KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Amit az eszpresszóról tudni érdemes

Eszpresszó Nem kétséges, hogy a kávé származása, minősége, összetevői és azok aránya mindennél döntőbben befolyásolják a készülő eszpresszó minőségét. Mielőtt azonban rátérnénk ezek részletes tárgyalására, vannak általános megfontolások is, amelyekkel meg...

Kávékészítési eszközök és használatuk

A kávékészítés különféle módozatai

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Várady Tibor - A filter nagykövete

Várady Tibor Brewers bajnokA 2013-as Barista Bajnokságról készült interjúsorozatot egy olyan baristával zárjuk, aki nem ismeretlen a kávékedvelő ínyencek körében. Első szárnybontogatását még a Printában kezdte, de a kitartó munka, és megszállottság meghozta gyümölcsét. A szárnybontogatásból hamarosan szárnyalás lett, amely jelen esetben a képzeletbeli dobogó legfelső fokára juttatta.

Mi újság, mi van veled mostanában? Talán kezd onnan, hogy kiléptél a Printából.
Eljött az ideje a továbblépésnek. Egy nagyobb, önálló kávézót szerettem volna nyitni, amelyben folytatjuk a Printában elkezdett utat. Hosszas felújítás után megnyílt az Espresso Embassy, melyet együtt készítettünk elő Szöllősi Lívia barista kolléganőmmel, akivel már a Printában is együtt dolgoztunk.

Mondhatjuk, hogy mindig is élen jártál az alternatív kávékészítési eljárásokban. Az első kávézók között voltál itthon, ahol lehetett Hario filtert vagy szifonos, aeropress-szel készült kávét fogyasztani.
Úgy érzem, hogy ezen a fronton az Espresso Embassyben jelentősen tudtunk fejlődni. Okosabban szűrjük a vizet, gyorsabban tudjuk elkészíteni a filteres italokat, hála a modern vízmelegítő berendezésünknek. Az Aeropress és a Hario V60 megmaradtak, a szifonozást egyelőre felfüggesztettük. Amennyire látványos a szifon, annyira nehéz is vele stabilan jó kávét készíteni.

Hirtelen elhatározás vagy tudatos készülés volt, hogy indulsz a versenyen?
Várady Tibor Brewers bajnok prezentációTudatosan döntöttem így. Úgy éreztem, hogy a klasszikus barista bajnokságra nem lesz időm felkészülni, viszont a valamivel egyszerűbb brewers, azaz filteres versenyre érdemes benevezni. Úgy gondolom, hogy az arra való felkészülés egyértelműbben hasznosítható a kávézóban is.

Melyik a kedvenc brewers eszközöd?
Az áztató eszközök közötti választás helyett az mondanám, hogy a legfontosabb a friss őrlés, tehát az őrlő, a precizitás,  a mérleg, és a hozzávalók, vagyis a jó, frissen pörkölt kávé és a
megfelelő víz. Ha ezek adottak, akkor jóformán az összes eszközzel ki lehet kísérletezni egy kiváló kávét.

Úgy érzem, hogy minden eszközt egyre jobban meg lehet ismerni. Hogyan választhatnék például az Aeropress és a V60 között, ha tudom, hogy mindkettőt alkalmazzák a világ legelismertebb kávézóiban és éttermeiben? Tim Wendelboe volt barista világbajnok kávézójában napi százas nagyságrendű Aeropress készül. Méltó eszköz ahhoz, hogy a
leggondosabb termelők odafigyeléssel pörkölt kávéit bemutassák. De ugyanez a Tim Wendelboe szervezte a világ legjobb éttermének, a Nomának a kávé-programját. Ott a Hario V60 a fő eszköz. Ez csak egy példa arra, hogy miért gondolom, hogy ezek az eszközök tényleg fantasztikus kávé elkészítésére alkalmasak, maximalista igényeket is kielégíthetnek.

Mégis, amikor otthoni használatról kérdeznek, általában az Aeropress-t javaslom elsőre, az egyszerűsége miatt. De ha valaki egy kicsit ceremoniálisabb kávékészítésre vágyik, akkor ott vannak a csepegtetős eszközök.

Hogyan készülsz a VB-re, és milyen eredménnyel lennél elégedett?
Várady Tibor Brewers bajnok munka közbenA versenyre ki fogok választani egy kiváló kávét, felépítek egy előadást, és szépen elmondom és elkészítem Melbourne-ben. A többi a bírók dolga. A magam részéről úgy szeretnék készülni, hogy akár kiemelkedő helyezést is elérhessek. De ezt nehéz garantálni, így mindenekelőtt tanulni szeretnék a felkészülési időszakban. Megtanulni egyre jobban megszólaltatni a kávékat a különböző eszközökkel, egyenletesebben és következetesebben készíteni az italokat. Ha a bajnoki címem, és a világbajnoksági kihívás nyomán valóban fejlődni fogok, és a megszerzett tudást meg is tudom osztani hazai kollégáimmal, akkor úgy fogom érezni, hogy eleget tettem a bajnoki címmel járó felelősségnek.

Megnyitottál egy új kávézót. Mi volt a koncepció?
Egyre jobb kávét készíteni, üzletileg is értékelhető mennyiségben. Egy specialista bolt, melyben a választék szűk, de az gondosan válogatott és elkészített. Egy olyan, befogadó hangulatú kávézót nyitni, ahol jól érzik magukat a különböző hátterű emberek az élet legkülönbözőbb területeiről. Egy munkahely, melyben a kollégák is jól érzik magukat,
látnak fejlődési lehetőséget. Körülbelül ennyi, és mindez hosszútávon.

Van valami egyéb projekt amiről tudnunk kellene?
A Melbourne-i brewers világbajnokság és az Aeropress világbajnokságra való felkészülés, és az Espresso Embassy működtetése és fejlesztése egyelőre teljes mértékben kielégíti szakmai alkotóvágyamat.

Köszönöm a beszélgetést. Sikeres felkészülést, és eredményes versenyt kívánunk!