KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Kávétermelő országok

A kávét mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban az északi szélesség 23. és a déli szélesség 25. fok közötti, úgynevezett kávéövben termelik. Ezek közül azonban csak kb. 50 országban termelnek...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Kávékészítés kotyogóval - egy csepp tört…

A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Tóth Márk - A legprofibb amatőr

Tóth Márk Amatőr Barista BajnokA 2013. évi Magyar Barista Bajnokság keretein belül került megrendezésre a harmadik Amatőr Barista Bajnokság. A jelen amatőrjei a jövő profijai, de biztos, hogy amatőr? Tóth Márkkal tavaly már készítettünk egy interjút, de a „fiatalember” okot adott rá, hogy updateljünk.

Másodszor indultál és másodszor is nyertél az amatőr baristák közt. Kávékészítéssel telt az elmúlt egy év  vagy azért történt veled más is?
Történt természetesen más is. Nyáron sokat BMX-eztem, pecáztam, Bartinás táborban voltam Kiscsőszön (néptánc tábor), párszor beálltam a pultba a kávézóban, ősztől hatodikos lettem, novembertől heti háromszor jégkorongozom is, decembertől pedig elkezdtem tökéletesíteni a programomat.

A verseny előtt összefutottunk és panaszkodtál, hogy nagyon kevés az induló.
Tóth Márk Amatőr Barista Bajnok munka közbenIgen, így volt. Az a baj, hogy hatan lettünk volna, de mire a versenyre került a sor, csak kevesen maradtunk. Nem tudom, hogy ez miért volt, de remélem, hogy jövőre többen leszünk.

Mi alapján választottál kávét és milyet?
Lekóstoltam sok kávét és nekem a Ruanda NkankaKinyaga A1, a LuckyCap-től ízlett a legjobban, mert olyan gyümölcsös-kekszes.

Nagyon otthonosan mozogsz már a nagy baristák közt, sok az ismerős?
Igen, szerencsére! A tavalyi Magyar Barista Bajnokságon, az Amatőr Bajnokságon és a bécsi világbajnokságon is ott voltam, Ők nagyon örültek, hogy engem ez ennyire érdekel, és most a versenyen is odajöttek hozzám. Szurkoltak nekem, és ez olyan jó érzés.

Idén a verseny is együtt volt a profikkal. Jobban izgultál? Nehezebbnek tűnt a feladat?
Igen, mert a nagyokkal egy helyen versenyezni az teljesen más, és néző is jóval több volt. Az elején egy kicsit féltem, hogy mindenki nézni fog, de amikor elindult az óra, akkor már el is felejtettem őket.

A prezentációd közben magabiztosabbnak tűntél, és ha jól láttam, a kapucsínódra már egyszerűbb mintát is öntöttél.
Tóth Márk Amatőr Barista Bajnok versenybenSokat gyakoroltam, és apa meghívott néhány embert is, akiknek megmutattam a programomat, hogy lássuk, hogyan megy közönség előtt. A kapucsínómra szívet öntöttem, amit Juhász Edit tanított nekem. Vele próbáltam a rozettát is, de az nem sikerült mindig, ezért maradtam a szívnél.

Mondd, várod már hogy indulhass a profik közt?
Igen, nagyon! Már csak 6 év…

A verseny után hol az E61 mögött, hol a LuckyCap pultban bűvészkedtél, vagy Juhász Edittel pörögtél fel-alá. Semmi lazítás?
De, ez a lazítás. Én igazából nem tudok egyhelyben maradni, mondhatni hiperaktív vagyok.

Jövőre is szándékozol indulni?
Igen, szeretnék újra indulni, és nagyon remélem, hogy jövőre sokkal többen kapnak kedvet az amatőrben való versenyzéshez, mert ha többen vagyunk, akkor nagyobb a kihívás.

Gratulálunk neked, csak így tovább!