KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Tiszta vizet a kávéba

Víz Szinte minden italról (alkoholosról is) el szokás mondani, hogy egyik legfontosabb korlátozó tényezője a készítése során felhasznált víz tisztasága. Klórozott, vasízű vízból nem lesz finom eszpresszó. Alapvetően három út...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Az eszpresszó koronája: a crema (krém)

Minden kávéital tetején, a készítés során keletkezhet több-kevesebb hab, de ha egy kávé tetején a csészében nincs összefüggő, sűrű és kellő vastagságú krémréteg, akkor az nem nevezhető olasz eszpresszónak. Az...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Barista VB második kör

latte art vb szöulSzöul felkészült a 2012 év utolsó nemzetközi barista versenyeinek lebonyolítására. Mi kíváncsiak voltunk rá, hogy a magyar versenyzők felkészültek-e? Tóth Sándor (Lucky Cap) a felkészítője mindkettő versenyzőnknek. Juhász Edit (Latte art) és Orosz Ákos (Coffee in Good Spirits) felkészüléséről, esélyeikről faggattuk a „trénert”.

Mennyire vagy elégedett a versenyzők hozzáállásával, teljesítményével a felkészülési időben?

Azt kívánom minden felkészítőnek, hogy ilyen „harcos” tanítványai legyenek, mint Edit és Ákos! Az elmúlt három hónap alatt nem sok idejük volt pihenni, de állták a sarat.


Részleteket is megtudhatunk a felkészülésről?

Nézzük kivel mi történt:

tóth sándor Edit a magyar bajnokság után néhány héttel megkeresett, hogy segítenék-e neki a felkészülésben? Leültünk és őszintén elmondtam neki, hogy a magyar bajnokságon tisztességesen küzdött, de be kell látnia, hogy versenytársai komoly hibákat követtek el, és ez jelentősen hozzásegítette Őt a bajnoki címhez. Ettől függetlenül ott, akkor Ő volt a legjobb és büszkén viselheti a Magyar Latte art Bajnok titulust, de a világbajnokságon ez kevés lesz. Csak akkor vállalom a felkészítését, ha hajlandó a VB-ig hátralévő időt maximálisan rááldozni. Bevállalta és azt kell mondjam, hogy a legnagyobb tiszteletem érdemelte ki a munkájával. Sok ezer cappuccino folyt le a lefolyón. Alázatát és igyekezetét látva sokan segítették kávéval, a KSW és a Monin tejjel, Luigi barátunk kávégéppel, Balázsi Peti, Hajcsunk Tibi, Dinga Csaba és jómagam eszközökkel, alapanyaggal. A minták gyakorlásában is több tehetséges fiatal volt a segítségére. Mégis azt mondom, hogy a legnagyobb feladat a mentális felkészítés volt. Edit kedves, csendes, fiatal lány, verseny rutin nélkül. Képessé kellett tenni arra, hogy ott, a szükséges pillanatban kezelni tudja a versenydrukkot, a stresszt. Napi feladatokat kapott, próbáltam megismerni azokat a határokat, hogy mikor omlik össze, vagy mikor lesz végtelenül dühös? Próbáltam a biztonságos, kevésbé komplikált minták vállalására ösztönözni, hogy helyesen ossza be a rendelkezésre álló időt. Hétfőn volt egy egész napos tréningünk Hegedűs Andi és Ákos társaságában és úgy gondolom, hogy „Tigris” lett a lányból! :)

De nézzük az esélylatolgatást, ami mindenkit a leginkább érdekel.

Mint felkészítő egy középmezőnyös szerepléssel elégedett leszek, az első harmad már örömteli meglepetés. Első világversenyén, beleszámítva a körülményeket, a hátterét, a rutin hiányát erre számítok, hozzátéve, hogy ismerve a világversenyek kiszámíthatatlanságát nem is lenne tisztességes ennél nagyobb terhet tenni rá.

Ákos a közelmúltban, Kínában az IBA világbajnokságon Long-drink kategóriában ezüstérmet szerzett. Az Ő esetében a versenyrutin adott, kreativitásban, magabiztosságban nincs hiány. :)

Nagyon becsületesen készült, elképesztően jó ötletekkel és alapanyagokkal rakta össze italait. Kettő különböző kávét készítettünk neki, egyet a filteres technológiákhoz és egyet az espressohoz. A programjában kicsiszoltuk a részleteket is. Eszközhasználata biztos, a technológiai folyamatokat hibátlanul kezeli és már az idővel is jól gazdálkodik. Nem fáj miatta a fejem. A programját vagy százszor lepróbálta, italai szerintem hibátlanok.


Esélyek?

A Coffee in Good Spirits kiszámíthatatlan kategória. Az értékelésben van egy különös, ám nagy súllyal bíró szempont a „kereskedelmi applikálhatóság”. Volt szerencsém Londonban megtapasztalni, hogy egy szakmailag kifogástalan, látványos prezentáció hátrányba kerülhet, mondván kicsi a valószínűsége, hogy az bármelyik bárban elkészíthető. Erre nagy figyelmet fordítottunk, de ez a gumi szabály nehezíti a becslést. Mégis azt gondolom, hogy a döntőbe jutásra nagyon jó esélye van Ákosnak, és titkon remélek egy nagy-nagy meglepetést.


Miként állt össze az utazás és az utazó csapat?

Most a tréneri szerepen túl egy kicsit a Magyar kávé Egyesület elnökeként is kell, hogy beszéljek. Évek óta megoldatlan a barista válogatott költségeinek finanszírozása. A tavaly decemberben megalakult egyesület egyik vállalt feladata, hogy ezen változtasson. A csekély tagdíjbevételből, a Budai Gourmet és a Kávé Világnapja alkalmából megrendezett kóstolónkon gyűjtött 400 Ft-os támogatásokból, néhány magánszemély adományából, a Magyar Bármixer Unio, a Boutiqbar és a Lucky Cap nagyvonalú készpénz támogatásaiból sikerült összeraknunk a 2012 évi világbajnokságokon való szerepléshez szükséges fedezetet. Mivel az utolsó egy-két százezer előteremtése nehezen állt össze, csak egy megoldás maradt. Edit és Ákos utazik, én az erre szánt saját forrásból kiegészítem a hiányzó összeget és Hajcsunk Tibor, mint az SCAE regionális koordinátora kísérőként velük utazik. Így ha nehezen is, de a bécsi és a szöuli világbajnokság magyar résztvevőinek úti és szállásköltségét is elő tudtuk teremteni. Ilyen még soha nem volt.


Valami összefoglaló a végére?

Elsőként a versenyzőknek: Kisasszony, Ákos, nyilvánosan is köszönöm a munkátokat!

Másodikként az érintetteknek: Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki a maga módján segítette a munkánkat!

Harmadjára minden olvasónak: Szurkoljatok nekik nagyon!

És végül a baristáknak: Készüljetek, küzdjetek és akarjátok, hogy vb szereplők legyetek!


A Kávékorzó természetesen tudósítani fog, sajnos nem a helyszínről. Jó utat és egy kalappal kívánunk a csapatnak!