KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Tiszta vizet a kávéba

Víz Szinte minden italról (alkoholosról is) el szokás mondani, hogy egyik legfontosabb korlátozó tényezője a készítése során felhasznált víz tisztasága. Klórozott, vasízű vízból nem lesz finom eszpresszó. Alapvetően három út...

Kávékészítési eszközök és használatuk

A kávékészítés különféle módozatai

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Nyelvem, nyelvem mondd meg nékem

Horváth Lajos Luigi cup tasting világbajnokVéget ért a nizzai kávés világbajnokság, amelyről folyamatosan beszámoltunk, és újra szép sikereket értek el versenyzőink. Újabb világbajnokot köszönthettünk Kis Zoltán, és Orosz Ákos után, Horváth Lajos (Luigi) személyében, aki számos teendője ellenére készségesen állt kötélnek, hogy válaszoljon a kérdéseimre.

A hazai kávérajongók legnagyobb örömére óriási sikert értél el Nizzában. Profi versenyzéssel, megérdemelten nyerted meg a világbajnoki címet. Számítottál rá, hogy végre sikerülni fog?

Ilyenre szerintem nem lehet számítani. Szeretni persze szerettem volna nyerni, hisz mindenki azért megy versenyezni. Vérkomoly profi versenytársak voltak, akik sokkal jobb körülmények között készülhetnek, mint én. Voltak céljaim, reálisan nézve többek között az első nyolcba bekerülni végre, és az álom a négyes döntő volt. Hát bejött, sőt. :)

Fel tudtad-e dolgozni a hirtelen megnőtt népszerűséget?

Kicsit fura volt kint a nyüzsgés, persze jól esett, mert ez egy nagyon elismert versenyszám a kávés versenyek között. Minden csoda három napig tart, és itthon különösebb fogalma sincs senkinek arról, hogy mi is ez az egész.

Aki ismer, az tudja, hogy a Molinari Kávézóban dolgozol, ezek mellett pedig a Casino Mocca pörkölő csapatát is erősíted. Ennyi teendő mellett, hogyan tudtál felkészülni a versenyre?

Szakítottam rá időt, heti 2-3 alkalommal szimuláltam a versenykörülményeket, a végére elég nehéz csoportokat is sikerült betenni, volt, hogy szörnyen összeomlottam a gyakorlások után, mert alig találtam. Mondjuk szerintem a leginkább számító felkészülés az étrend módosítása, a fűszerek és alkoholtartalmú italok nélkülözése. Verseny előtt pedig jó nagy pihenésre van szükség, hogy mentálisan tiszta legyél, hisz épp, hogy csak nüansznyi különbségeken múlik minden.

Voltak-e segítőid, támogatóid a felkészülésben?

Idén magamat készítettem, segítséget ebben az évben nem kértem, szerencsére volt elég rutinom. Kávékkal azért segítettek, Szongoth János és Németh János több különböző mintát is adott, és persze Nekem is volt itthon pár tucatnyi.

Mesélnél nekünk arról, hogy hogyan is zajlik egy ilyen felkészülés? Mennyi kávét kóstolsz? Satöbbi?

Fontos, hogy minél több és hasonlóbb alapanyagokkal rendelkezzek, és egységesen odafigyelve pörköljem le őket. Szintén fontos, hogy a minták frissek és azonos időben pörköltek legyenek, hisz a versenyen 5 napos kávékat adnak, ami azért nem ugyanaz, mint ha több hetes, hónapos lenne. Majd filtergépeken elkészítem, szintén egy időben, hogy a hőmérséklet se essen. Gyorsan bekeverem magamnak a csoportokat és start. Nincs sok idő az előkészítésnél gondolkodni, mert a VB-n is elég forrók az italok, ha hagyom kihülni sokkal könnyebb a dolgom.

Mi volt a legnehezebb a versenyen, és hogyan birkóztál meg vele?

Leginkább a stressz okoz problémát, és az azzal együtt járó figyelemkihagyások. Fontos az összeszedettség, pl. a döntőben nagyon higgadt voltam. Voltak nehéz csoportok, ehhez minden figyelmet rá kellett irányítanom. A 8-as döntőben a rontott csoportot pl. egészen biztosan egy figyelemkihagyás miatt rontottam, mert nem rágódtam rajta sokat, egyszerűen túl gyorsan túlmentem rajta.

Fantasztikus pillanat volt, mikor a döntőben kint álltál, és eltakartad a csésze alját, hogy vajon lesz-e pötty az alján. Kívülről nézve magabiztosnak tűntél. Tudtad, hogy sikerül, hogyha ez megvan, akkor te vagy a világbajnok?

Akkor már erősen éreztem mert mindenki többet hibázott. Nekem már csak egy találat kellett. Ha nem ez, akkor a következő sikerült volna mert abban elég biztos voltam. :)

Hogyan tovább? Mihez kezdesz a bajnoki címmel járó ismertséghez? Milyen terveid vannak a jövővel kapcsolatban?

Mennek tovább a hétköznapok, közben kapok innen-onnan felkéréseket, és a pörkölőben is sok munka van, időm meg kevés. Elméletileg vannak kötelezettségeim amit mindenki aláír a VB-re való jelentkezéssel, de semmi konkrétumot nem tudok még.

Követező verseny?

Ú! Most hirtelen még nem tudom. :)

Köszönöm a beszélgetést, és további sok sikert kívánok!