KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

guatemala kávétermesztésA hazánknál nem sokkal nagyobb területű közép-amerikai ország őslakói a maják. A népesség 55%-a maja, 37%-a mesztic. A hivatalos nyelv a spanyol, de máig elterjedten használják az indián nyelveket is. A maja magaskultúra az amerikai kontinens legősibb civilizációja, történelmének kezdete időszámításunk előtt több ezer évre vezethető vissza. Az i.e. 400-as évektől már több, 5-10 ezer lakosú várossal rendelkeztek, sőt El Mirador környékén létre jött a kontinens első politikailag szervezett állama, 26 várossal. Az ekkor épített utak Közép-Amerika legbujább esőerdőiben máig jól láthatóak a levegőből.

mexico kávétermesztésMexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.

jamaica blue mountansArabika versus Robuszta? Sokan gondolják, hogy a két kávéfaj könnyen szembeállítható. Az arabika fajták képviselik a minőséget, a robuszta pedig csak olcsósága miatt kerülhet a keverékekbe. Ez persze hamis egyszerűsítés, a helyzet ennél jóval összetettebb.

el salvador kávétermesztő országA Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdásagi feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre.

Costa Rica kávé kávétermelő országAmikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis több mint 100 kávécserje jut minden lakosra…

1. oldal / 2