KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

6 kávés, édes élvezet

kávés desszertekÉlénkít, enyhíti a fejfájást, meggyorsítja az anyagcserét – és finom. Ahogy a hozzáadásával készült mennyei desszertek is. Nem csoda, hogy már a századfordulón is sok költőnket fűzte hozzá szenvedélyes kapcsolat. A kávénak ma is kultúrája van, aminek meg kell adni a módját.

Van, aki erősen szereti, van, lágyan, sok tejjel fogyasztja. De aligha akad olyan, aki érzéketlen lenne erre a fekete nedűre. Ami alapanyagnak is kiváló, hiszen még a legegyszerűbb desszertet is különlegesebbé, ünnepivé teheti.

tiramisuTiramisu

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál kristálycukor, 5 cl amarettó likőr, kakaópor, 1 csomag babapiskóta, feketekávé, tej

Elkészítés:
Erős kávét főzünk. A tojás sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, a sárgáját 3 kanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponet, a vaníliás cukrot és az amorettót. A tojás fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy nehogy összetörjön, hozzákeverjük a mascarpone-s krémhez. A kihűlt kávéhoz tejet öntünk, a babapiskótákat belemártjuk, egy tál aljára rakjuk. Egy adag krémet rákenünk, megszórjuk kakaóporral, majd újabb sor kávéba mártott piskóta, krém, kakaópor következik. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Kávés szuflé

Hozzávalók:
125 ml tej, 5 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 cl kávélikőr, 2 teáskanál instant kávépor, 3 tojásfehérje, 2 tojássárgája, cukor (ízlés szerint); a forma kivajazásához: vaj és cukor

Elkészítés
A sütőt 200°C-ra felfűtjük. A tejet egy lábasba töltjük és felmelegítjük. Az étcsokoládét durvára törjük és a tejben felolvasztjuk. Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, felöntjük a csokoládés tejjel, hozzáadjuk a kávélikőrt és az instant kávéport. A masszát kevergetés közben felforraljuk, majd a tűzről lehúzva azonnal belekeverünk egy tojásfehérjét. Ezután a masszát hűlni hagyjuk.
A tojássárgáját fokozatosan a kihűlt masszához adjuk, majd a maradék kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük. A szuflé-formácskákat kivajazzuk és becukrozzuk. A masszát beletöltjük a formákba (háromnegyed részéig, mert sülés közben megemelkedik), egy magas peremű tepsibe rakjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy a formák magasságának feléig érjen. A tepsit az előmelegített sütő aljára helyezzük és 20 percig sütjük. (Közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni!) Azonnal kínáljuk.

kávés csokoládészeletKávés csokoládészelet

Hozzávalók:
150 dkg tortabevonó étcsokoládé, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor,  1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 150 ml erős kávé, 50 ml rum, 5 dkg csokoládéreszelék

Elkészítés:
A tortabevonó csokoládét nagyobb darabokra törjük, és a vajjal egy kis edényben alacsony hőfokon, vízgőz fölött kenhető masszává keverjük. A cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást kikeverjük, majd beleöntjük a rumot, a kávét és a csokoládémasszát. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Belekavarjuk a csokoládéreszeléket is. A tésztát egy 25 x 11 cm-es kikent, kilisztezett szögletes formába öntjük, és a előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverésnél 160 fok) kb. 40 percig sütjük. 5-10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kivesszük és sütőpapírral fedett süteményrácson hagyjuk hűlni.

Kávétorta

Hozzávalók:
5 tojás, 10 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 4 dkg dió, 8 dkg liszt, a krémhez: 4 dl tejszín, 4 evőkanál porcukor, 3 evőkanál instant kávé, 1 csomag zselatin fix, 4 evőkanál málna- vagy meggylekvár, 3 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A diót kicsit megpirítjuk és ledaráljuk, a sütőt 170 fokra előmelegítjük. A szobahőmérsékletű tojásokat a cukorral és a sóval robotgéppel a legmagasabb fokozaton addig keverjük, amíg a cukor elolvad benne. A diót összekeverjük a liszttel, óvatosan a tojáshabba forgatjuk, úgy, hogy ne törjön össze. Kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük (az első 5 perc után alacsonyabb hőfokra állítva, kb. 20 perc alatt). A krémhez a hideg tejszínhez adjuk a cukrot, a nescávét és a zselatin fixet és habosra verjük.
A kihült piskótalapot felvágjuk (ha szögletes, hasábokra, ha kerek, lapokra), az alsó lapokat megkenjük málna vagy meggy lekvárral, és elosztjuk rajta a krém kétharmad részét. A tetejére rakjuk a fedőlapokat és a maradék krémmel bevonjuk a tetejüket és az oldalukat.

kávés shake

Áloműző koktél

Hozzávalók:
4 cl kávé, 1 cl kávélikőr, 1 cl triple sec, 2 cl tejszín

Elkészítés:
A kávélikőrt, a triple secet, a tejszínt és a kávét összerázzuk. Koktélos pohárba egy jégkockát teszünk, ráöntjük a keveréket, és egy gyümölcsdarabbal díszítve kínáljuk.

Kávé-shake

Hozzávalók:
2 dl tej, 2 jégkocka, 1 dupla feketekávé, 1 gombóc vanília fagylalt, cukor (ízlés szerint), 1-2 evőkanál tejszín

Elkészítés:
A hideg tejet, a jégkockát, a kávét, a cukrot, a fagyit és a tejszínt turmixgépbe öntjük és habosra keverjük. Talpas kehelypohárban, szívószállal kínáljuk.

Forrás: Nana