KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Plusz 1 kávé - adj egyet ajándékba!

adj egyet ajándékbaÚj közösségi segítő mozgalom indult nemrég Magyarországon, amelyhez egyre többen csatlakoznak.

A példa külföldi, napok óta járja az internetet egy kávézó története, amelyben a vásárlók a saját fogyasztásuk mellett egy vagy több "felfüggesztett kávét"' is kérhetnek és fizethetnek ki. Ez a kávé egy külön "listára" kerül. Amikor egy rászoruló ember érkezik a kávéházba csak annyit kell kérdeznie: van-e neki egy felfüggesztett kávéja, s ha ezen a bizonyos listán van már kifizetett kávé, akkor abból kaphat egyet. Ingyen.

Hiszen azt a kávét már valaki, aki megengedheti magának a segítségnek ezt az új formáját, már kifizette. Mert ez egy újfajta segítség, főként azoknak, akik nem tudnak nagyobb összeget adni, akik nem tudják kinek kell adni, kik a legrászorultabbak, akik nem akarnak az utcán pénzt adni, akik nem pénzt akarnak adni, ...

A lényeg, és egy kis +


A történetet az interneten sokan megkedvelték, de Papp Gyöngyi, Csibi Katalin, Gáspár Katalin és Galambos Róbert továbbgondolta a lényegét, és elindította a hazai mozgalmat, amelynek "Adj egyet ajándékba" lett a neve. Létrehoztak egy közösségi oldalt, elmondták a barátaiknak és vendéglátós ismerőseiknek az ötletet, akik továbbadták a hírt és ma már közel kétezer taggal és tucatnyi vendéglátóhellyel és szolgáltatóval büszkélkedhetnek a segíteni akarók.

Nálunk ugyanis nem csak kávéra, de mindenféle másra is meg lehet hívni is a rászorulókat. Gáspár Katalin elmondta: az akció mindenkinek jó, azoknak, akik segíteni akarnak, azoknak, akik így juthatnak nem csak kávéhoz, de ételhez, italhoz, vagy akár ruhához, fodrászhoz, terápiás kezelésekhez, vagy egy játszóházi vidám naphoz és jó a vendéglátóhelyeknek, szolgáltatóknak, hiszen nekik plusz forgalmat jelent az akció. Sőt, van már olyan vendéglátós, aki minden kifizetett ajándék kávé helyett kettőt ír fel az ajándék kávék listájára.

Ki adhat +1-et?


Bárki, aki valamilyen terméket, szolgáltatást vásárol és szeretne egy további vásárlással megajándékozni egy rászorulót.

Ki kaphatja?


Bárki, aki rászoruló. Ez az akció nem a hajléktalanok kávéjáról szól, rászoruló lehet bárki, aki sokgyerekes, kisnyugdíjas, leszázalékolt,... vagy éppen aktuálisan olyan helyzetben van, hogy jól jön neki a segítség.

Hol lehet adni?


Az eredeti történet egy kávézóban zajlik, az akció több országban többféle módon működik, van, ahol vendéglátóhelyekkel, nálunk Magyarországon a szervezők szándéka szerint mindenféle szolgáltatási területen, a vendéglátás mellett az egészségügyben, a szolgáltatóknál, fodrásznál, játszóházban, állatorvosnál,...


Hogyan lehet kapcsolódni?


Szolgáltatóként - jelentkezni kell az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. Csak annyit kell tenni, hogy a szolgáltató kiteszi a logót, felkészíti a személyzet, nyilvántartást vezetni, és elmondani ismerőseinek, hogy csatlakozott. Az akció legjobb reklámja ha beszélnek róla. Senki nem várja el, hogy a szolgáltató a működtetésen és az adminisztráción túl bármit tegyen.

Nem kell hirdetéseket vásárolni, nem kell költeni az akcióra. Az első néhány napban a nyilvántartásra is remek megoldások születtek, a legjobb, ha a kifizetett valami blokkját egy üvegedényben, jól látható helyre teszik a szolgáltatók. Így a rászoruló csak akkor megy érte, ha látja a lehetőséget és így elkerülhető a kínos elutasítás, illetve az adakozók is láthatják, hogy üres az edény, tegyenek bele valamit vagy éppen ellenkezőleg, mások már adtak, adok egyet én is. Magánszemélyként - bárki adhat bárhol, ahol látod a kezdeményezés logoját.

Bizalom


Ez a rendszer a bizalomra épül. Hiszünk abban, hogy a szolgáltatók tudják, a felajánlások kezelése, a rendszer működtetése számukra PR, reklám és forgalomnövelő szolgáltatás, amely nagyban javítja a hely megítélését. A legjobb reklám az, ha beszélnek róla és ez jót tesz az adott szolgáltatóknak is. Csak olyan adjon, aki jó szívvel teszi, megbízik abban, hogy a szolgáltató és az ajánlók segítségével valóban rászorulókhoz jut el a felajánlása.

Ajánlani is lehet, hiszen ha valaki azt látja, hogy itt kaphatnak, akkor ő is tud ajánlani a környezetéből olyan családot, egyedülállót, akiknek jól jön az a bizonyos +1. A rendszer a kisközösségeket erősíti, hiszen a helyiek jobban ismerik egymást és ezzel egy másik ügyet is szolgál: a területi, kerületi üzleteket erősíti. Aki nem hisz a rendszer működésben, ne foglalkozzon vele. Nem minden szolgáltató tud és akar kapcsolódni és nem mindenki tud és akar adományozni. Aki nem bízik azokban, akik erre időt és energiát szánnak, akkor ne ezt a segítségnyújtási formát válassza.


A rendszer működése


Az akció az önzetlenségről szól. A rendszert önkéntesek működtetik, minden felajánlás a kezdeményezéstől a netes megjelenés kezeléséig, a matrica nyomtatásáig valakinek az ingyenes segítsége. A rendszer nagyon egyszerű, hosszú távon magától kell működnie. A rendszer mindenkinek jó, hiszen nincs az elkötelezettség-érzés, nem tartozol senkinek, ha elfogadsz, nincs elvárásod az adományért.

Ellenőrzés


Ha bárhol visszaélést tapasztalsz, akkor először a tulajdonossal beszélj, ha nem sikerül megnyugtató választ kapnod, akkor tedd közzé az oldalunkon a tapasztalatod. A legrosszabb, ami történhet egy hellyel, ha elterjed róla, hogy visszaél a rendszerrel. De kérlek, ha jó tapasztalatod van, azt is tedd közzé. Legyen ez példa másoknak is. A facebook oldalunkon minden ott van, tele van jó példákkal.

Forrás: Gyártástrend