KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A világ legjobb kávéi - 3. rész - A Jamaica Blue Mountain kávé

Jamaica Blue Mountain kávé bemutatóMelyik a Világ legjobb kávéja? Legtöbbször talán ezt a kérdést kapom a Kapucziner vásárlóitól. Ez az a kérdés, amire konkrét, egyértelmű választ nem tudok és nem is lehet adni. Azt szoktam válaszolni, hogy szívesen beszélek azokról a kávékról, amelyek véleményem szerint megérdemlik, hogy a világ 10 legjobb kávéja között legyenek.

Ha az ember komolyan foglalkozik a kávéval, akkor az is fontos számára, hogy megismerje a hozzá érkező zöld kávé termőterületét, feldolgozásának módját. Mindez elengedhetetlenül fontos a megfelelő pörkölési mód kialakításához. Így minden esetben igyekszem megismerni a földrajzi körülményeket, éghajlati viszonyokat, és közben egy kicsit megismerem az ország történelmét és talán az ott élő, kávétermeléssel foglalkozó embereket is.


A világ egyik legjobb kávéja: Jamaica Blue Mountain kávé


Jamaica egy Karib-tengeri szigetország. A Karib-tenger területe több mint 2 milló km2. Szigetvilága mintegy 1000 szigetből áll, melyek közül Jamaica az egyik legismertebb. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon mitől ennyire népszerű Jamaica? Csodálatos, fehér homokos tengerpartjai miatt valószínűleg. E mellett világhírű Appleton rumja, illetve Bob Marley énekes, dalszerző, gitáros miatt is, aki a reggae műfaját hozta el a világ számára. A joggal híres futó Usain Bolt is öregbíti a szigetország hírnevét.

Mi a világ egyik leghíresebb és legkülönlegesebb kávéjával a Jamaicáról származó Blue Mountain kávéval ismertetjük meg az olvasókat.

Jamaica Blue Mountain kávé Jamaica1725-ben Sir Nicholas Lawes Martinique-ról vitte a kávécserjéket Jamaicába, amelyeket saját maga telepített.

Jamaica Blue Mountain kávéA Blue Mountain hegység a főváros, Kingston mögött magasodik. Legmagasabb pontja a 2256 m magas Blue Mountain csúcs. Ez azt jelenti, hogy a kávé a világ legmagasabban termesztett kávéi közé sorolható. Jamaicát az éghajlata, földrajzi helyzete és geológiája együttesen ideális kávé termesztő hellyé teszi.

Keble Munn neve nemcsak a kávé kedvelők, hanem a nemzetközi politika iránt érdeklődők körében is ismert, továbbá a likőrök kedvelőinek körében is népszerű. Keble kávé iránti elkötelezettségének és erőfeszítéseinek köszönhetően vált a jamaicai Blue Mountain kávé ismertté. A kávét egyébként a Tia Maria likőr alapanyagként is ismerjük.

A Munn család már az 1800-as években foglalkozott kávé termesztéssel. Kávéjukra a harmonikusság, a selymes ízvilág jellemző, amely alig kesernyés. Köszönhetően a kiváló földrajzi adottságoknak és a remek ízeknek, a kávé hamar népszerűvé vált. 1953-ban sikerült elérni, hogy Japánba exportálják a Blue Mountain kávét. Ez az ötlet annyira jó döntésnek bizonyult, hogy azóta is a kávé több mint 80%-át Japánba exportálják.

Jamaica Blue Mountain kávé kávécserje1973-ban Keble Munn, aki két alkalommal is földművelésügyi miniszter volt az országban megalkotta Jamaica kávéipari törvényét. Ebben meghatározták azokat a régiókat, amelyek használhatják a Blue Mountain elnevezést. Szinte minden kávékedvelő rajong a termékért, amely a világ legjobb és legdrágább kávéinak toplistáján van számon tartva.

Jamaica Blue Mountain kávé banánA terület éghajlata hűvös és ködös, sok csapadék esik és a talaj jó víz elvezetésű. A több mint 8000 kisgazdaságban a teraszos művelés terjedt el a hegyvidék lejtői miatt. Jellemző a termesztésre, hogy a kávécserjéket banánnal és avokádóval vegyesen ültetik.. A legnehezebb és legköltségesebb munka a betakarítás. A betakarítás időszaka októbertől márciusig tart. Így biztosítható, hogy csak a tökéletesen érett szemek kerüljenek szüretelésre. A kávészedőknek gyakran nem csupán a derekukra kötött kosarat kell megtölteniük majd kiüríteni egy 70 kg-os zsákba, hanem fel is kell tenniük a zsákokat a szállító eszközre majd a szállító eszközről egy gyűjtő medencéhez vinni.

A feldolgozott kávé abban is különbözik az összes többi kávé fajtától, hogy exportra nem juta zsákokban, hanem 70 kg-os fahordókban szállítják.

Jamaica Blue Mountain kávé hordóFentieken kívül dolgos kezeknek és a kávé iránti elkötelezettségnek, valamint a szakértelemnek és a kávé iránti alázatnak köszönhetően, vált a jamaicai Blue Mountain kávé az ínyencek és a kávészakértők álmává.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy egy csésze jól elkészített kávéhoz több kávébabra van szükség, hogy maradéktalanul kijöjjenek a kávé jellegzetes ízei. Így az ízek teltek, kiegyensúlyozottak, valamint édesek lesznek és a kávé íze különlegesen hosszan megmarad, vagy, ahogy a szakértők mondják, a szájpadláson fejlődik ki.

Bátran javasoljuk ennek a különlegességnek a kóstolását!


Németh János