Pörkölde Pörkölőmester ajánlata - garantáltan ébren tart

Nyomtatás

Pörkölde.hu Pörkölőmester ajánlata szemeskávé teszVállalkozásunk 17 éve áll a kézműves kávékat kedvelő fogyasztók rendelkezésére. A folyamatosan bővülő választékunkat Dunaújvárosban található, családias hangulatú látványpörkölő és kávé szakboltunkban, az igényes kávéfogyasztóhoz maximálisan igazodva állítjuk elő. Mi egy picit másképpen gondolkodunk a kávékról és abban hiszünk, hogy az igazán jó kávé az,  amit mindenki magának keverhet meg, saját ízlésének megfelelően. Ezért arra biztatjuk az üzletünkbe betérő vásárlóinkat is,hogy bátran kísérletezzenek megbízható tisztaságú, friss kávéinkkal. A frissesség azt jelenti, hogy kávéinkat maximum 2 hetes pörkölésű (ennél csak frissebbeket tartunk), a vásárláskor vagy megrendeléskor csomagoljuk be. Természetesen mindezért van túlsúlyban a 100%-os single origin típus, hiszen azokat semmivel sem keverjük, egyszerűen, frissen bocsájtjuk a vásárlónk rendelkezésére. A Pörkölőmester Ajánlata egy finom és közkedvelt kávé kompozíció, mely egyesíti az arabika zamatát és lágyságát a robuszta
markánsabb, erősebb, koffeinben gazdagabb ízével.  - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pörkölde.hu kávék forgalmazójától, a KAPUCZIN-O 2000 Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pörkölde Pörkölőmester Ajánlata

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: . , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 3110 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

A "Pörkölőmester ajánlata" fantázia névvel ellátott e heti minta első kóstolásakor arra gondoltam, aki ezt alkotta, minden bizonnyal nem szenved alvászavarokban. :-) A múlt heti kávénál egységesebb színűre pörkölt, annál még magasabb robusta tartalmú blend olyan koffein löket, hogy úgy éreztem mintha az űrbe lőttek volna ki két espresso elfogyasztása után. A bontás utáni pár napban egyáltalán nem fogott meg semmilyen téren a kávé, a csapolás látványán kívül, de egy kis pihenés jót tett neki. Cukor nélkül közel nulla élvezeti értéket mutatott, a robuszta íze uralkodó és igen egysíkú. Fehér cukorral nyakon öntve viszont azonnal befogadhatóvá vált számomra, brutális reggeli koffeinbomba, azonban még kevésbé tartogat egyéb izgalmakat íz terén, mint a múltkori "Olasz recept" nevű blend. A kávé készítése rendkívül látványos, szinte minden alkalommal tigrismintás crema áradat érkezik a csészébe, ami parádésan tartja a cukrot. Az elkészítési hőfok a közepes tartományban mozogjon, a darálón szinte semmit nem kellett állítanom az előző mintához képest. Elsősorban risztrettó/eszpresszó formában fogyasszuk és ne sajnáljuk tőle a cukrot. A cég eme két mintájának kóstolása után, szívesen megízlelném, hogy magasabb arabica tartalmú, vagy akár single origin pörkölményeik mit mutatnak, remélem lesz majd rá lehetőség. Egy biztos, aki tipikus reggeli ébresztőt szeretne a hagyományos, sötétre pörkölt olasz eszpresszó vonalról, ráadásul kedvező áron, az ezekben a kávékban megtalálhatja amit keresett.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Monyesz:

Ennek a mintának a pörkölése sem mondható egyenletesnek, közepes vagy annál a szintnél is sötétebb szemekből áll. Az illat itt is erőteljes, határozottan jelzi, hogy robusztás jellegű a blend. Az első pár próba után visszavettem a hőből még az előző mintához képest is, és a tankönyvi lefolyást állítottam be 18.5g-os adagokkal a doppiónál. A crema bőséges, mintázódásra hajlamos, a közepesnél sötétebb árnyalatatú, de vigyázzunk, ne essünk túlzásba! Ízeiben egyszerűbb még az előző mintánál is. A robusztás édes jelleg keveredik a kakaóval, utóízében kisség mokkás. Egyedüli izgalmat az okozott, hogy a legjobban elkapva egy szénaboglya mellett állva éreztem magam kávézás közben. Kevés cukorral érdemes próbálkozni, bár a saját édessége is épp elég. A testességre nem lehet panasz, de ezt követelménynek is tekinthetjük. Reggelire kiváló ébresztő, de gyorsan megunható, túlzásba ne vigyük.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 5/ Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

Az előző mintához hasonlóan ez is az oldalán lyukasztott ezüst zacskóban érkezett, azonban az illata nem friss kávé, hanem kissé bántó fanyarú, enyhén gumis illatú volt. A pörkölése teljesen egyenletes, közép Olasz típusúnak mondható. Töredezett szemeket nem láttam, ránézésre durván robuszta túlsúlyos. Őrléskor is fanyarkás, kissé földes illatot éreztem, elég finom őrlést kíván a tankönyvi lefolyás eléréséhez. A krémre igazán panasz nem lehet, hömpölyög a crema, jó vastag is, bőrösödésre ez is hajlamos. Figyeljünk oda a hőfokra! Ez a keverék még egyszerűbbnek bizonyult, mint az Olasz Recept. A domináns itt is a (keserű) kakaó, azonban mellé jön egy számomra nem kellemes földes íz is, pici keserűséggel megspékelve. A hőfokkal játszhatunk, de nem sokat változik a blend, stabilan kiérződik belőle a robuszta, abból is a (szerintem) nem éppen legjobb minőségű. CSAK cukorral tudtam fogyasztani, úgy tompul a fellelhető földes ízjegy, de úgy sem lesz izgalmas. Tejben sem produkál emlékezeteset. Számomra ez a keverék egy robuszta bomba, melyet kocsmában, büfében felszolgálva tudok elképzelni, koffein bevitel céljából. Nem igen ízlett.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Lorien:

A második pörköldés minta igencsak hasonlít az előzőre, a szemek pörkölése ez esetben is igencsak tarka, a szemek általában épek, némelyiken olajkicsapódás látszik. Ránézésre látszik, hogy erősen robuszta túlsúlyos keverékkel van dolgunk, elvétve találkozni csak arabika babokkal. A múltkor nem említettem, mert sokszor előfordulhat kavics a kávéban, de úgy látszik, annyira peches vagyok, hogy nekem másodszor is jutott belőle. Először még időben észrevettem és kiszedtem, most azonban csak a Mazzer éktelen hangjára lettem figyelmes. Szerencsére nem okozott kárt, csak egy kis meddő anyag került az őrleménybe. Karakterében szintén hasonlít az előző keverékhez, de azért mégis más, a 15 másodperces lefolyás és a befulladás között talán nincs egy osztásnyi jelölés köz az őrlő tárcsáján. Normál vagy valamivel alacsonyabb hőfokkal csapolható, a lefolyás szép, olajfestékszerűen ömlik a csészébe. A crema a műfajra jellemzően példás, mind állagra és mennyiségre, szépen mintázódik, és a cukrot is tartja, a kelleténél magasabb hőfokon kissé hajlamos bőrösödni. Ízvilágában ne várjunk csodát ennyi robusztától, de végül is, amit tud, azt jól tudja, cukorral és nélküle egyaránt jól iható. Gyorsabb lefolyások esetében a pörkölt gabonás, csokoládés, nugátos jegyek egyaránt dominálnak, míg a risztrettó irányában erősödik az étcsokoládé és a kakaó, illetve némi marcipán is megjelenik. A háttérben megbúvó füstös, fűszeres, valamint a régi bútorok, bőrkárpitok illatát idéző parfümös jellege azonban mindvégig jellemzője marad. Tejjel hozza a tőle elvárhatót, de semmi extrát ne várjunk tőle. Koffeintartalma magas, a nap második felében már csak óvatosan fogyasszuk.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

A "Pörkölőmester Ajánlata" minta is igencsak tarkára sikeredett. Jól kivehetően robuszta túlsúllyal küzd. Nálam normál hőfok, és átlagos őrlési finomsággal hozta a legjobbat. Robusztabombához mérten bőséges krém hömpölygött a csészébe. Állaga is teljesen rendben volt, és mondanom sem kell, hogy a cukor próbát is könnyedén vette. Az ízek tekintetében már nem ennyire rózsás a helyzet. Igazából sok mindenről nem is lehet beszélni, mint egy tömény kakós ízvilágról, amiben némi marcipánt is felfedezhetünk. Én csak cukorral tudtam fogyasztani, de csak mértékkel, mert nagyon magas a koffeintartalma. Mondhatnám, hogy "ez nekem már sok" kategória. Nem egy élménykávé az biztos, bár az ára sem abban a kategóriában mozog. A testességre sem lehet panasz. Utóízében még feltűnik egy kevés füstösség is. Elsősorban eszpresszó, risztrettó elkészítését javasolnám belőle, bár tejjel is fogyasztható.

Kávégép: Brasilia Caffe Espresso / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 4 4 5 18
Monyesz 5 4 5 6 20
Blaze 4 4 5 5 18
Lorien 4 5 5 6 20
Weinmaker 5 4 5 5 19

Pörkölde.hu Pörkölőmester ajánlata szemeskávé tesz kávébabokPörkölde.hu Pörkölőmester ajánlata szemeskávé tesz kifolyásPörkölde.hu Pörkölőmester ajánlata szemeskávé tesz csapolás
Pörkölde.hu Pörkölőmester ajánlata szemeskávé tesz krémPörkölde.hu Pörkölőmester ajánlata szemeskávé tesz cukorPörkölde.hu Pörkölőmester ajánlata szemeskávé tesz kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, kissé vegyes színvilágú kávébabok, erőteljes robuszta túlsúllyal. Átlagos hőmérsékleti, és darálási beállítást igényel. Lefolyása szép, a krém bőséges, állaga, olajossága kiváló. Ízében szinte kizárólag a kakaó-étcsoki dominál, de a háttérben felfedezhetünk egy kis marcipánt is. A keserű ízeket tompíthatjuk egy kis cukor adagolásával. Testessége nagyon jó. Utóíze hosszú, amiben az alap ízvilág köszön vissza egy kis füstösséggel, és keserűséggel karöltve. Nem ínyenckedni való kávé, inkább reggeli erőteljes koffeinbevitelre ajánlott. Este csak a nagyon bátrak vállalják be, mert garantáltan nem tudnak elaludni tőle. Elsősorban rövid risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánljuk.
 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 10% arabika - 90% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!