KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Brutális koffeinadag van az óriáskávékban

starbucks nagy poharas kávéÉrdemes óvatosnak lenni az elvihető, papírpoharas kávé vedelésével, ugyanis napi egy nagy kávé annyi koffeint nyomhat belénk, ami már megközelíti az egészségügyi határértéket.

Eleget üti mostanában a tudomány és a sajtó az üdítőketenergiaitalokatfogyasztószereket, így most a koffeines termékekre is sor került. Azt vizsgálták kanadai kutatók, mi a szervezet toleranciaszintje koffein terén, és melyik termék mennyit tartalmaz. A limit a kanadai egészségügyi hatóság kutatásaiból hamar kiderült: 400 milligramm koffeinnél többet veszélyes bevinni egy nap alatt a szervezetbe – írja a Daily Mail.

Ehhez a limithez a legközelebb a Starbucksban kapható, közel félliteres nagy pohár kávé áll, ebben 330 milligramm koffein található. Ez majdnem másfélszerese annak a mennyiségnek, amit egy terhes nő fogyaszthat (200 mg). Egy feleekkora kávé is több koffeinnel van feltöltve, mint amennyi még nem árt egy tízéves gyereknek (75 mg). Persze ezek a mértékek változhatnak emberenként (a nem, a súly, a szedett gyógyszerek, a betegségek stb. függvényében).
 

Bruce A. Goldberger amerikai toxikológus szerint az emberek alábecsülik a koffeines termékek okozta rizikót. "A koffein stimuláns, és ha meglehetősen nagy mennyiségben fogyasztják, negatív hatásai lehetnek" – mondta egy szaklapnak. A halálos adagot nagyjából 10 grammnál lőtték be, ami 75 pohár fent említett kávénak vagy 120 doboz Red Bullnak felel meg. A koffeinnel összefüggésben lévő panaszos betegek száma egy amerikai hivatal szerint ugrásszerűen emelkedik eközben.

Egy másik amerikai hatóság a Monster energiaital háza táján vizsgálódik öt ember halála kapcsán, bár a cég tagadja felelősségét. Anais Fournier, egy amerikai tini 2011-ben 24 óra alatt mindössze két energiaitalt ivott meg, és koffeinmérgezésben meghalt. Az ő családja is perli a gyártót. És a végére egy számadat: a Mail szerint évi 6,3 milliárd font (2,1 billió forint) méretű a koffeinos italok világpiaca.

Forrás: Velvet