KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávéval trükköző csalókra csapott le a hatóság

kávéval trükköztek a csalókKávéval trükköző csalókra csapott le a hatóság

Egy törvénytelen kávékereskedést és egy számlagyárat számolt fel az adóhatóság. A pénzügyőrök összesen 820 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat és járműveket, 23 gyanúsított került előzetes letartóztatásba.
A két bűnszervezetre ugyanazon a napon csaptak le a NAV munkatársai a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon, 25 helyszínen. Az adóigazgatási szakembereknek sikerült 130 millió forint visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalását megakadályozniuk, közölte csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A 18 tagú alföldi bűnszervezet tagjai látszólag Szlovákiában adtak el kávét, és ezt fiktív számlákkal igazolták. A kávét ugyan elszállították Magyarországról, de rövid időn belül Budapest környéki telepekre fuvarozták vissza, a szállítmány így ismét visszakerült a Pest és Csongrád megyei cégekből álló hálózathoz. A fiktív számlák alapján két Csongrád megyei kft. 750 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul. A szervezet tagjai előzetes letartóztatásban vannak.

A másik ügyben 992 milliós adóhiányt halmoztak fel fizetendő áfájukat fiktív számlákkal csökkentő cégek. A szervezet saját fantomcégei állítottak ki hamis számlákat, majd ezeknek megfelelően továbbszámláztak megrendelőiknek. E hálózat felszámolásában egyszerre száz nyomozó vett részt, a gyanúsítottként kihallgatott 17 emberből öten előzetes letartóztatásban vannak csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt.

Forrás : index.hu