Járfás Miklós - Egy régi új arc

Nyomtatás
Járfás Miklós Coffee In Good Spirit bajnokLegújabb interjúalanyom egy olyan barista, akit nagyon sokan ismerünk, de mégis keveset tudunk róla. Ha nem indul el az idei versenyen, akkor is megért volna egy interjút, de így azt gondolom, két legyet ütünk egycsapásra. A 2013 évi Coffee in Good Spirits Magyar Bajnokságot a sokunk által jól ismert, ám barista versenyeken korábban nem indult Járfás Miklós nyerte. Nézzük hát meg közelebbről, ki is az a Járfás Miki.

Miklós! Mesélj! Mit kell tudnunk rólad?
A középiskola elvégzése után vendéglátással szerettem volna foglalkozni. Szüleim kérésére a családi vállalkozásba álltam be. Ez egy rövidárú kereskedés, mely a mai napig működik. 25 év kereskedői múlttal a hátam mögött elindultam a vendéglátás útján. 7 évvel ezelőtt elvégeztem a barista és a mixer tanfolyamot. Szekszárdon egy kávé- és koktélbárban dolgoztam. Majd 2009 szeptembertől Tóth Sanyihoz mentem dolgozni és azóta is A Kávé Házában dolgozom. Sokat tanultam Sanyitól. Jelenleg az általa kitalált Lucky Cap koncepció népszerűsítésén dolgozunk.

Hogyan indultál el a kávé ösvényén?
A vendéglátásban főként a kreativítás érdekel. A koktélok és kávék ehhez jól illenek. Tetszik a koktélok világa, de ahogy szoktam mondani: a koktélokból már kiöregedtem. Viszont a kávéból nem lehet. Ezért az utóbbi időben előtérbe kerültek a kávés italok. Minél többet tud valaki a kávéról, annál inkább látja, hogy ez egy hosszú folyamat. Állandó változás, állandó kísérletezés.

Hogyan jött az ötlet, hogy idén elindulsz a Coffee in Good Spirit bajnokságon? Ehhez komoly bátorság kellett, hogy Orosz Ákos tavalyi sikere után nekifuss.
Az idén indultam először a Magyar Barista Bajnokságon. Igaz, eddig mindegyiken ott voltam. Először csak nézőként, aztán a versenyző segítőjeként, később mint standon dolgozó. Az idősebb baristákhoz tartozom, és úgy gondoltam, egyszer mindenképp kipróbálom magam, megmérettetem tudásom. A barista kategóriában esélyesként indulni komoly szakmai és mentális felkészülést igényel. Ezt én nem mertem vállalni. A Coffe inGood Spirit kategória közel áll hozzám. Élveztem a felkészülést, bár az izgulás végigkísérte azt. Egy ilyen felkészülés sok új ismeretet igényel, amiket a jövőben tudok hasznosítani. Ákos szakmai felkészültségén, elhivatottságán kívül személyisége is sokat jelentett a jó helyezésben. Mosolyával, kiváló kommunikációjával lenyűgözte a zsűrit és a nézőket. Igyekszem én is megtalálni azt a pluszt, ami egy jó helyezéshez segít.

A megszerzett cím egyben komoly felelősséggel is jár. Mégis csak Magyarországot kell képviselned Nizzában. Mik a felkészülésre vonatkozó tervek?
Nagy a felelőssége egy VB-n induló versenyzőnek. Minél előbb össze kell állítani a versenyitalokat. Aztán sok gyakorlás és az angol nyelvű prezentáció megtanulása. Elsődleges célom, hogy hibátlanul előadjam prezentációmat. Következő cél a döntőbe kerülés.

Ha jól tudom, akkor Orosz Ákos világbajnoki produkciójához és a te Magyar Bajnokságon bemutatott italaidhoz is a Lucky Cap készítette a kávékat. Gondolom Nizzára is keresitek már, hogy mivel mész. Van már irány, elképzelés, hogy milyen kávét viszel a versenyre?
A Lucky Cap kávé bevált a Magyar Bajnokságon. Sanyitól sok segítséget kapok a megfelelő kávé kiválasztásában. Mivel ő pörköli a Lucky Cap kávékat, ezért lehetőségem van a számomra legjobb kiválasztására.

Nem mondhatjuk, hogy a fiatalabb barista generációhoz tartoznál. Mik a terveid a jövőre nézve?
Pillanatnyilag jól érzem magam a pult mögött. A Kávé Házában kíváló csapat működik. Később is szeretnék maradni a kávé körül. Oktatóként, partnereink segítőjeként is szívesen dolgoznék.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy mixer/bartender versenyeken azért jócskán vannak eredményeid. Mesélj erről az oldaladról is!
2007 óta veszek részt mixer versenyeken. Több versenyt nyertem,és vannak dobogós helyezéseim is. Számomra egy mixer versenyre felkészülni sokkal könnyebb, mint egy kávés versenyre. Mivel egy időben és egy helyen volt az idén a két országos bajnokság, ezért neveztem a mixer bajnokságra is. A Long Drink kategóriában második helyezést értem el.

Biztosan maradtak még kérdések. Van olyan amit szeretnél még elmondani?
Csak annyit, hogy sok sikert kívánok a többi győztesnek is a VB-re!

Köszönjük a riportot, jó felkészülést és egy nagy LuckyCappel Nizzára!