KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

MoKambo Buon Gusto és Oro teszt

Tartalomjegyzék

mokambo buon gusto és oro tesztA Caffè MoKambo egy hosszú és figyelemre méltó történettel rendelkező vállalat. A céget 1972 elején alapították, mikor a két testvér Camillo és Vincenzo Di Nisio, akinek miután baristaként dolgoztak és megtanulták, hogy hogyan lehet a legjobb módon eszpresszót főzni, úgy döntöttek, hogy nyitnak egy kicsi kávépörkölőt az ősi városban, Chieti-ben, amely a zöld hegyek és a kék színű Abruzzese tenger között terült el. Ma a céget még mindig a két alapítótestvér vezeti, folytatva azon hagyományukat, hogy egy kiváló terméket készítsenek, amely a kézműves termelést ötvözvi a legkorszerűbb technológiával.

 

A MoKambo kávé hivatalos forgalmazójától a Doddy coffee Bt.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

mokambo buon gustoKávé típusa: MoKambo Buon Gusto

Ár: 2580.- Ft, Forgalmazó adatai

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
5
3
7
20
Monyesz/ Solis SL90
5
5
4
9
23
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
4
6
3
9
22
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
4
6
3
8
21
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
5
5
2
7
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A robuszta gazdagság látszik és érződik is rajta. Erős, áthatolhatatlanul vastag krémje van. A cukrot nem lehet úgy, olyan erővel rádönteni, hogy elsüllyedjen. Az íze kortyolgatás közben keserűcsokis, mellette sörös, malátás íz tűnik fel. A keserűség végigkíséri az italt, beüt még halvány penészes jegy is. Lecsengéképpen karamellás-mogyorós íz jön elő, amely hamar továb áll, és csak a keserűség marad. A fogyasztási összkép jó, de teljesen átlagos jellem inkább. Erősebb robusztakedvelőknek lehet, hogy az egyik kedvencük lesz. Emiatt reggeli ébresztőkávénak jó lehet. Elsősorban risztrettónak, dupla eszpresszónak ajánlanám, mivel ekkor jobb ízkioldódás miatt kicsit eltolódik a keserű jegy hátrafelé. Cappuccinónak iható, robuszta többsége ellenére nem volt kellemetlen mellékíze.
Monyesz A babok sötét pörkölésűek, fényesek, közepesen olajosak, szépek, válogatottak, kevés a törött szem. Illatuk dohányos-füstös jellegű, nem túl erős (ezt okozhatja a nem friss bontás). Daráláskor közepesen tapad, enyhén csomósodik.Tartós és vastag crema, a cukrot jól tartja meg, a cukor süllyedése után záródik, és fogyasztás során végig megmarad, közepesen olajos, színe sötét mogyoróbarna. Egyértelműen a keserű íz irányába tolódik, némi fűszeres utóízzel, ami tartósan nem marad meg. Savasság nem tapasztalható. Kicsit fáradt kávé benyomását keltette (előzetesen már kóstoltam ezt a kávét, akkor jobb benyomást tett rám). Markáns, erőteljes kávé, kevés testességgel. Eszpresszót és kapucsínót is főztem belőle, elsősorban az előbbinek tartom alkalmasnak.
Blaze

A kávé erős, igen vastag krémmel rendelkezik : köszönettel a magas robusta hányadnak.  Igen kesernyés, kakaó íz dominál : utóíze is meglepően keserű, kakaós.  Útóíze pár percig érezhető. Halványan érezhető egy keserűcsokis íz is. A kávé igen erős, magas a koffein tartalma : ütős. Mindenképpen jó reggeli „ébresztő” kávénak.   A kávé risztrettóként hozza ki a legtöbb ízt, eszpresszóként jobban dominál keserűsége.  Eszpresszó kávéhoz ragaszkodóknak egy csöppnyi tej segíthet a keserű-fanyar íz tompításában.   Kapucsinóként is igen finom, nem zavaró a magas(abb) robusta hányad.  Fogyasztási összképe jó, közepes kávénak értékelhető a testessége alapján is.

Jobog Az alap illat igénytelen kávékat idéző mokkás, mellette étcsokis.  Lefőzve krémorgia. A krém sötét, tartós. Erős diós íz, ez finom, egyre erősödő camabert sajtos jelleggel ez is finom és ritka is. A háttérben keserűség nyomok, de nem tör elő csak az utóízben bujkál. Többféle ízréteget nemigen tudok benne fölfedezni. Egyszerű ízű ám finom kávé. Utóíze diós, nem erős de tartós. Legvégén enyhe füst aroma keveredik az utóízbe. Érdekes tulajdonsága, hogy kissé összehúzza a számat. Vackor vagy kökény csinál ilyet, igaz azok nagyon erős ízzel és brutálisan, ez az összehúzó hatás nem kötődik ízhez, és nem erős vagy kellemetlen. Érdekes. Ajánlom kapucsínónak, az enyhe keserű mellékíz remekül ellenpontozza az édeskés tej ízt. Más felhasználása, eszpresszó alkalmanként.
SiD A tesztelt kávé kellően friss volt, szépen jött le, tigrismintás krém. Kesernyés, tömény étcsokoládés, kakaós íz jellemzi ezt a kávét. Semmilyen meglepetést nem okoz, eléggé egyhangú kesernyés, markáns ízvilágú. Karos géppel készítve a kesernyés alapíz eltűnik, marad a markás étcsokoládés, kakaós íz, egyébként sajnos nehéz a kesernyés ízt kizárva elkészíteni. Nem egy kimondottan deszert kávé, inkább amolyan reggeli fejbekólintós.
Andrew Esztétikus, szakszerű, aromavédő egyirányú szelepes csomagolás, zacskóbontás után erőteljes, de harmónikus illat, egyeneletes pörkölés, a szemek felszínén olajos kicsapódás nem látható; szép, összességében az átlagtól eltérően kisebb kávészemek. a MoKambo Boun Gustio kifejezetten ristrettonak, dupla ristrettonak és eszpresszónak, illetve az ezekből készített italoknak alkalmas, pl. cappuccinonak. Nem javasolt americano, vagy lungo (hosszúkávé) készítésére! A MoKambo Boun Gusto étcsokoládés, finoman kesernyés-kakaós jellege ristretto formájában, ill. espresso formájában érvényesül legjobban; hosszúkávéként (americano, lungo) a keserű, csersavas-adstringens ízhatás megbontja a kávé egyensúlyát.

mokambo buon gusto krémorgiamokambo buon gusto cappucinomokambo buon gusto crema

Összegzés: A MoKambo Buon Gusto igazi vastag krémet, valóságos krémorgiát mutat be. Ízvilágában nem túl bonyolult diós és étcsokis jelleg fedezhető fel enyhe keserűséggel a háttérben. Kifejezetten erősebb robusta kedvelőknek ajánljuk, reggeli ébresztő kávéként. Risztrettónak, és dupla eszpresszónak ajánljuk leginkább, mivel a jobb ízkioldódás miatt így kissé hátratolódik a keserű jegy , de kapucsínónak is megfeleő lehet. Elmondható, hogy odafigyelést igényel az elkészítése, mert egy kis figyelmetlenséggel könnyen előtérbe kerül a keserű jelleg. Ár/érték aránya nagyon jónak mondható.


 

mokambo oroKávé típusa: MoKambo Oro

Ár: 4920.- Ft, Forgalmazó adatai

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága (a megadott szempontok alapján)
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
9
4
8
25
Monyesz/ Solis SL90
3
7
3
7
20
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
3
8
4
10
25
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
3
8
4
8
23
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
5
8
3
8
24


Név: Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A krém nagyon jó, mert jól megtartotta a cukrot, elég vastag is volt, de ha a Buon Gustohoz viszonyítom amire maximumot adtam, akkor ennek azért egy egységgel gyengébb krémje van. Finom enyhén kesernyés ízben feltűnik a dió vonalon a dió, mandula, és pörkölt földimogyoró íz is. Fogyasztás után hosszan megmaradt a kellemes kávéíz a számban. Ekkor előjön belőle egy kis kenyás savanyúság, ami azért nincs túlsúlyban, teljesen harmónikus. Jó eszpresszónak, ristrettonak, és főleg cappuccinónak. Ez utóbbiba véleményem szerint fontos, hogy a kávé jellege képviselje magát és barna cukor nélkül is legyen meg benne az enyhe karamellás kávéíz. A MoKambo Oro-ban ez megvan, kiváló alap egy jó kapucsínóhoz.
Monyesz A babok közepesen sötét pörkölésűek, enyhén fényesek-olajosak, szépek, válogatottak, kevés a törött szem. Illatuk dohányos-füstös jellegű, nem túl erős (ezt okozhatja a nem friss bontás). Daráláskor nem csomósodik. Tartós, közepesen vastag crema, cukor süllyedése után záródik, fogyasztás során végig megmarad, közepesen olajos, színe közepes mogyoróbarna.Egyetlen íz, a keserű dominál, ami nem tolakodó, szépen ellágyul, harmonikussá válik. A domináns íz mellett nem túl erős diós-mogyorós íz van a háttérben, ami viszont nem marad meg tartósan.kicsit fáradt kávé benyomását keltette. Savasság nem tapasztalható. Közepesen testes, markáns ízű. Eszpresszót és kapucsínót főztem belőle, elsősorban az előbbinek tartom alkalmasnak, de a tej kellemesen fedte el a kesernyés ízt, ezért kapucsínónak is megfelelő lehet.
Blaze

A  tetszetős csomagolás kibontása után a kávébab illata nagyon kellemes kakaós, és  édeskés. Közepesen sötétre pörkölt, a kávé szemek enyhén olajos kinézetűek. Krémje erős, közepesen vastag : a cukrot jól megtartja.  Nem annyira keserű, fanyar mint a Buon Gusto : utóíze sem annyira  kesernyés.  Halványan érezhető egy kis mézes , és talán csokis íz is.
A kávé igen kellemesen édes : lekerekedett ízű.  A kávé risztrettóként és  eszpresszóként is egyaránt kitűnő.  Kapucsinóként, lattéként is fogyasztható, de nem tökéletes alapanyag hozzá véleményem szerint.  Fogyasztási összképe kiváló, árkategóriáját tekintve szintén kiváló kávéként értékelhető.

Jobog

Babok illata csokis. Krémje sötét, nem sok, nem is túl tartós de nekem elég. Nem a krémet isszuk, hanem a kávét ugyebár. Feleségem szerint „régen ilyen volt a kávé”. Ebből ne asszociáljunk kotyogós karavánra, egyszerűen csak ez egy klasszikus kávé íz. Az előző kávéra sokban hasonlít, ugyanaz az iskola. Nem minden gyártónál van ez így. A kávé dióízű. Az előzőnél még enyhébb keserűség, hátul bujkál jelzésként. Több ízréteget ebben sem találok, nem is igen hiányzik. Utóíze hosszú, egészen későn étcsokis, nyomokban gyümölcsös és füstös. A szájban erős teltség-krémesség érzetet kelt. Ajánlat: önállóan eszpresszónak rendszeresen, risztrettónak.

SiD
Krém megfelelő, a tesztelt kávé kellően friss volt, szépen jött le, tigrismintás krém. Étcsokis, diós-mogyorós utóízzel, nagyon kellemes, kiegyensúlyozott, tipikusan olaszos bár-keverék. Kicsit hőmérsékletérzékeny, kesernyés ízek jobban kijönnek, ha nem megfelelő a vízhőfok.

mokambo oro tesztmokambo oro espressomokambo oro teszt elfogyott

Összesítés: A MoKambo Oro egy nagyon jó ár/érték arányú, megfelelően pozícionált kávé. Szép, közepesen vastag, mogyoróbarna krém jellemzi, kiegyensúlyozott, kellemes, nem túl bonyolult diós, mogyyorós, étcsokis ízvilággal, amely fogyasztás után is hosszan megmarad. Ajánljuk eszpresszónak, risztrettónak, de tökéletes alap lehet egy kellemes cappuccinóhoz is. Kicsit hőmérsékletérzékeny, kesernyés ízek jobban kijönnek, ha nem megfelelő a vízhőfok.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!