A frappé

Nyomtatás
frappéValamikor a hetvenes évek elején Thessalonikiben egy amolyan tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé és a vendégek kávét követeltek a szegény tulajtól. Akkoriban még nem voltak non-stop üzletek és így kénytelen volt valami megoldást találni a felmerült probléma megoldására.

Véletlenül volt egy doboz (érdekes Görögországban még ma is kapható bádogdobozos kivitelben) NesCafé-ja, ami akkor tájt jelent meg a piacon. Mivel nyár volt és átkozott meleg is volt az éjszaka, (akkor még nem volt elterjedt a légkondi sem) gondolt egy nagyot és nekilátott a kísérletnek, hogy a "kávészerűségből" kávét csináljon. Igen ám, de mitől lehetne olyan krémes és habos mint a főzött kávé? Ekkor megpillantotta a pultja díszhelyén a féltve őrzött shakerét, amit valamelyik amerikai rokona hozott neki ajándékba. Lecsavarta a tetejét a szűrővel együtt és amúgy görögösen belekanalazott kávét, cukrot egyaránt, mintha zaccos kávét készítene. Ráöntött egy kevés jéghideg vizet, visszatette a shaker tetejét a szűrővel, majd ahogy azt az amerikai rokontól látta, elkezdte rázni. Az eredmény döbbenetes volt! Közel másfél perc intenzív rázásnak köszönhetően a nescafé a cukor és a víz olyan krémes habot produkált, hogy az nem akart kifolyni a pohárból! Mit volt mit tenni, öntött még rá egy adag jeges vizet, kicsit összekeverte, majd kiöntötte egy hosszú, vékony nyakú pohárba. Tálcára tette és már vitte is volna kifelé a vendégnek, de amúgy amerikaiasan beledobott egy jégkockát és persze beledöfött a kávé habjába egy szívószálat is, hogy legalább kárpótolja a kedves vendéget, ha már nem kap "tisztességes" kávét. Letette a kávét a vendég elé és rövid szabadkozás után azt mondta, hogy már csak az üzlet újdosült kávéspecialitása volt előállítható és természetesen, ha nem ízlene a vendégnek akkor nem kell kifizetnie.

A vendég belekóstolt és azt kiáltotta:
- Hiszen ez zseniális! Kávé is, hideg is, finom is! Mi a neve a specialitásnak? - kérdezte a vendég a tulajtól.
- Nem találtam még ki neki nevet. - mondta szabadkozva. Talán shaker-nek lehetne hívni?
- Á, össze fogják keverni az emberek a shake-kel, ami nem lenne jó. Mit szólnál viszont a franciásan hangzó frappé-hoz. Egyébként valami hasonlót jelent franciául, mint a shake és még könnyebb kiejteni is. - mondta a kisérleti alany, akinek köszönhetjük a kávéspecialitás nevét.

De sosem felejtjük el azt az embert sem, aki kínjában olyan eredeti italt alkotott, ami meghódította pár év alatt az egész világot. Eddig a legenda....

Valójában Dimitris Vakondios, a Nestlé egyik görög munkatársa találta fel az italt 1957-ben. Egy Thesszalonikiben rendezett vásáron, a kávészünetben készítette el a világ első frappéját. Maga a kiállítás egy gyerekeknek szóló, shakerben összerázott kakaós-tejes termékről szólt. Ez adta számára az ötletet, hogy instant kávéját vízzel és jéggel próbálja magának összerázni.

frappé nescafébólÍzesítéshez a mediterrán térségre jellemző ízeket válasszunk: csillagánizs-, narancs-, vagy lime - ízesítésű cukorszirup remekül illeszkedik az italhoz.

Készítés
1,5 cappucinós kanál instant kávét, 1-2 szem jeget, kevés ásványvizet, 1-2 cl ízesítő szirupot, csepp tejszínt vagy sűrített krémtejet shakerben gyorsan összerázunk. Az így felhabosított italt 2-3 dl-es csőpohárba, jégre töltjük majd ásványvízzel, esetleg tejjel felöntjük, szívószállal szervírozzuk.


Összetevők: Forrás: Nagyutazás, Kávéházak