Kapucziner Bomba - sötét üti világost

Nyomtatás

Kapucziner Bomba - sötét üti világost kávétesztAz új blend kialakításával az a célom, hogy gourmet alapanyagokból a széles vevőkör által megfizethető blendet alkossunk. Az összetételnél az alapanyagokat kizárólag kis farmer termelőktől történő beszerzésére alapoztam. A zöldkávék feldolgozása száraz, félig nedves és nedves feldolgozással történt. 90 % arabica és 10 % robusta. Fajtánként pörköltem úgy, hogy minden egyes fajta optimális pörkölést kapjon. Mivel a fogyasztóknál a világos pörkölés nem aratott osztatlan sikert, így a vélemények alapján egy picit sötétebbre pörköltem - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Bomba (sötétebb pörkölés)

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli csomagolás
Ár:
4900.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
3
7
21
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
6
3
7
20
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
6
4
7
21
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
3
7
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
7
3
7
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A minta közepesen sötétre, amolyan észak-olaszosra van pörkölve. Az illata friss, enyhén gyümölcsös-fűszeres. Az őrlőt az átlagostól egypicit finomabb irányba kellet állítanom. A lefolyása szép, a vége felé szőküléssel. Egy kicsit a tesztidőszak közepe vége felé enyhén híg érzetű, egy kicsit kényesnek tűnik a magas arabika tartalom miatt. A krémje közepesen vastag, olajossága jó, szépen festi a csésze oldalát. Színe világos mogyoró, foltozódásra hajlamos. A kávé íze nem túl bonyolult, szépen egyben van, egyedül a testességet lenne jó egy kicsit jobban kiemelni. Magas Kakaótartalmú étcsokoládé ami a leginkább beugrott róla, egy egészen minimális savassággal társítva. Utóíze enyhén fanyarkás, és itt is jelen van az étcsokoládé. Elsősorban rövid eszpresszónak ajánlanám. Kapucsínónak átlagos volt, a testesség hiánya miatt egy kicsit ellaposodott a tejben a kávé íze.
Monyesz

A minta közepes pörkölésű, de a szemeken még olajos kicsapódás nem tapasztalható. Az átlagosnál finomabb őrlést igényelt mindvégig. Az egyszemélyes LM szűrőben a 10g-os próbálkozások rendre eredménytelenek lettek, a kávé híg, test nélküli lett, hiába állítottam be a lefolyást a tankönyvi szerint. A dupla szűrő jobbnak bizonyult, de 18-18.5g-ot igényelt itt is. A Baby thermosztátját a maximum közelébe vittem több próbálkozás után, mert kerestem a gyümölcsös vonalat, amit csak nem akartam sikerült meglelni. Ekkor a crema már az átlagnál sötétebbnek mutatkozottt, ízében viszont nem mutatta a megégést, cukorral egy kakaós-rumós diós ízt kaptam, és a gyümölcsösséget a dió fanyar ízvonulata adta. Cukor nélkül kissé más volt, ekkor a diós ízből inkább csak egy kesernyés, zöld diós vonulat érződött, ami áthúzódott az utóízbe. A crema vastagságára, tartósságára sem volt hatása a magasabb hőfokn, végig egy jó szintet hozott, a cukrot megfogta, keverés után némileg csökkent a mennyisége. A teszt alatti levegő hőmérséklet és páratartalom változás megmutatkozott a kávén, helyenként hektikusan viselkedett, hol kicsivel finomabb, hol inkább durvább őrlést igényelt. Klasszikus kapucsínóként nem vált be nálam a keverék, inkább a csokis tej vonulatot hozta.

Blaze

A „Bomba” blend új változata már nagyon finom friss kávé illator árasztott, és nyitáskor sötétebb, egyenletes pörkölés tekintett elő a zacskóból.  Őrlést igen finomra kell venni, egy szintén kellemes friss kávés-mokkás aroma érződik. A crema-ra panasz nem lehet, jó vastag, a cukrot tartja, megfesti a csészét. Mintázódásra is hajlamos. A sötétebb pörköléses minta ízeiben mást hoz, mint az előző. Fő vonala egy pörkölt magvas, zöld diós, mellé egy kis kakaós, gyümölcsös tónus párosul. Utóízében ott van egy kis fanyar, keserű íz, nem bántóan, de jelen van. Koffein tartalma közepesnek mondható, de késő este a koffeinre érzékenyek már nem biztos jó szívvel ihatják. Tejes italoknak hozta a szintet, de semmi extra, vagy kiugró. Ez nálam az egész blendre elmondható, hogy semmi extra, egy bármikor fogyasztható kávé, de különöset nálam nem robbantott.

Lorien

A minta közepesen sötét pörkölésű, selymes fényű, ép szemekből áll, némelyiken olajkicsapódás nyomai látszanak. Az átlagosnál valamivel finomabb őrlést igényel, és figyeljünk arra, hogy a megszokottnál jóval nagyobb dózist alkalmazzunk, a dupla szűrőben 20-21 gramm őrlemény könnyedén elhelyezhető. Érdemes magas hőfokon csapolni, majdnem úgy, mint egy átlagos, 100% arabika blend esetében. A lefolyás esetében úgy tapasztaltam, hogy jobb eredményt kaptam, ha a tankönyvekben szereplő idő helyett egy picit rövidebbre, 23-24 másodperce fogtam. Már csak azért is érdemes így tenni, mert a fokozatosan vastagodó lefolyás a végére hajlamos elszőkülni. A krémen is látszott, hogy mennyire friss még a minta, a tesztidőszak végén is apró buborékok ültek benne. Egyébként enyhén mintázódott, állaga és olajossága jónak mondható, a cukrot süppedősen tartotta. Ízvilága masszív kakaós-étcsokoládés alapokon nyugszik, amelyet egy határozott fűszeresség támogat, jellegzetes virágos-parfümös beütéssel. A főbb jegyek mellett diót, mandulát érezni, és ha kellően magas hőfokon csapoljuk, mindezt szép citrusos és zöldalmás gyümölcsösség ellenpontozza. Egy mokkáskanálnyi cukor hozzáadásával vérbeli desszertkávét kapunk, megjelenik a marcipán egy kis mazsolás-tejcsokoládéval körítve. A cukor már csak azért is jótékony hatású, mert megadja azt a testet, amelyet egy kicsit hiányolok a keverékből, és egy kicsit elkerekíti az ízeket, harmonikusabbá téve az italt. Utóízében a kakaós kesernyésség továbbra is jelen van, amely mokkás beütéssel vegyül. Tejes italnak is jó alap, különösen macchiátónak ízlett.

SiD

A legutóbb tesztelt Kapucziner blend új, sötétebbre pörkölt és valamelyest módosított változata az eheti alanyunk. A kávészemek épek, színük egyenletes, pörkölési hiba nem látható és ezúttal az illat is rendben van. A lefolyás vékonyka, 9-10g-os szimpla dózis mellett nem krémesedik fel túlságosan és hamar szőkül. Magas dózisú dupla esetén a krémesség javul és a korai szőkülés is elmúlik. A crema sárgásbarna, állaga megfelelő, de az ital maga egy picit híg érzetű. A kávé széles hőmérséklet tartományban csapolható. Alacsony hőfok mellett a grapefruitos savasság kerül előtérbe, de az utóíz szőlőmagos kesernyésbe hajlik. A hőmérséklet emelésével minden szépen összemosódik, a savak tompulnak, a keserűség is a háttérbe szorul, de cserébe nem kapunk semmit, amibe kapaszkodni lehetne: egy átlagos, észak-olasz 90/10-es keverék paramétereit hozza, de számomra nem tartogat semilyen emlékezetes élményt, amiért megérné visszatérni hozzá.


kapucziner bomba szemes kávé teszt kávébabokkapucziner bomba szemes kávé teszt csapoláskapucziner bomba szemes kávé teszt kifolyás
kapucziner bomba szemes kávé teszt shotkapucziner bomba szemes kávé teszt krémkapucziner bomba szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, egészséges kávébabok, felületükön olajkiválás nem tapasztalható. Ez a minta közel sem annyira érzékeny mint az előző, széles hőmérsékleti tartományban elkészíthető. Érdemes magasabb hőmérsékleten készíteni, mert akkor jobban egyben van a kávé. A lefolyás szép, látszik, hogy a minta nagyon friss. Olajossága, és konzisztenciája nagyon jó. Ízében kakaós-csokoládés, diós, mandulás aromákat ellenpontoz némi gyümölcsösség. Utóízében jelen van egy pici, de nem bántó keserűség. Egy szépen öszerakott kávé, amely korrekt árképzéssel párosul. Fogyaszhatjuk eszpresszónak, risztrettónak, de tejes italokban is jól teljesített.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
90% 10%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!