Logo

Kávét a közértből? Teszteltük az "olcsó" kategóriás kávékat

olcsó kávék tesztje Jelenlegi tesztünkben az üzletekben, üzletláncokban fellelhető szemeskávékat vettük górcső alá. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan szerepelnek ezek az "olcsóbb" (2500 Ft alatt) kávék. Lesz-e esetleges meglepetés, hogy egy "olcsó" kategóriában szereplő kávé megszorongat egy jobbat? Bementünk hát pár nagyobb áruházba és beszereztük tesztalanyainkat. A Lidl-ből egy Monte Santos Espresso, Egy másik helyen beszereztük a Corso Verona alapkategóriás kávéját, és megint máshol vettünk egy Tchibo Espresso Gusto Originalet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Tesco sajátmárkás kávéját is szerettük volna, hogy szerepeljen a tesztben, de sajnos 4 Tesco áruházban sem sikerül megvásárolni, így most az kimaradt.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány:1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Kávé típusa: Monte Santos Espresso

Ár: 1500 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 lidl monte santos espresso

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family örlő és kávéfőző
2
2
1
2
7
Monyesz/ Satrap Espressobar (kombi darálóval)
1
2
0
3
7
Andrew/Gaggia Pure Espresso,
IberItal Challange
1
2
1
0
4
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
2
2 1 4 9
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
1
2
0
2
5

 

Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Lefőzve keserű és igen intenzív gyógyszeresdoboz mellékízzel párosul. Egyedül azért kapott 1 pontot, mert kapucsínónak elfogadható eredményt produkált. Ha nem lenne más a világon, akkor ezt innám. De van, úgyhogy nem vagyok rászorulva.
Monyesz

A keveréken látszik, hogy többfajta pörkölés és kávéfajta keveréke (9-11), a pörkölés színre szép, a babok olajosak
Gyenge crema, a cukrot alig tartja, a süllyedése után záródik, de fogyasztás során végig megmarad, színe világos, már nem is mogyoróbarna, inkább krémszínű. Szerencsére a fanyarság elviselhető, bár nem kellemes, a kesernyés jelleg háttérben van és inkább a kakaós jelleget hordozza, minden testességet nélkülöző íz. Erősen fáradt kávé benyomását keltette. Mivel az eszpresszóra jellemző ízeket nem hozza, annak jellegzetes jegyeit nem mutatja, felesleges lenne fogyasztani !

Andrew

Vegyes méretű, ép kávészemek. Kellemetlen, penetráns (mellék) illat. Eszpresszókészítésre alkalmatlan kávé, cappuccinonak és tejeskávénak alkalmas.

Jobog

Babok illata fáradt gumis. A robuszta szemek többségben vannak, szép olajosan fénylő, a három kávé közül a legegyenletesebb pörkölés.A kávé krémje kevés, sötét, olajos, kevés de tart. Íze kesernyés, de nem a vadkeserű gyógyszeres fajtából, szelíd, vállalható. A kávé "ízváltó" tulajdonságú, a csésze eleje kesernyés, a csésze utóljára ez eltűnik ás átvált savanykásba. Utóíze úgyszólván nincs, ilyesmit nem tapasztaltam még egy kávénál sem. Némi halvány kesernyésség esetleg felbukkan. Testessége van ugyan, de az utóíz hiánya ezt is lerontja. Kellően koffeines. Nem savas, nem túl koffeines, ébredésénél a kellő adagot adja anélkül, hogy az üres gyomrot megtámadná. A kesernyésség kapucsínóban nekem jól harmonizál az édeskés tejjel. Akár napi fogyasztásra is ajánlható kávé, nagy élményt nem ad, de legalább nem is fáj.

SiD Sötétre pörkölt, közepes méretű, olajos kávészemek, őrléskor csokoládés, ánizsos illat. A csapolás alapján a dátum ellenére a minta nem volt frissnek ítélhető: a karos presszógépen táncolva, nem egy sugárba központosodva jött le, az előáztatási idő alatt szinte azonnal átcsöpögött. A krém buborékos, nem tartós, kevergetés után már nem záródik rendesen össze. A kávé íze édeskés, "kanalas gyógyszeres" íz, némi szilvapálinka beütéssel és kesernyés ízzel fűszerezve. Testessége értékelhetetlen. A három tesztmintából egyedül ezt tudtam meginni. Összességében megjegyezném, hogy ez a kávé -korábbi kóstolásaim alapján- frissen sokkal finomabb, eggyel magasabb pontot érdemelne, de most kénytelen vagyok a tesztminta alapján ítélni. (Nincs kizárva, hogy esetleg keveréket váltottak)

 

kávészemek a tesztből  lidl monte santos espresso

Összegzés: Első ránézésre a pörkölés alapján (sötét pörkölés, olajos szemek) még igéretesnek is tűnik, ami azonban az első csapolás és kóstolás után azonnal el is röppen. Gyenge crema, ízre kóstoláskor többeknek azonnal a kanalas gyógyszer ugrott be, a háttérben motoszkáló ánizsos jegyekkel. Ezt némileg egy kis tej hozzáadásával enyhíteni tudjuk, így esetleg cappuccino-nak akár még fogyasztható is. Espressónak csak megfázás esetére (kanalas gyógyszer mellé), feltétlen koffeinéhség esetére javasoljuk. A zacskó alapján a Minges Kaffee szállítja be a Lidl-nek, de a weboldalukon nem sikerült rábukkanni.


 

Kávé típusa: Tchibo Espresso Gusto Originale (EGO)

Ár: 2000 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 tchibo espresso gusto originale

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága (a megadott szempontok alapján)
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family örlő és kávéfőző
1
3
2
3
9
Monyesz/ Satrap Espressobar (kombi darálóval)
1
1
1
2
5
Andrew/Gaggia Pure Espresso,
IberItal Challange
0
0
2
0
2
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
1
2
1
0
4
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
1
0
0
0
1

 

Név: Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Az alsókategóriás hármasfogatból nekem ez volt a legjobb. Kissé kesernyés íz mellett gyümölcsös jelleg, kevés mandulás utóízzel, de ez csak pár pillanatig tartott. Majd savanykás utóízzel távozik. Cappuccinonak jó eredményt produkált. Azok kávéja lehet, akik eszpresszóra törekednek és könnyen elérhető de olcsó kávét akarnak venni. Szinte minden nagyobb áruház polcán megtalálható szemes kiszerelésben is.
Monyesz A babok közepesen sötét pörkölésűek (9-10), olajosak. Jól felismerhetők a robuszta szemek. Világos crema, a cukrot gyengén tartja, a keverés után elvékonyodik, de végig megmarad. A savanyú-fanyar íz dominál az enyhe keserűség mellett, a fanyar íz tartósan megmarad, és teljesen élvezhetetlenné teszi. Tejjel enyhítve sem tartom fogyaszthatónak.
Andrew

Szép, egyenletes pörkölsésű ép kávészemek. Savanykás illat. Eszpresszókészítésre alkalmatlan kávé.

Jobog

Babok illata mokkás-klasszikus kávéillat. Az arabica és robuszta szemek nagyjából egyenlő arányban képviseltetik magukat. A pörkölés olajosan fénylő szemeket eredményezett, láthatóan a kisebb robuszta szemek többet kaptak a hőből a nagyobbaknál. Persze ugyanannyit, csak jobban meglátszik rajtuk. A krém kevés, sötét, keveset tart. Az íz savanyú. Én nem állhatom a savanyú kávét, de tudom, van aki jól tolerálja, ezért nem adok ízre nulla pontot. Utóíze enyhe, nem tartós. Próbálkoztam ráfűtéssel is, ami a tiszta arabicák savanykásságát jól kiveszi. Igaz itt robuszta is van bőven, ami viszont nem szereti a többlet hőt. Így még savanyúbb, abszolút nulla pontos. Testességről alig beszélhetek, nekem ez a savanyú ízzel nem fér össze. Tejjel vagy ristrettónak meg sem mertem próbálni ezt a savanyúságot. Fogyasztását azoknak ajánlom, akik ezt az erős savanyúságot bírják. Ár-érték arányát nagyon lehúztam, itt maximálisan szubjektív voltam, tekintetbe vettem, hogy ha egy keveset még rádobok, akkor MoKambót is vehetek, és az már egy teljesen más osztály. Más ezt az ízt talán ennyiért is megvásárolná -az írja bele ezt a maga tesztjébe- én nem.

SiD
Sötétre pörkölt, nagy, olajos kávészemek, vizuálisan nagyon bíztató. Őrléskor erősen komlós, ugyanakkor édeskés fűszeres illat.
A csapolás alapján a dátum ellenére a minta nem volt frissnek ítélhető: a karos presszógépen táncolva, nem egy sugárba központosodva jött le, az előáztatási idő alatt szinte azonnal átcsöpögött. A krém a cukrot nem tartja meg, kevergetés után már nem záródik rendesen össze, buborékos, nem tartós. A kávé íze avas, szinte elviselhetetlenül gyógyszeresen keserű, sörös alap ízzel, hátulról beütő citrompótlós savanyú mellékízzel. Nagyon kellemetlen ízek. A testesség mint olyan értékelhetetlen.

 

jobog thcibo ego kávéja  sid tchibo ego kávéja

Összesítés: Szép egyenletesre pörkölt robusta szemek, melyek ránézésre nagyon biztatóak. Csapoláskor nagyon gyenge krémet ad, és a cukrot nem tartja meg. Sajnos kóstoláskor még tovább rosszabodik a kép, erős savanyúság mellett felbukkanó keserűség, fanyar citrompótlós beütéssel. Ez a savanyúság és fanyarság legtöbb esetben annyira erőteljes, hogy jó szívvel senkinek sem javasoljuk espresso vagy cappuccino készítésre. Ráadásul tesztünk legmagasabb árú kávéja is volt. Ha figyelembe vesszük, hogy ennyiért, vagy ehhez az árhoz picit hozzátéve már minőségi kávét is fogyaszthatunk, még kevésbé kaphat bármilyen ajánlást.


Kávé típusa: Corso Verona Classic

Ár: 1050 Ft, Forgalmazó adatai
 corso verona classic

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága (a megadott szempontok alapján)
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family örlő és kávéfőző
3
0
0
0
3
Monyesz/ Satrap Espressobar (kombi darálóval)
3
1
2
1
7
Andrew/Gaggia Pure Espresso,
IberItal Challange
2
1
2
0
5
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
1
2
2
4
9
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
1
0
0
0
1

 

Név: Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A babok színe egész világos bécsi pörkölés féleség. Őrölni is finomabbra kell, mint az átlag kávét. Az íze erősen keserű, penészes-mocsaras utóízzel. Ez egy igazi mocsári robusztakávé, mely eszpresszónak büntetés. Nagyon híg lefolyással sikerült belőle elfogadhatóbb eredményt kihozni, ekkor enyhült a dohos keserű mellékíz de az már nem eszpresszó...
Monyesz

A babok elég világos pörkölésűek (6-9), nem olajosak. Feltűnő, hogy a pörkölés egyenetlen, vannak szinte sárga, épp csak pörkölt szemek. Közepesen vastag crema, cukrot tartja, a süllyedése után záródik, fogyasztás során végig megmarad, színe közepes mogyoróbarna. Dominál a savasság, mellett a keserű íz, ami nem a kakaós, csokoládés fajta, hanem a gyógynövényes jellegű. Erősen érződik és elég kellemetlen utóízként megmarad a vad robusztás jelleg. Tejjel enyhítve sem tartom fogyaszthatónak.

Andrew

Nagyon kicsi méretű, világos pörkölésű, ép kávészemek, látható a robusztás túlsúly. Eszpresszókészítésre alkalmatlan kávé, cappuccinonak és tejeskávénak, valamint hosszúkávénak alkalmas lehet.

Jobog

Babok illata régi idők gumimatracait idézi. Sok kis robuszta, világos, roppant egyenetlen pörkölés. A pörkölés egyenetlensége nem rob-arab szemek között oszlik meg, egyikből is, másikból is találni pörkölt és alulpörkölt szemeket. De olyan szemeket is, aminek egyik oldala barnára pörkölt, többi része világos pörköletlen. Szóval az igénytelen pörkölés iskolapéldája. A krém világos, kevés és gyorsan eloszlik. Az ital íze mokkás, jellegzetes ám nem tudnám mihez hasonlítani. Talán mokkás-gumis? Mindenesetre nem finom. Utóíze nem intenzív, de étcsokis, sőt mogyorós jegyeket is tartalmaz. Tejjel nem harmonizál, nem is tűnik el a tej ízben, hanem igazán kellemetlen kombinációt eredményez. Fogyasztását azonnali koffein igény kielégítése indokolhatja, ha nincs más.

SiD
Kicsi, világos pörkölésű, száraz kávészemek, őrléskor komló, kenyér, sör "illat". A csapolás alapján a dátum ellenére a minta nem volt frissnek ítélhető: a karos presszógépen táncolva, nem egy sugárba központosodva jött le, az előáztatási idő alatt szinte azonnal átcsöpögött. A krém nem tartós, buborékos, vékony, a cukrot nem tartja meg, kevergetés után már nem záródik rendesen össze. A kávé íze az őrléskor érezhető illatokat adja vissza egy nagy adag keserű ízzel megdobva. Számomra kellemetlen ízek. Testességről itt nem beszélhetünk, egyszerűen csak keserű. Számomra értékelhetetlen.

 

őrlemények az olcsó kávékból  corso verona classic kávé

Összesítés:. Első ránézésre a világos és nagyon egyenetlen pörkölés ami szembetűnő. Gyenge, vékony crema, ami a cukrot nem, vagy alig tartja meg, egyedül Luiginek sikerült "kicsiholni" megfelelő krémet. Ízére a keserűség a döntően jellmző, de megjelenik még az égett gumi, keserűcsoki, komló is. Kellemetlen ízhatás, amit a hozzáadott tej sem tesz elviselhetővé. Egyszerűen nem tud belesimulni. Hiába a viszonylag "olcsó" ár, mégsem tudjuk sem espressonak, sem cappuccino-nak javasolni. (Egy későbbi tesztben majd megvizsgáljuk az egyel magasabb minőségi szintet képviselő Corso Verona Espresso-t is)

Azt azért még mindenképpen hozzátennénk a teszthez, hogy elsősorban espresso készítés szempontjából vizsgáltuk az adott kávékat (ezt nevük is sugallták), és gyenge szereplésük ellenére elképzelhető, hogy hosszú kávénak, vagy egyéb eljárással készült kávénak még megfelelőek lehetnek.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban.

Hozzászólások:

Hozzászólások   

 
#1 Kávaiz 2009-04-01 12:22
Nem értek egyet a minősítésükkel...
Évek óta a sárga csomagolású Corso Verona kávét iszom otthon és a munkahelyemen is - én meg vagyok vele elégedve. Biztosan van ennél finomabb kávé is a hazai piacon, csak nem ilyen áron!
Persze az is lehet, hogy az Önök teszt-eredménye it nem kis mértékben torzítja, hogy az ár/érték arány nem jelenik meg külön a pontozásban..., bár ha SiD pontjait nézem - nagy kérdés, hogy mire adta azt az 1 egész pontot, különösen akkor, ha az Önök által leírt pontozási rendszerben az adható pontok száma 1-5, illetve 1-10?
Üdvözlettel: Kávai Zoltán
 

Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.

Download SocComments v1.3
Copyright © 2008 - Kávékorzó Független Kávémagazin - Készítette - JJmaxi Webdesign Studió - Minden jog fenntartva!
Kávé - Kávéfőző - Kávégép - Kávédaráló - Fórum - Eszpresszó - Kapucsínó - Kávékapszula - Kávépárna - Pod - Kávéház - Kávézó
Válasszon színsémát: