KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Galaxis útikalauz stopposoknak, avagy egy intergalaktikus űrutazás a 42 pörkölővel!

42 pörkölő, Nezvál MátéNezvál Máté, a 42 Coffee tulajdonos pörkölő mestere mindössze 33 éves – mondhatnánk, hogy „ krisztusi korban van”– de már hosszú és eseménydús pálya/út áll mögötte.




42 pörkölő kávépörkölő

Már gyermekként a kávés világ híreit szívta magába a családi vacsoráknál, hiszen édesapja 1989-től 10 éven keresztül vitte hazánkban a FAEMA képviseletet.

Máté a 2001-ben tett érettségi vizsgája után még belekóstolt egy szintén „galaktikus” tudomány elsajátításába, ugyanis felvették a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Karára.

42 pörkölő Nezvál MátéAz itt eltöltött idő alatt is folyamatos volt a jelenléte a kávés világban, ezért végül választásra kényszerült és a kávé mellett döntött.

Azt, hogy ez jó döntés lesz-e, akkor még nem tudhatta, de ma, 2016. januárjában már határozottan állíthatjuk, hogy az volt. De mire is alapozzuk ezt a kijelentést?



Tekintsük át Máté rövid szakmai életrajzát, és mindannyian látni fogjuk, hogy egy gazdag, rengeteg tapasztalattal teli életút az övé.

2002- 2004 között a Manuel Caffe és a Barista Hungary munkatársa, a Centrál kávéház szakmai felelőse, és a Coffee Factorynál barista.

2004-ben az 1. magyar barista bajnokságon Koncz Márkkal közösen készülnek, melyen Márk 1. helyezést ér el.

2006-ban világbajnokság Bernben, ahol Máté képviselte a hazai színeket barista kategóriában.

Ez „történelmi” dátum volt Máté életében, hiszen itt ivott először ún. SPECIALTY kávét egy dán pörkölőtől.

2007- újabb magyar bajnokság, ahol Máté 4. helyen végez, Molnár Attila pedig 3. helyen, a győztes pedig a ma már a borszakmában tevékenykedő Kovács Antal.

42 pörkölő beltér2008- újabb mérföldkő több szempontból is, hiszen Molnár Attila lesz a magyar barista bajnok, Máté pedig „felveszi a tampert” a német Dallmayr hazai képviseleténél, mint tréner. A Dallmayr cég közben terjeszkedik, Máté pedig egyre feljebb lépeget a ranglétrán, így jut el Dubaiba a Kempinski hotelbe, ahol ő látja el a Dallmayr képviseletet.

Ez a mesés időszak 2012-ig tartott,ekkor döntött úgy, hogy hazaköltözik, és egy Dubaiban megismert ausztrál pörkölő – RawCoffee – hatására a kávés világ egy új szegmensébe, a pörkölésbe is belekóstol, és ezt már teljes erőbedobással a specialty kávé vonalon viszi. Egy másik – szintén Dubai kapcsolat – segítette az indulást, hiszen a bécsi „Die Rösterin” pörkölővel közösen készítették el első farmszelektált kávéit.

A közben egyre növekvő ügyfélkör sürgette egy saját pörkölő beüzemelését, így közel egy éve a Budafokon létrehozott pörkölő bázisra megérkezett a vadonatúj CoffeeTool márkájú 7,5 kg kapacitású, dupla falu dobbal ellátott görög gyártmányú pörkölőgép, ami jelenleg havi több, mint 500 kg kiváló minőségű zöld kávét – beszállító az angol Falcon Coffees - nyel el, hogy az országszerte több, mint 20kávézóban a minőségi alapanyag garantált legyen.


42 pörkölő kávészsák, kávé


Máté a pörkölésnél profilokat készít, melyek nagyban hozzájárulnak az egyenletes, reprodukálható minőség fenntartásához.

Pörkölő manufaktúrája mellett kollégáival közösen vezetik az Espresso College oktatóműhelyt, ahol az új vevőknek/kávézóknak a kiváló alapanyag mellé a gyakorlati képzést is biztosítják.

Látogatásunk alkalmával frissen került felbontásra a 60kg-os zöldkávés zsák, mely etióp Yirgacheffe kávét rejtegetett, és amelyből az interjú készítése alatt Máté fantasztikus eszpresszó alapanyagot varázsolt. A 8-10 napos „türelmi idő” után otthon elkészített kóstoló lágyan édes, testes, ugyanakkor az etióp kávékra jellemző gyümölcsös aromákkal kényeztetett.

42 pörkölő galaxis42 pörkölő kávézásÉs végül, de nem utolsósorban azoknak, akik egész eddig azt várták, hogy miért is 42 a 42, eláruljuk a titkot.
A szerző kedvenc hangjátékát, az Időfutárt évtizedekkel megelőző, a BBC4 által sugárzott„Galaxis útikalauz stopposoknak c. hangjáték annyira elnyerte Máté tetszését, hogy névválasztáskor nem is jöhetett más szóba, mint ennek a műnek egy fontos tézise, miszerint az élet értelmét firtató végső kérdésre adott válasz a 42!







És íme a lista – a teljesség igénye nélkül – ahol a 42 pörkölő kávéit kóstolhatjátok:


Budapest:

La Nube / Pohárszék Bor és Kávé /
Cake Shop Budapest / 21 A Magyar Vendéglő / BaltazárBudapest / CoyotteCoffee&Deli / ÉS / Pest-Buda Bistro / CaféPierrot / Smúz / Spíler / SpílerShanghai / DoubleShot

Veszprém: Tizen1 (Koncz Márk kávézója)

Pécs: Kisülés

Baja: Borbisztro

Sopron: Kultúrpresszó

Balatonfüred: Koffe I in

Százhalombatta: Mohácsi Kézműves Cukrászat

Eger: Depresso Kávézó és Bár / Lelkifröccs

Mád: Botrytis Hotel / Gusteau Kulináris Élményműhely / Első Mádi Borház

Közkívánatra blogunk tartalmaz egy fotóalbumot is, ahol jobb felbontásban több képet is megnézhettek.


Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu