KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Újhullámos kávézó a Múzeum körúton - Fekete

Tegye fel a kezét, aki szereti a kávét, különösképpen a jó kávét, és már járt újhullámos kávézóban Budapesten. Jó hírunk van ugyanis kávé fronton: a legendás Printa Café (tavaly üzemeltetőt cserélt), a Printából önállósodott Espresso Embassy, a Tamp & Pull, és a teljesség igénye nélkül a My Little Melbourne után szabadon péntek reggel fél nyolckor megnyit a Fekete, a legújabb szereplő a minőségi, hazai kávézópiacon.


Kávé fővárosiasan

A Fekete legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy jó helyen van. Az ELTE bölcsészkarának épületével sréhen, a körúti kis Insitu bolt helyén nyílt cafeteria ugyan kedvesen apró méretű, nagy jövőt jósolunk neki, mert jó kávét főznek, és ha ez már stimmt, a többi részletkérdés. Egy igazi elviteles hely lesz, ha beköszönt végre a tavasz, akkor még inkább, ahova betér az ember, és kikéri a napszakhoz és hangulathoz passzoló kávéját.

A Feketében az az érdekes, hogy a városban először úgy rendezték be a teret köszönhetően a hely maximalizálásának, hogy teljes mértékben rá lehet látni a kávégépre és minden munkálatra. Ez önjelölt baristáknak és kávérajongóknak külön izgalom, de laikus szemmel is jó megfigyelni. Mégiscsak az extra kávénk készül ott! Apropó, kávégép: La Marzocco géppel dolgoznak a Feketében, ami amellett, hogy tekintélyt parancsolóan szép, igen nívós eszköznek számít a szakmában. Az ide érkező darabról pedig azt kell tudni, hogy egyedüliként a városban, rendelkezik előáztató funkcióval, így még lágyabb ízt, főzést biztosít a kedves vendégnek.

cukorka

A Múzeum krt. 5. szám alatt található Fekete tehát kicsi, de pont ideális a jó kávé elkészítésére. A pultban Gerzsenyi András tulajdonos és Szolláth Gábor barista társa szolgál ki, akik szívesen sztoriznak a kávékról, a most érkező tíz napja pörkölödő kávékról és minden másról, ami érdekel. A kávézó neve pedig frappáns és végülis igazuk van, minek bonyolítani, lesz kávé feketén, fehéren. A tejet Etyekről hozzák bio gazdálkodásból, a kávészemeket pedig Nezvál Máté pörköli Bécsben a boltban található géphez és az előzetes elképzelésekhez igazítva. Az ő kávéival találkozhatunk nap mint nap a Madách téri Melbourne-ben is. Továbbhaladva a kiegészítő alapanyagokon, kockacukrot itt nem találni, de nem is hiányzik a jó kávéból. Aki mégis édesen szereti a kávéját, a Cukorka tiramisu ízű, direkt a kávézóhoz tervezett kör alakú cukraival ízesíthet.

Alapvetően kétféle kávéval várnak mindenkit a Feketében: egy kesernyésebb, citrusos ízvilágúval és egy édesebb, mogyorós behatásúval. Lehet kérni espresso-t, ristretto-t, cappuccino-t, cortado-t, latte-t, flat white-ot a teljesség igénye nélkül, friss szendvicseket és süteményeket, extra hazai gyümölcsnektárokat, Angliából érkező spéci forró csokit és angol organikus Cosy teákat. Ez utóbbi köré külön kötési láz szerveződött, és különféle letölthető sablonokkal várnak a honlapjukon, érdemes egy pillantást vetni rájuk.

Szó mi szó tehát, szeretjük a Feketét, és kíváncsian várjuk, hányan kígyóznak majd előtte egy jó kávéért. Főleg vizsgaidőszakban. Szeretjük, mert a kávé finoman és igényesen jó, és mert nagyon jó helyen van. Végre, az Astoriára költözik egy izgalmas hely.

Fekete 

Facebook // 1053 Budapest, Múzeum krt. 5.

Forrás: Welovebudapest.com