KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Török kávé - Dzsezva - Használati útmutató

Tartalomjegyzék


Használati útmutató

Egy jól elkészített török kávé (törökös kávé, türk kahvesi, arab kávé, vagy zaccos kávé ) intenzitása és zamata, semmilyen más kávéfajtáéhoz nem fogható. Ezt az arcát azonban csak akkor mutatja meg, ha mindig friss és minőségi alapanyagokból készül. A két hónapnál nem régebben pörkölt arabica kávét őröljük frissen, a csapvizet pedig helyettesítsük szűrt, alacsony ásványianyag-tartalmú vízzel. A klóros, ásványos víz tönkreteszi az aromákat.

Török kávét hagyományosan jemeni mokkából, illetve riói minas-ból készítenek, de bátran próbáljunk ki más, világosra pörkölt arabica szemeskávét is.

1.

A szükséges felszerelés része egy fém (általában réz) dzsezva (cezve/ibrik), valamint egy speciális török kávé daráló, hiszen a tökéletes csésze török kávé mindig friss őrleményből készül.

 2.

A dzsezva mérete akkor megfelelő, ha a szükséges mennyiségű vízzel felöntve a víz csak félig lepi el. 

 3.

Személyenként 45g vízzel és 6g őrleménnyel számolhatunk. Az ökölszabály tehát: ahány személy, annyi dl-es dzsezva.

 4.

Az őrlemény finomságát úgy állítsuk be, hogy azt két ujjal dörzsölve már ne érezzünk benne szemcséket, legyen teljesen púderszerű. Többek között ez a szép hab titka. 

 5.

Mindig a lehető legkisebb dzsezvát használjuk, ami még megfelel a célra. Ha egyedül kávézunk, egy 1 dl-es fogja a legszebb eredményt adni. Az őrölt kávét tegyük egy üres dzsezvába, majd azonnal öntsük fel vízzel.

 6.

Ha cukorral isszuk, most adjuk hozzá, hiszen az elkészült kávét a csészében már tilos kevergetni. A főzés ideális esetben homokmelegítőn történik, de egy kisméretű gázrózsa is jó eredményt ad. (Kerüljük viszont a villanytűzhelyeket!) 

 7.

A fűtés erősségét úgy állítsuk be, hogy kb. három perc alatt készüljön el a kávé. A hab egy fontos minőségi jelzője a kávénak. A szép habot elősegíti a friss pörkölés, a friss őrlemény, valamint a szűknyakú dzsezva és a forralás nélküli melegítés. 

 8.

Két perc múlva a kávé lassan elkezd felhabzani. Ezt sokan összekeverik a forrással, pedig a két folyamat egyszerűen megkülönböztethető. A habzás lassú és már 70°C környékén megindul, míg a forrás gyorsan történik. Sose forraljuk a török kávét, mivel a magas hőmérséklet mind az aromáját, mind a habját tönkreteszi! 

 9.

Amint a kávé a dzsezva pereméig felhabzott, kitölthető a csészébe. 

 10.

Várjunk pár percet, mielőtt beleiszunk; ez idő alatt a zacc leülepszik a kávé pedig kellemes hőmérsékletűre hűl. A csésze felénél elérjük a zaccot, s abbahagyhatjuk a fogyasztását.




Kis Zoltán világbajnok bemutatója


Forrás: Kis Zoltán - torokkave.hu / terebess