Tóth Márk - a legifjabb barista bajnok

Nyomtatás
Tóth Márk a legifjabb barista bajnokA Magyar Barista Bajnokság Amatőr Barista kategóriáját egy ifjú titán Tóth Márk nyerte meg komoly teljesítményt felvonultatva. A verseny után beszélgettünk, és kérdésekkel bombáztuk a bajnokot.

Láthatóan nagyon fiatal vagy, mondj magadról néhány szót az olvasóknak! Hány éves vagy, hol tanulsz, mi a kedvenc hobbid?

11 éves vagyok, Szekszárdon tanulok, a Baka István Általános Iskolában. Focizni, jégkorongozni és néptáncot táncolni szeretek a legjobban és persze még kávét készíteni Apánál, amikor csak tudok.

Mit szólsz ahhoz, hogy megnyerted az Amatőr Barista kategóriát a Magyar Barista Bajnokságon? Számítottál a sikerre?

Nagyon örülök neki, helyezésre azért számítottam, de nem az első helyre. Gyakorlás közben mindig arról beszéltünk, hogy a lényeg a versenyzés, hogy kipróbáljam, milyen is az, de persze jó lenne nyerni!

Mikor kezdtél a kávékkal foglalkozni? Mi tetszett meg benne? Milyen út vezetett a versenyzésig?

Kb. egy-másfél éve, miután megnyílt a kávézó, aztán tavaly, a nyári szünetben sokszor bementem és gyakorolgattam, néha egyedül, néha segítséggel. Amikor 2011-ben, végignéztem a Magyar Barista Bajnokságot és apa kétszer is nyert, a nővérem meg 2. lett, hazafelé már azt kérdeztem, hogy én mikor indulhatok.

Mikor és hogyan határoztad el, hogy indulsz az idei versenyen?

A bajnokság után többször is beszélgettünk erről, aztán végül tavaly, a nyaraláson döntöttem el, hogy indulok.

Hogyan választottál kávét a versenyre?

Kóstoltam többfélét és nekem a gyümölcsös, kicsit édes kávék ízlettek, aztán ilyet is választottam.

A különleges italodhoz elég meglepő alapanyagot használtál. Ezt ugyan édesapádtól már megszoktuk, mégis miként állt össze az italod?

Hát, turkáltam a hűtőben, hogy mit is lehetne bele tenni a különleges italba és akkor találtam egy üveg pestot, kipróbáltam, tetszett. Kísérleteztem vele, hogy a tejhabba teszem, de úgy olajos volt, aztán shakeratot készítettem belőle és úgy már ízlett.

Mennyit készültél a versenyre és melyik része volt a legnehezebb?

Több mint fél évet, iskola után és hétvégéken. A legnehezebb a kreatív italom kikísérletezése, próbálgatása volt.

Mit gondolsz? Jelentett előnyt a hazai pálya?

Nem! A bírók ugyanúgy kezeltek, mint a többi versenyzőt, ráadásul kihúztam az első rajtszámot, aztán még a gőzcsap is pont nálam nem működött rendesen és ezért a tejhabom nem sikerült olyan jól, mint kellett volna.

Mi tetszik a barista foglalkozásban?


Maga a kávéval való foglalkozás. A kávé illata, a nagy, ezüstszínű kávégép, a különböző kávéitalok elkészítése, szeretem a kávé színét, amikor kifolyik, szeretek a pultban dolgozni, mert az olyan izgi.

Az utóbbi időben ugyan sokat olvasni a kávé jótékony hatásairól, de Te mégis csak 11-éves vagy. Hogyan szoktad kóstolni a kávét, mit engednek a szüleid?

Gyakorláskor csak egy-egy kortyot iszom, meg néha abból, amiket ők isznak és nagyon ritkán, amikor fáj a fejem, egy nápolyi ristrettot azért megengednek.

Mit éreztél, amikor az eredményhirdetésen kiderült, hogy Te vagy az amatőr bajnok?

Előtte rettentően izgultam, aztán, amikor mondták a nevem, nagyon örültem, de nem hittem el! Amikor mindenki gratulált az hihetetlenül jó érzés volt.

Úgy láttuk, hogy volt a profik közt is néhány ismerős, sőt Molnár Attilával a többszörös Magyar bajnokkal határozottan örültetek egymás sikerének.

Igen, a tavalyi versenyről és Apa révén ismerem őket. Aranyosak, mert ha találkozunk, akkor mindig beszélgetnek velem. Attila egy kicsit más, mert vele már többször is találkoztam, volt nálunk a kávézóban is és segített a versenyre kiválasztani a kávét. Megnéztem, amikor versenyzett és nagyon szurkoltam neki.

Tudom, hogy korai a kérdés, de kíváncsi vagyok, hogy ezzel vagy valami egészen mással foglalkoznál majd a későbbiekben? Mik a terveid a jövőben?

Jövőre is szeretnék indulni a versenyen, később majd ki szeretném próbálni a cup tastinget is és persze amint lehet, részt venni a profi Barista Bajnokságon. Olaszországban, a kávéegyetemen szeretnék majd tanulni, a Szent Márk téren nyitni egy kávézót és mellette még fogorvos is lehetnék… :)