KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Rocket R58 kétkazános PID szenzoros espresso gépismertető

Rocket R58A legtöbb kétkazános PID szenzoros kávégépben a kazánban lévő víz hőmérséklet mérése során detektált értéket átváltják egy, a főzőfejen kinyerhető forrázó víz hőmérséklet adatra, mely megjelenik a kijelzőn. Ez az információ félrevezető és pontatlan, mivel a kijelzett érték nem a valós forrázó víz hőmérsékletet mutatja, hanem azt, amit a gyártó a felhasználóval láttatni szeretne.

Az R58 –ban alkalmazott mérési és szabályozási rendszer a valós kazánhőmérséklet megjelenítése mellett, a SCASE Thermofilter* méréseinek és beállításának felhasználásával lehetővé vált egy olyan összehasonlító táblázat elkészítése, amely segítségével a mindenkori kazánhőmérséklethez tartozó, a főzőfejen kinyerhető forrázó víz valós hőmérséklete látható, tizedes pontossággal Celsius vagy Farenheit fokban.

A táblázat segítségével egyszerű beavatkozással akár fokonként változtatható a kazánvíz hőmérséklete és ezáltal új távlatok nyílnak az egyedi ízeket kedvelő kávérajongók lehetőségeit illetően. Megismerhetővé válnak azok a jellegzetes, kávékeverékenként változó, különleges aromák és összetevők amelyek eddig, a hagyományos kávéforrázási technikák alkalmazásával rejtve maradtak.

PID szenzor által megjelenített kazánvíz hőmérséklet

Főzőfej hőmérséklet SCASE Thermofilter * mérései alapján (Környezeti hőmérséklet 19°C)

103 °C

217,4 °F

90,8 °C

194,0 °F

104 °C

219,2 °F

91,7 °C

195,8 °F

105 °C

221,0 °F

92,0 °C

197,0 °F

106 °C

222,8 °F

93,5 °C

199,4 °F

107 °C

224,6 °F

94,6 °C

201,2 °F

108 °C

226,4 °F

95,3 °C

203,0 °F

109 °C

228,2 °F

96,2 °C

204,8 °F



A SCASE Thermofilter hőmérséklet mérési rendszer nem egy csodaműszer, de eredményeinek alkalmazásával új, pontos és megbízható szabályozás válik lehetővé mely az espresso kávé készítésének művészete előtt olyan távlatokat nyit
mint a különféle kávéblendek pontosan ugyanolyan hőmérsékletű forrázás utáni összehasonlítása,
mint az ugyanazon kávékeverék különböző hőmérsékletű forrázás utáni összehasonlítása,
mint a kávégépek optimális beállításának lehetősége az adott kávé maximális élvezhetősége érdekében,
mint az egyes üzletek, vagy kávéházak egyedi arculatának kialakítása a folyamatos és ellenőrzött minőségbiztosítás segítségével.

A gondos hőmérséklet szabályozás eredményei már megjelentek a legújabb kávégépekben, mint a Rocket R58 is. További kutatások és fejlesztések vannak folyamatban, melyek gyakorlatilag minden új kávégép alaptulajdonságai közé emelik a vízhőmérséklet szabályozhatóságát.
Mekkora jövő vár erre az új minőségi jellemzőre ? Még nem tudni pontosan. Minden esetre, talán iránymutató, hogy a Barista Világbajnokság (World Barista Championship) és az Egyesült Államok Barista Bajnokság (United States Barista Championship) hivatalos ellenőrei illetve szakértői ezt az eszközt használják, hogy a versenyeken akkreditált kávégépeket teszteljék és pontozzák.

(*) SCAN Thermofilter: a 2011 WCE (World Coffee Events) előírásainak megfelelő forrázó víz hőmérsékletének és nyomásának mérőeszköze a kávégép főzőfején.

(**)A Rocket R58 bemutató anyagának felhasználásával írta Szilágyi László, Expolygon Kft.