Menu

A kávékészítés különféle módozatai - Kotyogó, hagyományos kávégép

  • Kategória: Kávé
  • Találatok: 46347

Tartalomjegyzék

 

3. Kotyogó

Bialetti Brikka kotyogó kávéfőző A villany- vagy gáztűzhelyekre helyezhető egy vagy többszemélyes (kotyogó) főzők ennél jobban felmelegítik a vizet, és a gőzzé váló víz feszítőereje folytán hatol át a készülék kávétartójában elhelyezett darált kávén, majd a felül elhelyezkedő tartályban gyűlik össze a kész ital (itt a gőz nyomása nem túl jelentős, alig több 1 barnál, tehát a kávé perceken át készül; egyébként minél kisebb lángon főzzük, gáztűzhely esetén például a lángra helyezhető hőelvezető alátéten, annál jobban sikerül kinyerni a kávé aromáját). Természetesen ebből a fajtából is vannak bóvli és jobb készülékek, érdemes a Bialetti termékeit keresni.

A kotyogókon belül van egy igen megfontolandó alternatíva. Ránézésre ugyanolyan kotyogónak tűnik, mint a többi, holott a Bialetti Brikka egy egészen speciális készülék: a felső térben található nyúlvány végén, ahol az elkészült kávé kifolyik a felső térbe, nem szimpla nyílások találhatók, hanem egy szabadalmaztatott szelep, amely a meghatározott nyomás eléréséig visszatartja a kávét. Használhatunk hozzá boltban kapható őrölt kávét is, de a legfinomabb eredmény érdekében célszerű szemes kávét vásárolni, és darálót is beszerezni hozzá (de megfelel egy olcsóbb kézi kávédaráló is), valamint oda kell figyelni a használatára. Ezzel szemben viszont sokkal ízletesebb kávét ihatunk vele, mint amit a kis nyomáson (2-4 bar) működő berendezésektől elvárhatnánk, és még nem is kerül többe.

alacsony nyomású kávéfőző 4. Alacsony (2-4 bar) nyomással működő kávéfőzők

Ezek a bizonyos készülékek az egyszerűbb házi szűrőtartós kávéfőzők (szűrőtartón azt a nyeles alkatrészt értjük, amelyet balra elfordítva emelhetünk ki a helyéről, és a tartályába töltjük a darált kávé megfelelő adagját), amelyek nagyobb nyomást produkálnak, 2–4 bar körül, ezekkel a közönséges kotyogóknál már ízletesebb kávé nyerhető, de a Brikkát nem érik utól.

5. Nagy (9-10 bar)nyomással működő hagyományos kávéfőzők (Eszpresszó)

Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba, mint amennyire az imént említett egyszerűbb kávéfőzők képesek. Az eszpresszót készítő gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–93 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóból.

gaggia kávégép Egy klasszikus eszpresszó kávégép képén jól látható az eszpresszógépek jellegzetes felépítése. A felülső részben, hátul található a víztartály, a mellső részben pedig a vízmelegítő és a kellő nyomást előállító szivattyú (valamint ezek vezérlőegységei). Ezen egység alján található a nyéllel ellátott szűrőtartó. A szűrőbe helyezzük el a finomra őrölt kávét, amely a kávékészítés során a szűrőtartó alján található egy vagy két kifolyón keresztül vékony sugárban - "egérfarokban" - folyik le az alá helyezett csészébe.

Önmagában egy készülék megjelenése nem garantálja, hogy eszpresszógéppel van dolgunk. A már említett kisnyomású kávéfőzőknek eléggé hasonló nyeles szűrőtartója van, és működésmódja a boltban nézegetve is teljesen hasonlónak tűnik. Vásárlás előtt mindig győződjünk meg a készülék csomagolásán található feliratok vagy a mellékelt használati utasítás átböngészésével, hogy a készülék valóban nagynyomású vízzel üzemel.

La Pavoni Europiccola karos kávéfőző Léteznek másfajta, eszpresszó készítésére alkalmas kávégépek is. A nyeles szűrőtartó ezen is megfigyelhető, de a víz nyomását nem elektromos szivattyú, hanem a kézi erővel működtetett kar lenyomása adja. Ezek a készülékek (képünkön egy La Pavoni Europiccola látható), használatukhoz azonban jelentős tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Ha a kávé előkészítésének bármelyik fázisa, vagy a karos eszpresszókészülék működtetésében a legkisebb hiba, emberi figyelmetlenség történik, az elkészült eszpresszó nem lesz jó minőségű. Ezek a készülékek a szükséges ismeretek miatt, leginkább csak az elszánt, és megszállott kávérajongóknak valók.

Támogató partnereink

althaus teabristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe