KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Costa Rica

Costa Rica kávé kávétermelő országAmikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis több mint 100 kávécserje jut minden lakosra…
costa rica kávészüretCosta Rica a közép-amerikai kontinenshídon elterülő ország, melyet a Csendes-óceán és a Karib-tenger fog közre. A terület a trópusi éghajlati övbe tartozik, az 1500 m átlagmagasságú fennsíkot a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt láncai fogják közre. Mindezek a természeti adottságok teszik lehetővé azt, hogy Costa Rica sikeres agrárország lehessen. Mezőgazdaságát főként a növénytermesztés képviseli, a kávé és a banán ma is ott található legfőbb exportcikkei között.
Amikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis a világ fő kávétermelő területei között tartják számon. Manapság több mint 100 kávécserje jut minden lakosra, az ország területén közel 400 millió kávéfa található. A 3,5 millió fős lakosság közel 12%-a a kávéiparban dolgozik. Igazi nagy kávé-nemzetként, Costa Rica volt az első közép-amerikai ország, amely tudományos újításokat és mezőgazdasági technológiákat alkalmazott, amelyek kiváló színvonalra emelték a kávétermesztést és feldolgozást.

costa rica kávészüretA Costa Rica-i kávék mindig elképesztően kiegyensúlyozottak.
Még általában is tiszták és egyensúlyosak, de különleges minőségek esetében zengő és erős ízekkel. Elterjedtek a modern arabika fajták-típusok, mint a caturra és catuai, szinte mindig nedves feldolgozással. Ezen okokból kifolyólag néha – szemrehányásként – említik a costa ricai kávék túlzott egységességét.
Az ország kávéiparát a Costa Ricai Kávé Intézet (Institutio del Cafe de Costa Rica) szabályozza. A legjobb kávékat termelő területek bekerülhetnek az ország Különleges Kávé Szövetségébe (Speciality Coffee Association of Costa Rica), akik szüretről szüretre megrendezik a "Cosecha de Oro" nevezetű versenyt, ahol díjazzák a legjobb kávékat. A kiválasztott nyertes kávék végül internetes aukciókon kelnek el. Costa Ricában rendezik meg az ún. kávék hetét is (Sintercafé), ami az egyik legrangosabb kávés esemény.

A legjobb costa ricai-kávé jelölése SHB (Strictly Hard Bean). Az elnevezés arra utal, hogy a magas termőterületeken – az éjszakai lehűlés miatt – lassabban érik be a kávégyümölcs. A magok így keményebbek és beltartalmi értékekben gazdagabbak lesznek.
costa rica tarrazu kávéA leghíresebb kávés régiók az ország központi részén fekszenek: Tarrazu, Herediá, Tres Rios és Volcan Poas tartozik közéjük. Az ország egyik legnevesebb termőterülete, Tarrazu a fővárostól, San José-tól délre található. Sokak szerint az itt található kávébabból lesz a világ egyik legnagyszerűbb kávéja. A "Costa Rica Tarrazu" meggyőzően savas, ugyanakkor nagyon lágy ízével nyerte el nemzetközi hírnevét. A kávé aromájának jellemzője mintaszerű karaktere, melyet harmonikus teltség egészít ki.

A híres "La Minita" kávéfarm a McAlpin nevezetű család tulajdonában van, az innen származó kávé csak korlátozott számban érhető el. A család büszke arra, hogy minden munkafolyamatot kézzel végeznek, nem használnak mesterséges permetezőszereket, és hogy csakis az első osztályú magokat válogatják ki. A La Minita kávé elérhető a speciális üzletekben Costa Rica La Minita, La Minita Tarrazu stb. jelzésekkel.

Forrás: Kávéházak.hu