KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávé eredete, és bemutatása

Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Kávékészítés kotyogóval - egy csepp tört…

A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

A kávés szakma legjobbjai 2012-ben versenykiírás

A kávés szakma legjobbjai verseny 2012Négy esztendeje, hogy útnak indítottuk a KÁVÉKORZÓ portált azzal a céllal, hogy a hazai kávékedvelők számára „fogyasztható” információkat tegyünk közzé. A kávé és eszköz tesztek, a saját és átvett cikkek, a fórumban folytatott párbeszédek eredményeként a KÁVÉKORZÓ mára a kávés szakma vezető hírportálja lett.

Ezen szerzett „tisztségünk” buzdított bennünket arra 2011-ben, hogy összegyűjtsük, egy szakmai zsűri és az olvasók véleménye alapján értékeljük, majd kihirdessük a kávés szakma egyes területeinek legjobbjait. Álmodni sem mertünk arról, hogy a „verseny” ideje alatt az egymilliót is meghaladó oldalletöltés fog megtörténni. Volt nap, mikor 40 ezer feletti látogató jelentkezett be oldalunkra. Az eredményeket közlő cikkünket rengeteg online és egyéb média felület vette át. A látogatói számok, valamint az eredményhirdetés iránti érdeklődés egyértelműen igazolta, a kávés szakmában is fontos, hogy kiemeljük a legjobbakat. Ez pedig azt jelenti, hogy lassan beindul a gépezet és kezdetét veszi A KÁVÉS SZAKMA LEGJOBBJAI 2012. „verseny”.

Sok minden történt az elmúlt egy esztendőben. Nem csak megjelent, hanem megvetette lábát az „újhullámos” eszpresszó, az alternatív technológiák, a napokban megnyílt Magyarország harmadik brew bar-ja, könnyen hozzáférhetővé váltak az úgynevezett mikro pörkölőkben (micro roastery) feldolgozott speciális kávék (speciality coffee). Török kávékészítésben magyar világbajnokot köszönthetünk, barista válogatottunk jól szerepelt a világbajnokságon, megalakult a Magyarországi Baristák, Kávéforgalmazók és Kávéházak Szövetsége, és rengeteg látogatót köszönthetett a Kreatív Kávéfórum. Szinte nem is lehet végére érni a felsorolásnak. Mindemellett azt is meg kell jegyeznünk, hogy a tavalyi évben díjazottak mindegyike különös odafigyeléssel és csendes alázattal felelt meg az elismerésnek. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a KÁVÉKORZÓ által meghirdetett verseny és az értékelés nem kizárólag elismerést jelentett, hanem hozzájárult a magyar kávésszakma további fejlődéséhez.

Most pedig nézzünk a jövőbe és kezdődjék a rock and roll!

A KÁVÉKORZÓ Független Kávémagazin meghirdeti A KÁVÉS SZAKMA LEGJOBBJAI 2012. versenyt!

Versenyre az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

  • Magyarország TOP 10 Kávéháza 2012-ben szakmai zsűri és a közönség véleménye alapján, amelyen belül a legtöbb pontott kapott kávéház, megkapja az Az Év Kávéháza Magyarországon 2012-ben címet.
  • TOP 5 kávé 2012-ben a szakmai zsűri és a közönség véleménye alapján, amelyen belül a legtöbb pontot kapott kávé, megkapja Az Év Kávéja Magyarországon címet
  • Az Év Baristája Magyarországon 2012-ben a szakmai zsűri, és a közönség véleménye alapján
  • Az Év Pörkölője Magyarországon 2012-ben a szakmai zsűri és a közönség véleménye alapján
  • Legtöbbet tette a barista szakmáért 2012-ben a szakmai zsűri és a közönség véleménye alapján

Az egyes kategóriákra az alábbi linken lehet nevezni, és szavazni.
.
AZ ÉV KÁVÉHÁZA MAGYARORSZÁGON 2012.

A Kávézó, ahol megtörténhet a csoda. Nem a belsőépítészeti csodát keressük, nem a drága csillárt, hanem a helyet, ahol minden egységet alkot. A tökéletes eszpresszó és egyéb kávéitalok, a kreativitás a légkör, a kommunikáció, a szakértelem és vendégközpontúság. A kávé otthona.

A versenyben részt vehet bármely Magyarországon érvényes működési engedéllyel és minimum 1 év nyitvatartási múlttal rendelkező kávéház, melyet a nevezési időszak alatt a KÁVÉKORZÓ.HU felületén regisztráltak. A regisztráció során, célszerű a kávéházról minél több információt feltüntetni annak érdekében, hogy a fogyasztók a voks leadása előtt a lehető legtöbbet megtudhassák a jelölt üzletekről.

A szavazatokat 2012. november 30-án 24 óráig lehet leadni. Ezt követően beérkező szavazatokat az értékelésnél nem vesszük figyelembe.


Az Év Kávéháza 2012 szakmai kérdőív letöltése!

A versenyben részt vesz minden kávéház, mely a ÉV KÁVÉHÁZA 2011 címre regisztrálva lett. A versenyben indulóknak le kell tölteni egy ide vonatkozó kérdőívet, melyet legkésőbb 2012. november 20-án, 24 óráig a megadott e-mail címre vissza kell küldeni. A határidő után megküldött kérdőíveket/adatlapokat nem áll módunkban figyelembe venni, illetve 0 pontos értékelést kapnak.

A szakmai versenyen indulók a kérdőíveket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldjék vissza.

A közönség szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett kávéház 10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A szakmai zsűri véleménye szerinti szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett kávéház 10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A két listában szerzett pontok összesítése utáni sorrend alapján kerül kihirdetésre a végeredmény.
Nevezéshez - szavazáshoz kattintson ide!

AZ ÉV BARISTÁJA MAGYARORSZÁGON 2012.


Gondolunk itt a vendéglátóüzletekben dolgozó, vagy barista versenyeken résztvevő szakemberekre, akik az idei esztendőben maradandót alkottak, vagy nap-mint nap megszépítik a vendégek kávés perceit. Olyas valakit, akit büszkén tekinthetünk AZ ÉV BARISTÁJA-nak teljesítménye alapján.

A versenyben részt vehet bármely gyakorló barista, akit a nevezési időszak alatt a KÁVÉKORZÓ.HU felületén regisztráltak. A regisztráció során, a „megjegyzés” rovatban célszerű a barista 2012 évi munkásságáról minél több információt feltüntetni annak érdekében, hogy a fogyasztók a voks leadása előtt a lehető legtöbbet megtudhassák a jelöltről.

A szavazatokat 2012. november 30-án 24 óráig lehet leadni. Ezt követően beérkező szavazatokat az értékelésnél nem vesszük figyelembe.

A közönség szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett barista 10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A szakmai zsűri véleménye szerinti szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett barista 10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A két listában szerzett pontok összesítése utáni sorrend alapján kerül kihirdetésre a végeredmény.
Nevezéshez - szavazáshoz kattintson ide!

AZ ÉV PÖRKÖLŐJE 2012.

Bizonyára sokan felkapják a fejüket a kategória elnevezését olvasva. Igen is , keressük az év pörkölőjét! Nem bocsátkozunk felsorolásba, de nagy örömünkre egyre több műhely működik hazánkban ahol a kávén túl, saját szellemiséget is becsomagolnak a zacskóba. Támogatni kívánjuk ezt a területet is, beszélni arról, hogy a napi szélmalomharc mögött értékes teljesítmények lapulnak. A Magyarországi kávékultúra fejlődése szempontjából ezt a szakterületet legalább annyira fontosnak tartjuk, mint magát a kávéital készítést, ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk AZ ÉV PÖRKÖLŐJE címet is.

A versenyben részt vehet bármely gyakorló pörkölő, akit a nevezési időszak alatt a KÁVÉKORZÓ.HU felületén regisztráltak. A regisztráció során, a „megjegyzés” rovatban célszerű a pörkölőről és munkásságáról minél több információt feltüntetni annak érdekében, hogy a fogyasztók a voks leadása előtt a lehető legtöbbet megtudhassák a jelöltről.

A közönség szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett pörkölő 10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A szakmai zsűri véleménye szerinti szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett pörkölő 10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A két listában szerzett pontok összesítése utáni sorrend alapján kerül kihirdetésre a végeredmény.
Nevezéshez - szavazáshoz kattintson ide!

AZ ÉV TOP 5 KÁVÉJA 2012.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is keressük a fogyasztók szerinti legjobb kávékat. A legtöbb szavazatot kapott kávét az év kávéjának, a következő 4 legtöbb szavazatot kapott kávét, a sorrend ismertetése nélkül az év TOP 5 kávéja díjjal jutalmazzuk.

A versenyben részt vehet bármely kereskedelmi forgalomban lévő kávé, amit a KÁVÉKORZÓ.HU felületén regisztráltak. A regisztráció során célszerű a kávéról minél több információt feltüntetni annak érdekében, hogy a fogyasztók a voks leadása előtt a lehető legtöbbet megtudhassák a jelölt kávéról. Az értékelés a szakmai szempontok és a közönségszavazatok alapján történik.

A közönség szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett kávé10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A szakmai zsűri véleménye szerinti szavazatok sorrendjében első tíz helyet szerzett kávé 10-1-ig csökkenő pontszámot kap.

A két listában szerzett pontok összesítése utáni sorrend alapján kerül kihirdetésre a végeredmény.
Nevezéshez - szavazáshoz kattintson ide!

AKI A LEGTÖBBET TETTE A HAZAI KÁVÉKULTÚRA FEJLŐDÉSÉÉRT 2012-BEN

A szakma létezése, épülése a baristákon túl, a háttérben aktívan munkálkodó embereknek is köszönhető. Oktatók, szakmai vezetők, támogató vállalkozók, vagy vállalkozások, baristák, vagy étteremvezetők, akik nincsenek a középpontban, viszont nélkülük nem tartanánk itt, és nem léphetnénk tovább. Ezért gondoltunk arra, hogy értékeljük az ő munkájukat is.

A fenti kategóriába bárki nevezheti az általa érdemesnek vélt személyt, vagy vállalkozást, szervezetet.

A versenyben részt vehet bármely személy, akit a nevezési időszak alatt a KÁVÉKORZÓ.HU felületén regisztráltak. A regisztráció során, a „megjegyzés” rovatban célszerű minél több információt feltüntetni annak érdekében, hogy a fogyasztók a voks leadása előtt a lehető legtöbbet megtudhassák a jelöltről. Az értékelés a szakmai szempontok és a közönségszavazatok alapján történik.

A díjat a legtöbb szavazatot kapott jelöltnek adjuk át.

Nevezéshez - szavazáshoz kattintson ide!

A kategóriánkénti nevezettekre a közönség részéről egy-egy szavazatot fogadunk el. A sorozatos szavazatokat a rendszer automatikusan kiszűri, azokat törli a rendszerből. A kategóriák győztesei a következő évi verseny eredményhirdetéséig viselhetik, használhatják a címet, és a kategóriák legjobbjait megjelenítjük, a róluk szóló fontos információkat folyamatosan elérhetővé tesszük a KÁVÉKORZÓ portálon.

A szakmai versenyen indulók a kérdőíveket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldjék vissza.

A közönségszavazatokat 2012. október 15-én 00 órától, november 30-én 24 óráig lehet leadni.

Az ünnepélyes eredményhirdetés helyszínéről és  pontos időpontjáról a későbbiekben részletesen tájékoztatjuk az olvasókat.