Pellini Decaffeinato - no koffein, no extra

Nyomtatás

pellini decaffeinato szemes kávé teszt"Pellini – Kifinomultan tökéletes"…A Pellini 1922-ben családi vállalkozásként indult Veronában. A kifogástalan minőség iránti elkötelezettségükkel munkásságuk hamar gyümölcsözővé vált, így rövid időn belül vezető szereplőjévé fejlődtek az igényes kávépiacnak. A Pellini környezettudatosságával, és a fogyasztói igények maximális figyelembe vételével a legkorszerűbb és a legkíméletesebb gyártási technológiára törekszik. A gondosan és aprólékosan válogatott kávészemekkel, a fajtafüggő egyedi pörkölési eljárással, illetve a kávé szakértők mélyreható ellenőrzésével folyamatosan biztosítják a tökéletes Pellini kávé színvonalat. A Pellini küldetésének tekinti, hogy minden fogyasztó kávérajongó szenvedélyét kielégítse azzal, hogy a kávészünet minden egyes pillanatát megismételhetetlen élménnyé varázsolja. Természetes eljárással előállított koffeinmentes Arabica keverék. A koffeintartalmat széndioxiddal dúsított víz segítségével távolítják el a kávészemekből, így biztosított a kávé eredeti ízének és aromájának tökéletes megőrzése. Igazi különlegesség a koffeinmentes kávé rajongóinak. Koffeintartalma kevesebb mint 0,1 %. Elérhető 250 grammos őrölt változatban is - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pellini kávék hazai forgalmazójától, a Caddy Trade'95 Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pellini Decaffeinato

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 0,5 kg-os szelepes csomagolás
Ár:
8980.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

pellini decaffeinato szemes kávé teszt csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
3
5
17
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
5
3
5
16
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
6
4
5
18
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
3
6
20
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
3
6
4
6
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A tesztelt minta aránylag sötétre van pörkölve, apróbb-nagyobb és töredezett szemekből áll. Az illata nem túl intenzív. Az őrlést az átlagos fokozaton kéri, a vízhőmérséklettel viszont érdemes a felső tartományban próbálkozni. A kávé lefolyása fáradt benyomást kelt, táncol, az elején feketén, majd lassan krémesedik. A krémje ennek megfelelően vékony, de azért van belőle. Keverésre záródik, a fogyasztás végéig nem tart ki. Színe mogyoróbarna, homogén, csíkokat nem sikerült előcsalogatni belőle. A kávé íze nem bonyolult, inkább lekerekedett jellegű. Inkább kakaós-étcsokoládés, egy egészen minimális savassággal. Készítési hőmérséklet függvényében mogyorós, mandulás aromákat, de volt, hogy a csokoládé mellett semmilyen más ízt nem éreztem. Utóízében egy minimális kesernyés füstösség kíséri. Testesége átlagos, de gondolom egy frisebb adag esetében nem lenne vele probléma. Ezek tükrében azért azt kell írjam, hogy ez a Pellini keverék a fenti fáradtság ellenére korrekt szintet hoz, koffeinmentes létére megadhatja az eszpresszó élményt. Kapucsínónak átlagos.
Monyesz

A minta egyenletes, a közepesnél sötétebb pörkölésű, már fényük is van. A szemek között sok a törött, dirib-darab. babok mérete és formája is jelentős eltérést mutat. Illata enyhén füstös, édeskés. Az átlagosnál finomabb (hasonlóan az Espresso Casahoz) őrlemény vált be 17-17.5g-mal, és a közepesnél magasabb hőfok. A crema az átlagosnál sötétebb, csak közepes vastagságú és keverés után megcsappan, a cukrot már nem tartja meg. A lefolyás elég csúnya, hamar elkezd táncolni az egérfarok. Hosszabb, 35-40mp-es elkészítési időnél jobban eredményket kaptam, de a korai kiszőkülést nem tudtam elkerülni. Ízek tekintetében nagy változatosságot nem tapasztaltam, az alap a csokoládé, amihez édeskés, karamellás íz társult. Számomra egy elég jellegtelen kávé ez, igazából sok rosszat és jót sem tudok róla mondani. Kapucsínónak is az 'elmegy' kategória, se nem rossz, se nem kiemelkedő.

Blaze

A második Pellini minta talán árnyalatnyit sötétebb és egyenletesebb pörkölés. Őrlése a normálnál picit finomabbnál az ideális, hőfok igénye viszonylag magasnak mondható. Ez a minta is kissé fáradtnak hatott, de kevésbé mint az előző. A krém megfelelő, nem túl vastag – mintázódás elérhető. A cukrot kicsit tartja, a fogyasztás végéig kitart, olajossága közepes. Maga a keverék nem túl szofisztikált: magában fogyasztva dominál a mokka-csokoládé páros, igazán cukorral nyílik meg: így egy kellemes csokoládé-marcipán-fahéj trió bújik elő. Tejben közepes, de nem rossz. Én cukorral eszpresszónak vagy risztrettónak fogyasztottam szívesen. Koffeinmentes kávé, bántó mellék vagy utóíze nincsen.

Lorien

A minta sötét pörkölésű, illata nem túl bizalomgerjesztő, ez azonban szerencsére nincs kihatással a belőle készíthető italra. A szemek olajos érzetűek, sok közöttük a sérült. Az átlagosnál jóval finomabb őrlést igényel, hőmérséklet tekintetében pedig kb. a 90/10-es blendek átlagát kéri. Pontosan oda kellett figyelni a beállításokra, mert csak viszonylag szűk tartományban működött igazán jól, egyébként pedig noha nem büntetett, de ellaposodott vagy legalábbis megbomlott az ízek harmóniája. Mintha egy kissé fáradtnak tűnt volna a blend, a lefolyást nagyon nehezen tudtam egyenletessé tenni. A legjobb eredményt akkor sikerült elérni, amikor cseppekre szakadó lefolyással vékony egérfarkasba váltott át, és egy bő risztrettónyi, kb. 20-22 ml mennyiséget kaptam. A krém vörösesbarna, homogén, mintázódásra nem nagyon hajlamos. Mennyisége átlagos, állaga és olajossága jónak mondható, a csésze falára feltapad, a cukrot süppedősen tartja. Étcsokoládés, fűszeres-parfümös ízek jellemzik, pörkölt dióval, mogyoróval, grillázzsal. Gyümölcsösség nem jellemzi, de érezhető benne egy határozott savas vonal. Egy mokkáskanálnyi cukor nagyon finom desszertkávét varázsol belőle, mintha fahéjas-csokoládés marcipánt majszolnánk. Utóízében enyhén tonikos jellege van. Tejes italokban szintén jól használhatónak tűnt, de azért nagyon különleges eredményt ne várjunk tőle, inkább tej nélkül egy kis cukorral kortyolgassuk.

SiD

Az eheti Pellini minta nagyon hasonló a múlt héten tesztelt Pellini. Espresso Casa-hoz: szintén füstös, olaszos pörkölés, a babok illata nem
túl kellemes. Az első teszt alapján a minta nem a legfrissebb, a lefolyás nem szép, hamar szőkül, de az ital krémje jobb, mint a múlt heti mintának. A crema általában világos árnyalatú, sárgásbarna, az ital híg érzetű, magas dózis és rövid adag valamelyest segít rajtunk. Az ízek terén ez a kávé is hasonló a korábbi Pellini mintához, az alap ízjegyek pirított zsemlemorzsa, maláta, köménymag, de most megjelenik egy enyhe gyümölcsös, szőlős savasság is, ami számomra sokkal fogyaszthatóbbá teszi ezt a keveréket és tejjel is barátságosabban viselkedik.
Az eddig kóstolt koffeinmentes kávék alapján a középmezőnybe sorolnám ezt a Pellini blendet.


pellini decaffeinato szemes kávé teszt kávébabokpellini decaffeinato szemes kávé teszt kifolyáspellini decaffeinato szemes kávé teszt csapolás
pellini decaffeinato szemes kávé teszt krémpellini decaffeinato szemes kávé teszt shotpellini decaffeinato szemes kávé teszt espresso

Összegzés: Sötét, olaszos pörkölésű kávébabok. Viszonylag sok a töredezett szem, és az illatuk sem a legkellemesebb. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabbra kell őrőlni, és hőfok tekintetében is az átlag hőmérséklet fölé kell belőni a gépet. Sajnos a lefolyás nem a legszebb, kissé fáradt benyomást keltett. A krém közepes, olajossága elfogadható, a cukrot süppedősen tartja. Ízében a kakaós, étcsokoládés jegyek a dominánsak, fahéj, marcipán, mogyoró aromákkal megspékelve. Testessége átlagos. Utóízében hoz némi tonikos, mokkás jelleget. Koffeinmentes létére hozza a valódi eszpresszó érzést, és semmi bántó, kellemetlen meglepetéssel nem szolgál. Egy korrekt, átlagos szintű blend, melyet leginkább eszpresszónak, vagy risztrettónak ajánlunk.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé
 

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!