KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Kávétermelő országok

A kávét mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban az északi szélesség 23. és a déli szélesség 25. fok közötti, úgynevezett kávéövben termelik. Ezek közül azonban csak kb. 50 országban termelnek...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Hosszú kávé máshogyan - Hario V60

A hosszú kávéra, vagyis a csöpögtetős eljárással készített kávéra sokan csak legyintenek, pedig ebben a műfajban is lehet nagyszerű minőséget produkálni. Természetes itt is nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Versenykategóriák rövid leírása

bogotai wbTisztelt Leendő Versenyzők!

Február végén az alább röviden bemutatott versenyszámok magyarországi döntői kerülnek megrendezésre a Corinthia Szállóba. A kategóriák nyerteseinek kevés idejük marad a világbajnokságra való felkészülésre, hiszen a nyár elején 2013. Május 23-26 rendezik a Barista és a Brewers Világbajnokságokat Melbourneben. (http://internationalcoffeeexpo.com/)


A Latte Art; Good Spirits; Cup Tasting és Roasting versenyszámok nyertesei a nyár közepén közepén utazhatnak Nizzába a csodás Franciaországba, ahol Június 26-28 között mérik össze a tudásukat a világ legjobbjai. http://www.worldofcoffee-nice.com/

A Magyar Kávé Egyesület biztosítja a nyerteseknek az utazást és a szállást minkét helyszín esetében. A VB-re való felkészülésnél minden segítséget megad, hogy versenyzőink a legjobban szerepeljenek.

Sajnos ebben az évben az Cezve/Ibrik kategóriában nem indítanak VB-t, de mi úgy döntöttünk hogy megrendezzük ezt a versenyszámot is hiszen hazánk Kis Zoltán személyében az aktuális világbajnok. Hajcsunk Tibor ötletének megfelelően Nizzában a Cezve/Ibrik népszerűsítésének érdekében valószínűleg egy Cezve/Ibrik Bár fog üzemelni a már megszokott espresso és brewbar mellett.

Olvassátok el rövid bemutatókat a versenyszámokról amely mellé hamarosan felkerülnek a hivatalos versenyszabályzatok magyarul is. Az angol verziókat megtaláljátok a http://www.worldcoffeeevents.org/ oldalán.

Induljon a felkészülés!

CUP TASTING

cup tasting Temesvári SzabolcsA cup tasting verseny lényege, hogy a cupper (kóstoló) a lehető legrövidebb idő alatt szétválogassa a különböző kávéitalok közül a kakukktojást, vagyis az eltérő mintát.

A verseny menete: a versenyasztalokon egyforma csészékből 8 boxban 3-3 minta található. A három kávéitalból boxonként kettő azonos, a harmadik eltérő. A különbség rendszerint rendkívül csekély, akár az is előfordulhat, hogy azonos a kávéfajta csak más termőterületről származik, vagy csupán más pörkölési fokon készül. A zsűri gondosan ügyel arra, hogy az italok hőmérséklete tökéletesen egyforma legyen. A rendelkezésre álló versenyidő 8 perc, ez idő alatt kell a versenyzőnek a 8x3 mintából a 8 kakukktojást kiválasztania. A versenyzők ideje a 8 tétel kiválasztásakor rögzítődik, és azonos számú találat esetén a feladatot rövidebb idő alatt teljesítő versenyző lesz a győztes.

Kis Zoltán világbajnokCEZVE/IBRIK

A hagyományos török-arab kávékészítés versenye. A versenyzőnek 12 perc előkészületet követően, 12 perces versenyidő alatt kell elkészítenie 2 klasszikus török kávét, valamint két hideg és két meleg török alapú kávékülönlegességet.

BREWERS

Néhány éve kutatásokat kezdtek abban a tekintetben, hogy az elkészített kávék érzékszervi tesztjét követően, az ÍZLIK kategóriába eső italok vezetőképességét TDS mérővel azonosították. (TDS = TOTAL DISSOLVED SOLIDS = TELJES OLDOTT ANYAG TARTALOM) A kutatások eredménye alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ízlik kategóriájú italok esetén azok viszonylag egységesen egy jól meghatározható TDS tartományban helyezkednek el. A BREWERS kategóriában a versenyzők adott és hozott kávékból készítenek filteres technológiával italt, melyeket TDS mérővel megvizsgálnak és a leginkább optimális kivonatot készítő versenyző viszi a pálmát. Természetesen nem elég jó italt készíteni, hisz rendkívül fontos része a versenynek, hogy a technológiáról, a választott kávéról, a miértekről a versenyző a lehető legrészletesebb, szakmailag védhető prezentációt tartson.

BARISTA

Molnár AttilaA barista kategóriában a versenyzőnek 3x15 perc alatt kell bizonyságot adni, hogy a legjobbak közé tartozik. Az első 15 percben kell a munkaterületén elhelyezni a prezentációhoz használt eszközeit, esetleg lepróbálni a rendelkezésére álló eszközöket, beállítani a darálót, egyszóval felkészülni a bemutatóra. A felkészülési időt követően a technikai zsűri a munkaterület tisztaságát, az eszközök megfelelősségét, valamint az előírások szerint megfelelő alapanyagok és eszközök meglétét ellenőrzi és pontokkal értékeli. Ezt követően kezdődhet meg a 15 perces prezentáció, ahol a versenyző bemutatkozik, majd elkészíti a négy darab espressot, a négy darab cappuccinot, valamint a négy darab különleges italt, melynek kötelezően tartalmaznia kell egy-egy espressot. Az italkészítés sorrendje nincs szabályozva, azonban egy kategória megkezdése esetén a kategóriához tartozó összes italt fel kell szolgálnia. A különleges italhoz alkoholt, vagy egyéb illegális szert használni tilos, továbbá italként kell funkcionálnia, kávés krém, vagy egyéb termék az előírások szerint nem készíthető. A versenyző minden apró mozdulatát szemmel kíséri a technikai zsűri, az italokat négytagú érzékszervi zsűri értékeli, és a teljes programot főbíró felügyeli.

Juhász EditLATTE ART

A tejkrémöntés „művészete”. Ahol több fordulóban kell bemutatni a versenyzőknek tehetségüket és szakmai felkészültségüket. Különböző helyzetekben kell különleges mintákat önteni és vagy akár rajzolni, legyen akár az egy „Bár” vagy a „Nagy Színpad”; saját maga által kitalált minta vagy a zsűri által meghatározott forma.

Orosz ÁkosCOFFEE IN GOOD SPIRITS

Öt perces előkészületi idő, 8 perces prezentációs idő. A nyolc perc alatt kell elkészíteni kettő tökéletes ír kávét, valamint kettő alkoholtartalmú hideg, vagy meleg kávékülönlegességet. A zsűri értékeli az italok vizuális küllemét, az italok minőségét, illetve megfelelő hőmérsékletét, a kreativitást, a látványt, a funkcionalitást és a kereskedelmi applikálhatóságot.