Testa Rossa - osztrák-olasz koprodukcióban

Nyomtatás

Tetsa Rossa 100% Arabica szemeskávé teszt A Testa Rossa márkát 1994-ben hozták létre. A Handelshaus Wedl osztrák cég által bevezetett nemzetközileg is ismert, és elismert brand. Magát a Kávét Bellunoban, Olaszországban pörkölik a Procaffénál, amely többek között a Bristot kávékat is pörköli. Ezt a blendet a legmagasabb minőségű arabika kávé keverékéből állítják össze. Évtizedes tapasztalataink alapján olyan kávét fejlesztettünk ki, mely telt aromájával és kiegyensúlyozott kávéinyenceket is lenyügözi. A kávészemeket hagyományos üstben, nyílt láng fölött pörköljük, így majdnem teljesen megőrizhetők az illóolajok és a kávéra jellemző aromák. Összetétele 90 % arabika és 10 % robuszta  - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Testa Rossa kávék hazai forgalmazójától, a Zamatik Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Testa Rossa

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2015.01.22. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 7400 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

A tesztminta közepesen sötétre pörkölt és igen eltérő méretű szemekből állt, de az A/R arányt most szemre nem tudtam megállapítani, ellentétben a múlt heti bio kávéval, nem volt számomra teljesen egyértelmű a kis babok hovatartozása. A nagyon szép és mintás crema azonban sejteti, hogy valamennyit tartalmaz a kevésbé kényes kávébab fajtából is ez a blend. A csapolás ismét a joker álláshoz közel volt megfelelő, nem vett sok időt igénybe a daráló beállítása. Érdekes módon a hőfokkal sem tudtam nagyon mellélőni, mert akár közepes, akár kicsit melegebb vagy hűvösebb vízzel próbálkoztam, nem lehetett igazán elrontani a végeredményt. Ez a kávé igen különleges ilyen szempontból, mintha nem is ugyanaz a blend lenne, annyi arcát mutatta a hőfokkal variálva. Volt hogy szinte megszólalásig ugyanolyant csapoltam belőle, mint a Pascucci bio kávéjából /mandulás-étcsokis/, de volt hogy köszönő viszonyban sem volt vele. Érdekes volt egy bizonyos fanyar íz, amit ugyan nem tudnék nevesíteni, talán tesztelő társaimnak sikerül, de szinte mindig jelen volt. Utóízben pedig egészen extra ideig ott maradt a szájpadláson, nagyon hosszú lecsengésű kávét volt szerencsém megismerni ebben a Testa Rossa termékben. Leginkább cukor nélküli eszpresszónak fogyasztottam, számomra így volt a legérdekesebb, kapucsínónak átlagosat nyújtott. Koffein tartalmát, akárcsak öregedését, nem éreztem különösebben vészesnek, de a legvégére azért laposodott az ízvilág.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Monyesz:

A minta pörkölése közepesen sötét, a babok fényesek, egységesen pörköltek. A szemek méreteből és alakjából ítélve tartalmaz robusztát, ezt igazolja a crema mennyisége is. A lefolyáson a robuszta tartalomtól függetleneül látható, hogy friss mintát kaptunk tesztelésre. Az előzőleg tesztelt blend beállításaihoz képest alig kellett változtatni, picivel durvább őrlés, illetve alacsonyabb hőfok jónak bizonyult. átlagos szimpla és dupla töltet elég volt, így is végig cremás lefolyást kaptam, ami a tesztidőszak egy hetének végére sem változott. Csak annyi öregedést tapasztaltam, hogy keverés után kevesebb crema maradt, de még így is elegendő volt, a csésze falára is szépen tapadt. Olajosságra közepes, de szépen mintázódott. Az ízeket próbálgatva kissé csalódtam. Igaz, hogy semmi kellemetlen nem volt, inkább csak hiányérzetem maradt végig, ugyanis egy átalgos bár-keveréknél nem tudtam többet kihozni a kávéból. Persze ez sem kevés! A csokis alapon mandulás-mogyorós vonal úszik fel, kevés cukkoral marcipános hatással, utóízében elég hosszan finoman kakaós jelleget hordoz. A gyümölcsös vonal teljesen hiányzik, egy klasszikus olasz vonalat visz ez a blend. Előnye, hogy könnyen és stabilan jó eredményt ad, mondhatni "bolondbiztos". Elsősorban eszpresszó-risztrettó vonalon ajánlom fogyasztásra, de tejes italként is megüti az átlagos szintet.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Blaze:

A hozzám érkezett tesztminta ép, törött szemektől mentes, egyenletes átlag olasz pörkölési szintet hozza. Őrléskor a babok illata kakaós-fűszeres, a képzeletbeli joker állásban hibátlan lefolyást hoz. A cremara panasz nem lehet, megfelelő vastagságú, a cukrot tompítja, tartja, és a csészét is megfesti.  Hőfok tekintetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet: a kávénak több arca van, hőfoktól függően. Egy középmagas hőfokon kakaós-karamellás vonal a domináns, mellé egy érdekes (de nem bántó!) fanyarság, melyet én legjobban a sárgabarack mag fanyarságához tudtam társítani. Magas hőfokon a keverék étcsokoládés-mandulás, enyhe fűszerességgel társulva. Normál (nem túl alacsony) hőfokon pedig egy szelíd kakaó, mokkás vonalat hoz, testessége laposodik. Utóíze minden esetben elég karakteres: a dohányfüstös aromától a mokkás, fanyarkásig mozog. Én legszívesebben klasszikus eszpresszóként fogyasztottam, de tejben is tudja a kötelezőt. Ezt a keveréket én a klasszikus (régi iskola) olasz vonalba sorolom, de valahogyan a harmónia nem 100%-os, de egy tisztességes keverékkel volt dolgom. 

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

Az eheti mintánk közepesen sötétre pörkölt, többnyire ép, viaszos fényű szemekből  áll, némelyiken kisebb olajkicsapódással. A joker állásnál egy-két jelölésnyivel durvább irányban találtam meg az ideális őrlési finomságot, és valahol a közepesen magas hőmérséklet környékén ajánlatos csapolni. Lefolyása egyenletes, olajfestékszerűen sűrű  krémfolyam, látszik rajta, hogy nagyon friss. A krém mennyisége bőséges, hajlamos mintázódni, állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot megtartja, a fogyasztás végéig kitart, feltapad a csésze falára a krémgyűrű. Ízvilágában karakteres kakaós-étcsokoládés dominancia mellett parfümös-keleti fűszeres, mogyorós, mandulás, marcipánosba hajló jegyeket észlelhetünk, illetve még egy kis érett sajtos jelleg is felsejlik. Ahogy közelítünk a csöpögős risztrettóhoz, a parfümös-fűszeres vonulata erősödik leginkább. Természetes édessége miatt cukor nélkül is bátran ihatjuk, de természetesen egy mokkáskanálnyival ki is kerekíthetjük vele a csokoládé-marcipános ízeket, noha amikor nagyon rövid risztrettónak csapoltam, cukorral nekem már majdnem émelygősnek tűnt. Tejes italnak hozza a kötelezőt, de semmi extrát ne várjunk tőle, ezért leginkább eszpresszónak vagy bő risztrettónak készítve javaslom, nem túl magas koffeintartamlma miatt még délután is fogyasztható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

Egyenletes, közepesen sötét pörkölésű, egészséges szemekből álló minta. A kávébabok selymes fényűek. Nálam az átlagos őrlési beállítás teljesen jónak bizonyult, hőmérséklet tekintetében pedig egy picit fölé kell menni az átlagosnak. Ettől függetlenül egy igen toleráns blend, nehéz rosszul elkészíteni. Lefolyása szép, a krém sűrű, mennyisége bőséges. Minzázódásra hajlamos, a cukrot lassan, süppedősen nyeli el, és szépen megfesti a csésze falát. Olajosságára, és állagára sem lehet panasz.. Ízében étcsokis, kakaós, marcipános, mandulás aromák a meghatározóak, mellette halványan mogyoró, és egy kis fűszeresség teszi kerekké. A hőfokkal játszva előcsalogathatunk vagy elnyomhatunk egyes aromákat. Nálam a háttérben végig érezhető volt egy halvány kesernyésség, de ez még nem öltött zavaró mértéket, és némi cukor jótékonyan hatott rá. Gyümölcsösséget ebben a kávéban ne nagyon keressünk. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Szerethető, kellemes, klasszikus olaszos ízvilág, jól belőtt arányokkal. Leginkább eszpresszónak, vagy risztrettónak ajánlom, tejben nálam csak átlagosan szerepelt.

Kávégép: Brasilia Caffe Espresso / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 7 5 7 24
Monyesz 5 6 4 6 21
Blaze 4 7 4 6 21
Lorien 5 7 4 7 23
Weinmaker 5 7 4 7 23

Tetsa Rossa 100% Arabica szemeskávé teszt kávébabokTetsa Rossa 100% Arabica szemeskávé teszt kifolyásTetsa Rossa 100% Arabica szemeskávé teszt csapolás
Tetsa Rossa 100% Arabica szemeskávé teszt kifolyásTetsa Rossa 100% Arabica szemeskávé teszt cukorTetsa Rossa 100% Arabica szemeskávé teszt krém

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, selymes fényű kávébabok. Nagyon toleráns, barátságos blend, amit nehéz rosszul elkészíteni, és hőfok függvényében több arcát is megmutatja. A legjobban azonban nagyjából átlagos őrlési beállításokkal, és a közepesnél picit magasabb hőfokon működött. Lefolyása olajfesték szerű, bőséges mennyiségű krémmel, amely a cukrot szépen megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. A krém szépen mintázódik, és állaga, olajossága is nagyon jó. Ízében kakaós, étcsokoládés, mandulás, marcipános aromák a meghatározóak, amit mogyorós, fűszeres jegyek egészítenek ki. Klasszikus olaszos ízvilágot hoz, szerethető formában. Leginkább risztrettónak, eszpresszónak ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 90% arabika - 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!