Pörkölde Italian Ricetta - az olasz recept

Nyomtatás

pörkölde italian ricetta szemeskávé tesztVállalkozásunk 17 éve áll a kézműves kávékat kedvelő fogyasztók rendelkezésére. A folyamatosan bővülő választékunkat Dunaújvárosban található, családias hangulatú látványpörkölő és kávé szakboltunkban, az igényes kávéfogyasztóhoz maximálisan igazodva állítjuk elő. Mi egy picit másképpen gondolkodunk a kávékról és abban hiszünk, hogy az igazán jó kávé az,  amit mindenki magának keverhet meg, saját ízlésének megfelelően. Ezért arra biztatjuk az üzletünkbe betérő vásárlóinkat is,hogy bátran kísérletezzenek megbízható tisztaságú, friss kávéinkkal. A frissesség azt jelenti, hogy kávéinkat maximum 2 hetes pörkölésű (ennél csak frissebbeket tartunk), a vásárláskor vagy megrendeléskor csomagoljuk be. Természetesen mindezért van túlsúlyban a 100%-os single origin típus, hiszen azokat semmivel sem keverjük, egyszerűen, frissen bocsájtjuk a vásárlónk rendelkezésére. Az  Italiana Ricetta: Olasz receptből lett merítve az ihlet ehhez a kávéhoz, mely egyre népszerűbb a vásárlóink körében. Nagyon finom olasz presszó kávé készíthető belőle. Ez a blend 70%-ban két féle robuszta, és 30%-ban három féle arabika kávéból áll - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pörkölde.hu kávék forgalmazójától, a KAPUCZIN-O 2000 Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pörkölde Italian Ricetta

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: . , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 4590 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

Az aktuális tesztminta egy aluminium zacskóban érkezett és Ricetta Italiano fedőnév alatt kerül a fogyasztóhoz. A tasakon nincs szelep, egy piciny lyukat szúrtak rajta, hogy a friss pörkölésű babokból távozó gázok kiútja biztosított legyen. A zacskó bontása után nyilvánvaló, hogy egy magas robuszta tartalmú keverékkel van dolgunk, illat alapján pedig Brasil Santos-t sejtek, annál érződik sokszor enyhe olajos hal illat (ízben ez természetesen nincs már). A pörkölés igen tarkabarka, az egészen világos, szinte zsemleszínű szemektől az olajosan csillogó apró robuszta babokig mindenféle szín előfordul. Igazából nem tudtam rájönni, hogy extrém eltérő hőigényű babokat blendben pörköltek, vagy külön-külön alkotó elemenként sikerült ilyen különböző szinteket "lőni". Készítés terén nálam a fejhőmérő szerinti 93-94 fokon volt a legjobban elemében, átlagos lefolyást megcélozva. A csészébe minden esetben crema orgia érkezik, de vigyázzunk a hőfokkal és lefolyással, könnyen bőrösödhet. Az első napokban különösebben nem fogott meg a kávé, kissé karcos, szinte csak kakaós, a fogyasztás alatt és az utóízben is jelenlevő keserűség jellemezte. Cukorral pedig igen émelyítő volt. Pár nap pihenés viszont jót tett neki, a végére teljesen korrekt, sokak által igen kedvelt kakaós-marcipános vonalat mutatott, kevés cukor pedig kifejezetten ajánlott, a keserűség is visszahúzódott. Kapucsínónak átlagos, de szerethető volt, nekem risztrettonak mutatta a legtöbbet, pici fehér cukorral. Különleges aromákat, savakat, gyümölcsösséget nyomokban se keressünk ebben a blendben, helyette egy korty "Italia feelinget".

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A mintában a szemek pörkölése nem egyenletes, közepes szintű, van világos, sötétebb, helyenkén fényesen csillog. A zacskón két szellőző lyukat találtam, szelepet persze nem, jelezve, hogy egy igaz kézműves kávé, ami nem tárolásra, hanem fogyasztásra készült. A minta illata erőteljes, kissé édeskés, malátás, tipikusan robusztás jellegű. Normál állásban a kávé bőséges cremával, de túl gyorsan jött le, úgyhogy az átlagosnál finomabb darálással tudtam elérni a 25mp-et. Lassabb lefolyásnál bőrösödött a crema, és elkezdett sötétedni, ami már az ízeket is befolyásolta, túlzottan mokkássá vált. Tehát feltétlenül jól kell belőni a hőfokot, és tartani kell a tankönyvi 25mp-es lefolyást. Ízeiben nem tartogat meglepetést, erősen - szerintem legalább 50%-ban - robusztás keverék. Alapíz az erőteljesen kakaós, ellenpontban pedig a malátás édesség, és a fűszeresség játszik. A fűszerek közül is a vanília, és a szegfűszeg, ami megfogható. Cukorral - amit ne vigyünk túlzásba - marcipános ízjegyet is kihozhatunk belőle. Utóízében a mokkásság dominál. Alapvetően ez egy reggeli robuszta bomba, egy jó munkás kávé ébresztőnek. A testességre nem lehet panasz, a crema szétbombázhatatlan, annak ellenére, hogy a friss pörkölés miatt pezsgős, buborékos! Tejjel nem kell erőltetni, az nem ennek a blendnek a műfaja.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5/ Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

Az idei év első mintája oldalán lyukasztott, ezüst zacskóban érkezett. (250gr) Igen kellemes, friss kávé  illatot éreztem bontás után. A szemek pörkölése vegyes, a világostól a teljesen sötétig vegyes a felhozatal, bizonyára fajtánként pörkölt, majd utána kevert. Ránézésre legalább 50% robuszta tartalmat sejtet. Őrléskor keserű kakaós, enyhén füstös illatot éreztem, igen finom őrlést kíván a normál lefolyás eléréséhez. A minta jó friss, vastagon, hömpölyögve érkezik a crema. Figyeljünk az elkészítési hőfokra, mely középen van, egyébként a crema hajlamos bőrösödéssel jelezni a magas hőt. A crema bőséges, a cukrot szépen tartja, mintázódásra enyhén hajlamos. Mintánk nem egy szofisztikált keverék : fő vonala egy kakaós, mellé nyomokban marcipán érezhető még. Utóíze enyhén mokkás, keserű kakaós. Tejben nekem eltompult, de érdemes próbálkozni vele. (kapucsinó, macchiato, cortado, stb.) Koffein tartalma viszonylag magas, az erre érzékenyek délután, este csak óvatosan ezzel. Nekem ez a kávé egy középszerű talján keverék benyomását keltette, melyet egy tabacchiban gyorsan legurít az ember, izgalmat ne keressünk benne...

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Lorien:

Legújabb tesztkávénk meglehetősen tarka, mindazonáltal átlagosan közepesen sötét pörkölésű, ép szemekből áll. Néhány kávébabon olajkicsapódás látható, ránézésre is elég magas a robuszta aránya. A minta friss, éppen csak lejárt a pörkölés utáni “kötelezőnek” tekinthető pihentetés ideje. A joker állástól kissé finomabb őrlést igényel, és legjobb normál hőmérséklettel csapolni. Az nem baj, ha a krém kicsit sötétebb tónusú a megszokottnál, tapasztalatom szerint így lesz a legjobb. A krém egyébként bőséges mennyiségű, a cukrot pár másodpercig tartja, állaga és olajossága is jó, viszont meglehetősen kényes, és hajlamos a bőrösödésre. Ízvilága brutálisan tömény kakaós, mandulával, fahéjas fűszerességgel, egy kis mokkás beütéssel, a robuszta bizony érezteti jelenlétét. Önmagában nekem kissé karcosnak tűnt, azonban egy-másfél mokkáskanálnyi barnacukor meglepően jól kiegyensúlyozza: mintha forró csokoládét kortyolgatnánk, szépen kiegészítve marcipánnal és a háttérben felsejlő keleti fűszerességgel. Ebből bizony már egy nem elég, mert így tényleg finom, egyedül a magas koffeintartalom, ami visszatartott a mértéktelen fogyasztástól. Tejjel hozza a kötelezőt, összességében tehát ideális alapanyag a munkás mindennapok indításához.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

A Pörkölde.hu kávéja, egy sima alu zacskóban érkezett, ahol a szelepet egy, a zacskóra szúrt lyukkal oldották meg. A zacskót kibontva tarka kávébabokat látni, ami valószínűsíti, hogy az egyes alkotóelemeket külön pörkölik, és utólag keverik össze, az egészen világos szemektől, a sötétig minden árnyalat előfordult. Átlagos hőmérsékleten, szintén átlagos, vagy egy nagyon picit finomabb beállításnál sikerült a legjobbat kihozni belőle. A lefolyás a minta frissességének (és a komoly mennyiségű robusztának) köszönhetően szép, olajfesték szerű. A cukrot tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Állaga, olajossága jó. Ízében egyértelműen a kakaós vonal az uralkodó, némi marcipánnal, és halvány füstösséggel a háttérben. Cukor hozzáadásával nugátos csokivá szelídül, melyben jól kivehető a mokkásság, amely az utóízben is továbbmegy. Testessége jó. Az összkép egy egyszerű, old school olasz ízvilágot hoz, mindenféle finomkodás nélkül. Ettől eltekintve, teljesen fogyasztható, a robuszta nem "könyököl ki" belőle, bár ezt én már késő délután nem vállalnám be, mert érezhetően magas a koffeintartalma. Régen volt szerencsém, ilyen magas robuszta arányú keverékhez.

Kávégép: Brasilia Caffe Espresso / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 5 4 5 19
Monyesz 5 5 5 5 20
Blaze 4 5 4 5 18
Lorien 4 5 5 6 20
Weinmaker 4 5 5 5 19

pörkölde italian ricetta szemeskávé teszt kávébabokpörkölde italian ricetta szemeskávé teszt kifolyáspörkölde italian ricetta szemeskávé teszt csapolás
pörkölde italian ricetta szemeskávé teszt közelipörkölde italian ricetta szemeskávé teszt cukorpörkölde italian ricetta szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Általánosságban közepesen sötét, nem egyenletes pörkölésű kávébabok, előfordul nagyon világos, és egészen sötét kávészem is. Az átlagosnál picit finomabb őrlési beállítás mellett, normál hőmérséklet adja a legjobb eredményt. A krém mennyisége bőséges, a lefolyás szép, olajossága, és állaga jó. A cukrot jól tartja, megfesti a csészét, és kitart a fogyasztás végéig. Magas hőmérsékleten, vagy nagyon lassú lefolyásnál a krém hajlamos bőrösödésre. Ízében a kakaósság a meghatározó, de felfedezhetünk benne némi marcipánt, fűszerességet, és mokkás jegyeket. Utóízében is a kakaós-mokkás vonal a meghatározó. Egy hagyományos olasz vonalat képviselő blend, ahogy a neve is mutatja. Elsősorban rövid risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánlunk.
 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 30% arabika - 70% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!