Menu

Turmix TX-560 szétszerelés, tisztítás

turmix tx-560 kávéfőző Ma úgy döntöttem, hogy elvégzem a szokásos tisztogatást a kávéfőzőn, (Turmix TX-560) és kivettem a helyéről, elkezdtem letörölgetni, hogy nekiálljak a vízkő eltávolításának, amikor arra jutottam, hogy inkább szétkapom és csinálok egy fotósorozatot is a belsejéről.

Nem árt azonban felkészülni a művelethez, és beszerezni a következő szerszámokat:
  • T-20H torx betét, melynek közepe lyukas
  • Kereszthornyú (csillag) csavarhúzó
  • Hegyes csőrű fogó

Elkezdtem lebontani, ehhez először is a tetején lévő csészemelegítő lapot kell felpattintani óvatosan, nehogy feleslegesen megkarcoljuk az egyébként szép fényes masinát. Ezután a víztartály teteje következik, (ezalatt is van két csavar), és így az összesen 8 csavar után lejön a fekete műanyag tető is ami már látni engedi a gép belsejét.

turmix tx-560 kávéfőző szétszerelésNem árt ilyenkor azonnal készíteni egy-két fotót, hogy miután széthúzzuk a csatlakozókat, sarukat, ne fogjuk majd a fejünket, hogy mi hova megy.

szétszerelt thermoblokk és alkatrészekA képen látszik, hogy a TX-560 egy thermoblokkos kávéfőző. A thermoblokk tetején lévő „U” alakú idom a fűtőbetét, ebből mindkét pogácsán van egy-egy, tehát – ami itt most nem látszik – az alsó rész is tartalmaz egy ugyanilyen idomot. A blokk tetején látható a gőzölés és a fűtőbetét különböző hőmérsékleten kapcsoló termosztátja, ezek alatt szilikon zsír biztosítja a jobb hőátadást.

A következő kép a szétszedett thermoblokkot és egyéb alkatrészeket mutatja, illetve a főzőfejet, melyen jól látszik, hogy homorú, mivel a gyártó szerint ESE (Easy Serving Espresso) POD-ot is tehetünk a szűrőbe, igaz ez nekem csak a gyári egyszemélyes, nyomásfokozós szűrővel sikerült iható változatban.

A kép már a vízkő eltávolítása utáni helyzetet mutatja.

Ilyen amikor a thermoblokk összeszerelt állapotban van.

turmix tx-560 thermoblokk turmix kávéfőző thermoblokk

A következő kép a főzőfejet mutatja, fontos megemlíteni, hogy a szűrők belső átmérője 43 mm, tehát tamper vásárlásánál ezt vegyük figyelembe.

turmix kávéfőző főzőfejturmix tx-560 kávéfőző főzőfej

Ugye mondani sem kell, hogy ilyen munkákhoz csak úgy szabad nekifogni, hogy a megfelelő eszközök mellett az esetlegesen cserélni szükséges tömítésekkel is rendelkezzünk, ellenkező esetben kellemetlen, ha összerakás után valahol szivárog a víz.

turmix kávéfőző turmix tx-560 szétszedve
turmix tx-560 ulka pumpaturmix kávéfőző ulka szivattyú

Itt a gép hátoldala látható a burkolat leszedése után, jól látszik az Ulka gyártmányú pumpa, és az a tervezési hiba, hogy a víztartály talpszelepéből lejövő szilikon gumicső a tápcsatlakozó fölött megy el, ez már a javított változat, hiszen a cső hosszabb volt itt, és a benne lévő rugó! ellenére megtört, így nem volt hajlandó vizet szállítani.
turmix tx-560 kávémennyiség beállító áramkörturmix tx-560 thermoblokk hőérzékelő

A fenti nyomtatott áramkör hivatott a beállított kávémennyiség beállítására, melyet a jobboldali potenciométerrel végzünk, illetve a „vészleállító” szerepet is ő tölti be, ehhez egy hőérzékelőt találunk a thermoblokk hátsó részéhez csavarozva.

turmix kávéfőzőgép újra összerakva
Ha jól dolgoztunk, akkor munkánk eredményeként az espresso-gép újra teljes fényében ragyog, a szó szoros értelmében.

turmix tx-560 gyári nyomásfokozós szűrőkA gyári szűrők nyomásfokozósak, tehát a szűrő nem a szokásos lyuggatott kiképzést kapta az alján, hanem egy műanyag szűrőbetét és szilikon gumi szelep található ott, így a nyomást a szűrőben magasabban tartja, és a kávét elméletileg jobban átjárja a forró víz. Ez sokak szerint csalóka krémet eredményez a kávé tetején és sosem lesz olyan, mint egy igazi kávé.
Egy előnye mindenképpen van, éspedig az, hogy silány, vagy semmilyen darálóval is eredményesebb lesz a kávé.
Mindenképpen ajánlott azonban egy-egy normál szűrő beszerzése, mivel ezekkel sokkal eredményesebben állhatunk neki kávét főzni.

A kar alján lévő kis fekete tárcsa csak a kifolyó kávé jobb eloszlását szolgálja, próbáltam kiszedni is, nem változott tőle semmi.

Így néz ki a nyomásfokozós szűrő, jól látható az a piros gumi szelep, amelyen keresztül kipréseli a nyomás a kávét.

turmik kávéfőzőgép szűrőiturmix tx-560 kávéfőző nyomásfokozós szűrő szétszedve

Hozzászólások:

Hozzászólások   

 
#7 Bringa 2014-05-27 13:26
Bár ez egy régi cikk, de hátha olvassátok, érdeklődnék, hogy milyen típusú szűrővel lehetne lecserélni a TX-560 gyári szűrőit.
 
 
#6 bbarni 2010-01-23 00:34
Krups xp4020-as gépem van, és előre őrölt kávét használok, a gondom pedig az, hogy túl gyorsan folyik át a víz, ennek ellenére a krém jó de kicsit buborékos, ennél erősebben tömöríteni pedig nem tudok, több fajta kávét is próbáltam Musetti, Lavazza .... stb, de mindnél ugyan az. A hozzá adott szűrő is nyomásfokozós, de ha jól látom a tied ennél profibb szűrő. Arra gondoltam, (ha be tudnék szerezni) a fent látható nyomásfokozós szűrő talán megoldás lennem a problémámra.
 
 
#5 Monyesz 2009-04-27 09:31
Jól megnézve, a nem nyomásfokozós szűrője ennek ugyanaz, mint ami nekem a Solis SL90-hez van. Ami helyett használható a Saeco hagyományos (tehát nem nyomásfokozós) szűrője is.
 
 
#4 Peppino 2009-01-08 15:29
Ha az index fórumon visszakeresel, akkor ott megtalálod valamelyik hozzászólásomba n hogy hol vettem. Sajna a nevére nem emlékszem Óbudán a Tinto Fino környékén van.
 
 
#3 Jobbylacko 2008-12-12 22:07
Köszönöm szépen a tanácsot, meg fogom nézni! Üdv!
 
 
#2 blaze 2008-12-04 14:03
probald meg az expolygon-t. valoszinu tudnak segiteni : www.expolygon.hu vagy ha nem akkor a www.turmix.com oldalt is nezheted direktben ha expolygon nem tud segiteni
 
 
#1 Jobbylacko 2008-12-03 21:38
Helló! Tudja valaki hogy hol lehet hozzá kapni valami féle javító készletet? Gondolok itt a tömítésekre stb...
 

Csak a regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe