KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Frei Tamás kávézóját támogatja az állam

Frei kávézóTöbb mint 17 milliárd forintot nyertek offshore hátterű cégek a kormányzat döntése alapján az elmúlt másfél évben – írta a Blikk. A lap szerint Frei Tamás egykori tévés kávézóhálózatát működtető cége 51 milliót kapott a minisztériumtól. Az Átlátszó.hu szerint az eddig kifizetett összeg összesen 3,6 milliárd forint. Az oknyomozó portál azt is írja, az offshore cégek ügyében vizsgálat indul a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél.

A számítások szerint 74 olyan magyar cég jutott pár tízmillió forinttól egy-két milliárd forintos összegig vissza nem térítendő állami és uniós támogatáshoz, amelynek részben vagy egészben külföldi, többnyire egzotikus adóparadicsomban bejegyzett cég volt a tulajdonosa – közölte a Blikk.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a lap szerint képviselői kérdésre sem fedte fel, hogy kiknek az érdekeltségébe tartoznak a külföldi cégek, csupán azt mondta, hogy olyan vállalkozásokat támogattak, amelyek beruházásaikkal képesek hozzájárulni az ország és a térség fejlesztési terveihez.

A listán szerepel a Blikk szerint Frei Tamás egykori televíziós műsorvezető kávés cége, a Café Frei is, amely 51 millió forintos támogatást nyert el. "A nógrádi üzemünket fogjuk bővíteni az elnyert támogatásból" – mondta a lapnak Langár Tamás ügyvezető, aki reméli, hogy így az új-zélandi befektető mellett amerikaiakat és íreket is be tudnak vonni a cégbe.

Az Átlátszó.hu oknyomozó portál szerint a Café Frei Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. egy 2012. októberi támogatási döntés alapján nyerte el az 51,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Frei cégében a portál szerint az egyik tulajdonos az új-zélandi, feltehetően offshore Coffee Green Bean Ltd. nevű cég, amely ráadásul minősített többségű befolyással bír. A korábbi tulajdonosok között ugyanakkor ott találjuk az amerikai Coffee Royal New York LLC nevű céget, amelynek a székhelye az amerikai Albanyben, New Yorkban van, ahol szintén lehet offshore vállalkozásokat alapítani.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nem tudja vizsgálni a pénzmosásos nyilatkozatok valódiságát - mondta az Átlátszó.hu szerint az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága előtt Németh Lászlóné április 15-én. A nemzeti fejlesztési miniszter azt is mondta a bizottság ülésén, hogy vizsgálatot indít az ügyben az NFÜ-ben. Az LMP vasárnap közölte, hogy feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen.

Forrás: HVG