KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A Blancier használt Nespresso kapszulákból készít karórákat

blancier-pixieA Blancier kézzel készült óráihoz üres Nespresso kapszulákat használnak fel, amelyekből egy szabadalmaztatott rendszer készíti az órák számlapját. Ezzel az eljárással a Blancier nem csupán újrahasznosítja a népszerű kávémárka használt kapszuláit, de a világ legfenntarthatóbb óráit készíti el.

A Blancier tulajdonosa, Willem Kamerman az újrahasznosítás vagyis „recycling” szó helyett jobban szereti az „upcycling” kifejezést használni, mert, ahogy mondja, „Nem újrahasználjuk a kapszulákat, hanem a hulladékból valami sokkal szebbet és értékesebbet teremtünk, magasabb szintre emeljük azt”. Az órakollekció darabjai a Grand Cru kávék neveit kapták, és folyamatosan a fenntarthatóságra emlékezetik viselőjüket. „Mindig, amikor ránézel az órádra, eszedbe jut, hogy nem kell mindig mindent a szemétbe dobnod” – véli Kamerman.

A Blancier kézzel készült órái mechanikus óraszerkezettel működnek, kézzel kell felhúzni őket, ez már önmagában környezettudatosabbá teszi őket, mint az elemmel működő órákat. „Több mint egy milliárd elemmel működő óra kerül évente a szemétbe” – tette hozzá Kamerman. A Nespresso kávékapszulák eloxált alumíniumból készülnek, ami azt jelenti, hogy kopásálló a festésük, ami sértetlen marad akkor is, ha egy ezer kilós súllyal préseljük össze őket. Minden óra egyedi darab, mivel minden számlap különböző mintát vesz fel a formázáskor.

„Az alapötlet akkor született, amikor egy Nespresso Boutique-ban vártam a kávémra – mondta Kamerman. Az alkalmazottak remekül festettek a praktikus, összeillő Nespresso-s ruháikban, még a cipőik is egyformák voltak, de az óráik különböztek. Karóra imádóként az a gondolatom támadt, hogy milyen jó lenne, ha az alkalmazottak összeillő órákat viselnének, amik még a fenntarthatóság követelményeinek is megfelelnek! Bár a Nespresso-nak van saját újrahasznosítási programja, tapasztalatból tudom, hogy azt sokan még mindig nem használják. Úgy döntöttem, megpróbálok óralapot készíteni egy használt kapszulából, ami egyszerűnek tűnik, de igazából nem az. Ez egy kreatív termék – tette hozzá -, az embereknek azonnal megtetszik, ahogy meglátják és rájönnek, miből készült.”

Hogy a termék minden részletében fenntartható legyen, Mr. Kamerman azt is kitalálta, hogyan akadályozza meg, hogy az emberek eldobják a csomagolást. Az órákat egy speciális könyvecskébe csomagolják, amelyek elmesélik a Blancier Grand Cru órakollekció történetét, és ahelyett, hogy eldobnák, a vásárlók kitehetik a könyvespolcra.

www.blancier.com