KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávépörkölés bemutatása és fázisai

A pörkölés az a folyamat, aminek során létrejön a zöldkávéból a kávéital alapját képező pörkölt kávé. Ez által lesz a nyers ízből illat és aroma. A pörkölés magas hőmérsékleten történő...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Kávékészítés kotyogóval - egy csepp tört…

A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

A Latte Art hercegnője - Juhász Edit

Juhász Edit Latte Art BajnokA tegnapi, Kántor Enikővel készült interjú után folytassuk a sort egy másik  bajnoknővel, akit nyugodtan nevezhetünk címvédőnek is, mert a tavalyi győzelem után, idén is diadalmaskodott. Magazinunk olvasói több ízben is olvashattak már róla. A Latte Art hazai hercegnője, Juhász Edit válaszolt a Kávékorzó Magazin kérdéseire.

Megint megnyerted a Latte Art kategóriát. Milyen érzés?
Juhász Edit Latte Art Bajnok verseny közbenElmondhatatlan érzés ez számomra! Most úgy érzem, bebizonyítottam magamnak, hogy igenis képes vagyok megnyerni. Felejthetetlen lesz számomra ez a 2 napos bajnokság! Sokféle érzelem kavargott bennem, amit persze igyekeztem nem kimutatni,de nem mindig sikerült. :)

Sok munka van ebben, vagy már nagyon könnyen megy?
Nem mondhatnám, hogy könnyen megy. Sőt! Egyre nehezebb lesz talán. Folyamatosan újabbnál újabb mintákat kitalálni nem könnyű "feladat". De igyekszek nagyon, hogy mindig valami újat próbáljak meg csinálni. Így aztán sok munka van benne! Mentálisan és technikailag is.

Kívülről úgy tűnt, hogy picit izgultál. Ez tényleg így volt, vagy csak rosszul láttuk?
Juhász Edit Latte Art Bajnok győzelemPicit? Örülök, hogy ha így gondoljátok, mert ezen a versenyen izgultam eddig a legjobban! Ha lehet így fogalmazni... Nekem már címvédés volt a "tét". Bevallom, hogy az idei bajnokságot nagyon szerettem volna megnyerni. Szerencsére sikerült is. Latte Art kategóriában senkit nem néztem meg (hogy ne feszüljek be jobban), így persze nem tudtam, hogy ki mit öntött.
Mondjuk ezzel csak jobban izgultam utána, mert nem tudtam, hogy mire számítsak. Nagyon féltem attól, hogy valami "apró" baki miatt fogom elrontani. Például kiborítom a tejet, kávét vagy bármi ilyesmi. De szerencsére nem történt semmi ilyesmi! :) Az eredményhirdetésen, amikor kint álltam, akkor végig összeszorított kézzel vártam, hogy Tibi kimondja az eredményt. Mondjuk ez a képeken látszik is. :)


Nagyon szimpatikus az a visszafogottság és szerénység, ahogy végzed a dolgod.
Alapból ilyen a természeted?

Juhász Edit Latte Art Bajnok és Morafcsik PéterIgen, nekem alapból ilyen a természetem. Gyerekkorom óta ilyen vagyok. Mindig visszahúzódó típus voltam, nem igazán voltam túl beszédes, és nem szerettem úgymond 'kitűnni' a többiek közül, de amit szerettem csinálni (sport,rajz,tánc,zene) - úgy gondolom, ha vissza tekintek -, azt mindig maximálisan és lelkiismeretesen végeztem el.

Hol találkozhatnak veled, akik szívesen megkóstolnák az általad készített kreációkat?
A My little Melbourne-ben! :)

Kezdesz már ráhangolódni a VB-re? Milyen eredménnyel lennél elégedett?
Juhász Edit Latte Art Bajnok a bírák előttA verseny után lehetőségem volt egy hosszú hétvégés pihenésre. Ami nem igazán pihenés volt, de annál inkább kikapcsolódás! Azaz a ráhangolódás most kezdődik. Elkezdtem a minták kitalálását, illetve tervezését. Az országos bajnokság előtt már sikerült kitalálnom egy mintát, amit már csak "csiszolgatnom" kell. De még egypárat ki kell fejlesztenem, aztán hogy melyik marad, az az adott csészétől is függhet.

Ugyebár tavaly 26. lettem a Világbajnokságon. Természetesen ennél jobb helyezést szeretnék elérni az idén! Borzasztó boldog lennék, ha bekerülnék a döntőbe, de ugyanúgy elégedett lennék mondjuk egy 15. körüli helyezéssel is. De "merjünk nagyot álmodni"! :)
Megint sok munkát és energiát fogok belefektetni a felkészülésbe, és nagyon lelkiismeretesen fogom végigcsinálni ezt a picit több mint 4 hónapot. Kicsit több a versenytapasztalatom, és úgy gondolom, sokat tanultam a tavalyi 2 versenyből, ami csak pozitív lehet számomra.

Reméljük a legjobbakat! :)

Milyen terveid vannak, amiket szívesen megosztanál velünk?
Ez mindig egy érdekes kérdés számomra, mert nem igazán szoktam tervezgetni (a mintákon kívül). :) Minden esetre a VB után szeretnék sokkal többet tanulni (barista szakmán belül). Nagyon sokat kell még tanulnom és fejlődnöm.

Köszönöm a beszélgetést! Sikeres felkészülést, és még sikeresebb versenyt kívánunk neked!