Cellini Prestigio - elő a tejjel

Nyomtatás

cellini prestigio szemeskávé tesztAmleto Pieri  1925-ben indította el vállalkozását, mint nyerskávé kereskedő Olaszországban. Fiaival Umbertoval és Sergioval már 1946 december 4-én kereskedelmi jogot kapott a gyarmati termékek nagykereskedelmére. Később Sergio Pieri fiaival Paoloval, Luigival, Marcoval és Giovannival folytatta a kávépörkölési tevékenységet, amelyet még édesapja kezdett el. A hagyományos espresso készítés terén szerzett tapasztalatával, a minőség melletti elkötelezettségével, minden egyes kávészem gondos kiválogatásával készítette el „Torrefazione Caffé Columbia” fantázianévre hallgató termékét, amely ínyenceknek készült és 5 éven belül piacvezető márka lett Toszkánában.

A Cellini hivatalosan 1985-ben alakult, amikor a Columbia egyesült két másik történelmi, olaszországi, vezető kávémárkával. Az egyik a Filicori, amelyet 1883-ban alapítottak Bolognában, a másik pedig az Eureka, amely 1933-tól működött Genovában. 1993-ben Lutz Quasdorf németországi kávékereskedő 30 éves Olasz espresso forgalmazási tapasztalatával együttműködési megállapodást kötött Giovanni Pierivel, melynek köszönhetően megkezdődött a Cellini márkanév bevezetése a nemzetközi piacon. Az ezt követő terjeszkedés jelentős növekedést és fejlesztéseket hozott a cég életében. Az új gyártóüzem (11.000m2)és teljesen automata raktár(3.500 raklap) Genovában 2005-ben kezdte meg működését, amely hűen tükrözi a Cellini növekedési céljait és azt, hogy mekkora hangsúlyt fektet a minőségre, a technológiai újdonságokra úgy, hogy közben minden esetben tiszteletben tartja a hagyományokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy modern laboratóriumában folyamatosan ellenőrizik a legjobb termőterületekről közvetlenül beérkezett nyers kávét és a pörkölés összetett folyamatát mindaddig, amíg a termék csomagolásra nem kerül!

Cellini Prestigio magas minőségű 100% Arabica kávékeverék. A lassú pörkölési folyamat növeli a teljes aroma érzetét és kiemeli a közép-amerikai kávék finom savasságát. Fogyasztásának minden egyes pillanata igazi élmény egy ínyenc kávéfogyasztó számára.- tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cellini kávék hazai forgalmazójától, a Vértes Food Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Cellini Prestigio

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.01.15. , Csomagolás: 1 kg-os szelepes csomagolás
Ár:
9525.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 cellini prestigio szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
8
3
6
20
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
2
7
3
6
18
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
2
8
3
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
2
7
3
7
19
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
2
7
2
6
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Közepesen sötétre pörkölt egész kávészemeket látok a csomag bontásakor. Az illata savanykás-gyümölcsös enyhén köménybe hajlik, nem túl intenzív. Átlagos őrlési fokozaton kezdtem neki, a lefolyás nálam ekkor volt az optimális. A lefolyásán érezni, hogy a minta már nem friss, kezd eljárni felette az idő. A krém közepesen vastag, a végére alig marad. Színe mogyoróbarna, enyhe mintázódásra hajlamos. Magasabb készítési hőmérsékleten és túltöltött szűrővel azonban egész jó lefolyásokat kapok, bár az eleje nem krémesedik fel és a végénél már eltáncol. Ekkor csokoládés-gyümölcsös. A gyümölcsössége édeskés, málnára emlékeztet. Alacsonyabb hőmérsékleten a csokoládésság a háttérbe szorul, a gyümölcsök aromája enyhén cseresznyésbe, inkább citrusosba fordulnak Ha ehhez vékony lefolyásat adunk még a testessége is megjön a kávénak és egy másik arcát is megismerhetjük. Utóízében inkább semleges, arabika keverékekre jellemző fanyarkás, és enyhén kifáradt savanykásság. A kapucsínónak jót tesz a kávé gyümölcsössége, jó harmóniában van a tejjel.
Monyesz

A csomagban a bontás után feltűnően szép, egységes pörkölésű szemeket találtam. A pörkölési szint közepes, a szemek fénytelenek, enyhén füstös illatúak. Daráláskor a füstösségből egy fanyarkás-szőlőmagos illat marad. Sajnos már az első próbálkozások során kiderült, hogy a minta fáradt, a lefolyást az egyszemélyes szűrővel nem lehetett kordában tartani. A dupla szűrőre kellett áttérni, azzal a 18-18.5g-os adag a közepesnél finomabb darálás igényelt. A lefolyást a lassabb 35mp-es irányba toltam el. A testesség gyenge volt, a kávé szinte ízek nélküli. Ezen a hőfok emelésével sikerült javítani. A kávé a felső hőtartományban kezd ’működni’, de egész a sárkányosig elmehetünk. A legfelső tartományban a cremán már tapasztalhatók a megégés jelei, de talán a kávé fáradtsága miatt, az ízek itt voltak a legjobbak, és a testesség is javult a hőfok emelésével. A vezető ízvonal a közép-amerikai kávékra jellemző lágy, üdítő citrusos. Mellette nektáros-parfümös beütést éreztem. Volt egy nagyon érdekes íz is – ezt az utóízben éreztem már –, amit édeskés-fűszeresnek tudnék leginkább körülírni. A crema szinte minden próbálkozás ellenére gyenge maradt, keverés után a kávét sem takarta. Pedig ezt a blendet érdemes inkább cukorral fogyasztani, sokkal többet nyújt így. Gyümölcsös jellegénél fogva érdemes tejes italként fogyasztani. Itt szintén csak sajnálkozni lehet, hogy nem volt friss a minta, sokkal többet nyújtott!

Blaze

Heti alanyunk egy Cellini minta, többféle cukorral és fém kiskanállal érkezett a két jelöletlen teszt zacskó. Bontás után egyenletes, tejcsokoládé színű pörkölés látszik, ránézésre minőségi alapanyag benyomást kelt, töredezett sérült szemeket nem látok. Több kiugróan nagy szemet is látok a keverékben, nagyon magas, vagy 100% arabika hányadúnak gondolnám.  Őrléskor is „arabikás” illatot érzek, a normálnál finomabb őrlést igényel. Magas hőigényű a keverék, a lefolyás alapján sajnos már kissé fáradtnak látom, noha hozzá kell tegyem a teszt periódus éppen a nagyon párás, fülledt időszakra esett, mely köztudottan nem a legjobb a kávénak, eltáncoló-rángatózó lefolyásokat kaptam rendre. A crema nagyon vékony, mintázódik, de nem tartja a cukrot. Sajnos a fogyasztás végéig nemigen tart ki, többször kikandikált alóla a kávé ital. Viszont ízeivel már nemigen van gond: egy jó savasságal bíró, főként citrusos gyümölcsös vezérvonalat hoz, mellette nagyon enyhe mokkás aromával. Cukorral megnyílnak a savak, és a citrusosság mellett még sárgadinnyét is felfedezni véltem. Tejben kiválóan teljesít ez a Cellini keverék, azt kell mondjam ez a tejes italoknak való kávé! Nem nyomja el a tej, finom kapucsínót készíthetünk belőle. Ha frissebb lenne a minta, és nem lenne ilyen magas a páratartalom bizonyára eszpresszó-risztrettó fronton is jobban szerepelne. Koffeintartalma alacsonynak tűnt, a nap bármely szakában fogyasztható.

Lorien

A minta igényes, egységesen közepes pörkölésű, selymes fényű, ép szemekből áll, látszik rajta a gondos munka. Az átlagosnál finomabb őrlést igényel, és bár tisztán arabika keveréknek tűnik, mégis inkább a közepesen magas hőmérsékleti tartományok környéken volt érdemes a készítésével próbálkozni, mert könnyen megégett a krém. A lefolyás alapján a fáradtság jeleit mutatta, bár valószínűleg a tesztidőszak alatti erősen párás, trópusi időjárás sem kedvezett neki. Szinte mindig eltáncolt, köpködött, és csak a csapolás második felében kezdett felkrémesedni. A krémje ennek megfelelően nagyon vékony volt (a gyorsabb lefolyások esetén valamivel bővebben adta), éppen csak egybefüggő, viszont az állaga nagyon jónak bizonyult, azonnal felkúszott a csésze falára a klasszikus krémgyűrű. A készítési paraméterektől függően sokat változott az ízprofilja, ennek ellenére szinte mindvégig megmarad a harmonikus jellege, olyannyira, hogy nem is nagyon vannak domináns jellemzői, ha csak a savas, citrusos-grépfrútos vonalat nem tekintjük annak. Emellett szépen egyensúlyban vannak az étcsokoládés, mogyorós, keserűmandulás jegyek, és érdemes egy mokkáskanálnyi cukrot tenni bele, amely szépen megnyitja az ízeket. A gyümölcsösségnek határozottan használ, számomra leginkább a Hamburg szőlőre emlékeztetett. Amikor egy kicsit magasabb hőfokon csapoltam, a krém a kezdődő megégés jeleit mutatta, akkor a cukorral a virágos, parfümös jelleg domborodott ki jobban, akácvirágos, jázminos ízekkel. Tejes italnak is nagyszerű alapanyag, kiváló kapucsínó és macchiátó készíthető belőle. Szívesen kipróbálnám egészen frissen, biztosan sokkal több van benne ennél is.

SiD

Olyasmi helyzetben vagyok most, mintha egy 3 héttel ezelőtt sütött meggyes lepényt kéne tesztelnem: szemrevételezés alapján meg tudom ítélni, hogy szépen volt megsütve, a meggyet sem spórolták ki belőle, de hogy az íze milyen lehetett frissen, azt nagyjából csak találgatni tudom. A tesztre kapott Cellini kávé esete pont ilyen: a babok szép méretes, egészséges arabika szemek, olasz mérce szerint világosra vannak pörkölve, a pörkölés egyenletes, a babok illata savanykás, enyhén fűszerpaprikás. A kávé sajnos annyira el van fáradva (fél éves pörkölés), hogy lehetetlen egyenes lefolyást beállítani, alig krémesedik, a kapott ital híg, a krém kevergetés után nem záródik, billentéses tesztnél a kávé kivillan a crema alól. A kávé íze tejkaramellás alapokon nyugszik sok savval, mely savanykás meggyre emlékeztet, így aztán jól is jött a meggyes süti hasonlat, ugyanis valami ilyesmi összahatást kelt ez a kávé. Tej nélkül számomra nem volt kellemes élmény fogysztani, viszont egy kevés tejjel már egészen jó, sok tejjel még jobb. Úgy érzem, hogy ez egy tipikus "kapucsínó blend", azaz bármilyen tejes italhoz ideális választás, frissen talán eszpresszónak is jó lehet a nagy savak kedvelői számára. Tejeskávé fogyasztók bátran próbálkozhatnak vele, nem fog csalódást okozni!


cellini prestigio szemeskávé teszt kávébabokcellini prestigio szemeskávé teszt csapoláscellini prestigio szemeskávé teszt kifolyás
cellini prestigio szemeskávé teszt shotcellini prestigio szemeskávé teszt közelicellini prestigio szemeskávé teszt krémcellini prestigio szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egészséges, egyenletes pörkölésű kávébabok, selyemfényű csilogással. A tökéletes elkészítés érdekében magas hőfokon, és a szokásosnál finomabb őrlési beállításokkal érdemes próbálkozni. Sajnos a kapott minta már nincs "fénykorában", ami jól látható a kávé lefolyásakor. A lefolyás egyentlen, eltáncol, és a krémesedés gyenge. A krém vékony, kevergetés után nem záródik tökéletesen. Ettől eltekintve az ízek még így is rendben vannak. Nagyon szépen megkomponált blend kiugró dolgok, nélkül. Megtalálhatóak benne a csokoládé, tejkaramella, citrusos gyümölcsök, nektáros-parfümös-virágos aromák, amelyek tökéletesen egyensúlyban vannak. Komoly savakkal is találkozhatunk a kóstoláskor. Ideális választás lehet tejes italok alapjaként, mert kiváló kapucsínókat sikerült készíteni belőle.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!