KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Gyári jegeskávékat teszteltünk - sajnos

dobozos kávékA tizensok tételes kóstoló végén pontosan ugyanolyan élességgel vetődött vetődött föl bennünk az eredetileg megfogalmazott kérdés: ki iiszik ilyet, és miért? A választ a miértre talán sosem fogjuk megtudni. Cukorsokk, a nyelvre lerakódó lepedék, és majdnem sírás lett a vége annak a tesztnek, ami az itthon kapható dobozos vagy üveges jegeskávékat vette elő.

A mintát szigorúan tudományos alapon választottuk, bementünk az első utunkba eső szupermarketbe, és amit a hűtőppultban találtunk, elhoztuk. Nagyon ritkán sikerül olyan témába belenyúlnunk, ahol minden egyes tétel a vállalható szint alatt helyezkedik el, de most keményen belenyúltunk. A tizenöt (tizenöt!) vizsgált kávéból egyetlen egynél sem volt az az érzése az embernek, hogy ezt esetleg harctéri körülmények között elfogyasztaná. Legyen szó svejci, magyar, vagy akármilyen másik termékről, ezek az italok mind egytől egyig ihatatlanul édesek, sziruposak, esetleg vízízűek és hígak, vagy slejmszerűen keményítősek voltak.

Az első döbbenet a hirtelen összeválogatott minta mérete volt. 15 doboz, álltunk döbbenten, és amikor megérkeztek a tesztelő kollégák, nem átalltak beszólni, hol van a Nespresso, vagy az isten tudja melyik cég terméke? Hát hol, nem tudjuk hol, de minek egy ekkora országba húszféle cukros műkávé? Mi az az élethelyzet, amire ez a megoldás? Miért tömünk magunkba ilyen gyilkos mennyiségű és rossz minőségű cukrot? És miért futnak ezek kávé néven?

És itt érkeztünk el a teszt, és a magyar gasztronómia állandóan visszatérő, legjellemzőbb problémájához, lényegéhez, hogy megint nem a termék a rossz, a hibás, hanem a szabályozási környezet torz. Nagyon fontos lenne, hogy szülessen valami komolyabb törvény arra nézvést, hogy ne lehessen büntetlenül dobálózni az espresso, latte macchiato, capuccino, kaffe, jegeskávé szavakkal, mert ezen fogalmak mögött tartózkodó, főzött kávéból és tejből készülő termékek nem mutatnak semmiféle közösséget a kipróbált, adalékanyagokkal és cukorral felnyomott italokkal.

Müller Kaffe Cappucino 250 ml Édesítőszer: cukor

"Cikória, kávés cukor, teljesen fölösleges ezekből ennyifélét gyártani, mindegyik pont ilyen, erre itt jön a latte macchiato. Hát, látom a meetinget, ahol cappucinót, espresso macchiatót és latte macchiatót különítik el a csibék. Minek????"

Müller Latte Macchiato 250 ml Édesítőszer: cukor

"Édes illat, a levegőt is becukrozza. Napközis karamellás tejre hasonlít, kicsit kozmás. Sokkal édesebb az illata, mint az íze, de semmi köze a kávéhoz."

Müller Espresso Macchiato extra stark 250 ml Édesítőszer: cukor

"Keserű, olyan, mint amikor túl sok nescafét teszel bele túl kevés folyadékba. A stark akkor most erős?"

Pokka Capuccino "Valódi főzőtt kávéból" 240 ml Édesítőszer: cukor

"Vizesen híg, édes és keserű egyszerre. És ah ez még nem valósította volna meg az elvárásokat, van egy kis állott, mosogatórongyos bukéja."

POKKA Milk Coffee 240 ml Édesítőszer: szukróz

"A békás kelloggsnak volt ilyen íze. Tényleg, olyan mint a Smacks! Kicsit malátás, mint a pótkávék. Ez is rossz sajnos, csak kicsit más karakterű."

Nöm Caffé Cappucino 250 ml Édesítőszer: cukor

"Kávépuding, kávéfagyi, kávéparfüm, egészen cukrászdás hangulata van, sajnos nem a jó értelemben. Kicsit acetonos is."

Nöm Espresso 250 ml Édesítőszer: cukor

"Ez is ilyen keserű butaság. Az a tanulság, hogy amire azt írják, hogy presszó, abba beletesznek valami keserűt. Ugyanúgy nem lesz kávé íze, csak keserű."

Nöm Latte macchiato 250 ml Édesítőszer: cukor

"Romlott tejkaramella szaga van. A kávés cukrásszsüteményeknek van ilyen íze." "Sűrített tej íze van." "Nem igaz, nincs sűrített tej íze, a sűrített tej finom!"

Hochwald Eiskaffe (koffeinmentes) 250 ml Édesítőszer: cukor

"Olyan, mint egy igazi automata kávé. Keserű, íztelen, színtelen, tompa, szomorú keserűséggel a háttérben."

Milli jegeskávé 330 ml Édesítőszer: cukor

"Porkávé szag, porkávé íz. Nincs műanyag íze." "De van." Jó, az eddigiekhez képest nincs." "Ez a klasszik, magyar túlcukrozott tejeskávé."

Completa Coffe to go eiskaffee 330 ml Édesítőszer: cukor

"Jézusom, ez borzasztóan édes, ettől simán cukorkómába kerülünk." "Ez eddig a legédesebb" "Ezt kijelenteni, nagy bátorságra vall!" 

Mövenpick Caffee espresso freddo 189 ml Édesítőszer: cukor

"Höjj, ez zaccos, ez kávéra emlékeztet, de csak a zacc íz miatt. olyan, mint az állott kotyogósból, rossz kávéból főzött kávé, amit a mokkából iszol közvetlenül" "Mit csinálsz?" "Mit nem értesz? Lefőzi a mama reggel, te pedig délután felpattintod a fémtetőt és megiszod a maradékot." "Fúj!"

Mövenpick Macchiato Freddo 190 ml Édesítőszer: cukor

"Pont olyan, mint az előző. Avas mogyoró íze van. Ha az ember a fogai között átszűri, biztos fönnmarad valami."

Mövenpick Spar Budget cappucino 250 ml Édesítőszer: cukor, karamellcukorszirup

"Tele van nyomva sűrített tejjel. Bakelit szag, vegyszer szag. Ilyen nyálkás krémet csinál a szádba." "Nem értem ezt a sűrítő-kötödést ezekben a termékekben, vagy a tisztességes kávé testességét akarják adalékanyagokkal pótolni? Minek? Ezeket senki se önti ki, csak dobozból becsavarja."

Mövenpick Latte macchiato 250 ml Édesítőszer: cukor

"Konkrétan szürke színe van és slejm állagú. Itt tényleg fölmetrül, hogy lenyelni, vagy sem." "Ezt nem."

Forrás: Origo