KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bekávézva +30%?

30% emelkedhet a kávéárfolyamOptimista hangot ütött meg a világ egyik jelentős kávé termesztője a növény jövőben várható árfolyammozgásával kapcsolatban, év végéig akár közel 30%-os árfolyam emelkedés is elképzelhető. A dollár árfolyamának alakulásától függően a new yorki kávé jegyzések az 1.3-1.5 dolláros szintekre emelkedhetnek.
A columbiai kávétermesztőtől egy konferencián elhangzott prognózis alapján az év végére a kávé jegyzések az 1.3 és 1.5 dolláros szintekre emelkedhetnek. Ez legalább mintegy 30%-os árfolyam emelkedési potenciált jelent a jelenlegi szintekről, bár a kávé piaca még így sem tudná megdönteni a 2008-ban elért magasságokat.

A kávé árfolyama a nagy esést követően mostanra már stabilizálódott, melyben részben a kínálati oldali kiesésektől való félelmek játszhatnak szerepet. Az International Coffee Organization számításai szerint 2010-re a piac már túlkeresletes állapotba kerülhet, amit a nem várt időjárási viszontagságok csak tovább ronthatnak.

Indonézia már bejelentette, hogy az esőzések miatt az idei évre tervezett termelési mennyiséget nem fogja tudni hozni, azonban a kitermelési oldal romlása ellen hathat, hogy a vietnámi fizetőeszköz dollárral szembeni gyengülése segítheti az export lendületbe hozását.

Forrás: Portfólió