Kántor Enikő - a VB és a folytatás

Nyomtatás
Kántor Enikő barista bajnok Melbourne-benKántor Enikővel végre sikerült egyeztetni egy interjút, ami nem volt egyszerű feladat. Enci folyamatosan ezerrel pörög, és dolgozik, de volt olyan kedves, hogy szakított egy kis időt a Kávékorzó olvasóira is.

Isten hozott újra itthon. Rég nem találkoztunk. Hogy éreztétek magatokat Melbourne-ben?

Nagyon jól éreztük magunkat a magyar csapattal! Semmiért nem cserélném el azt az egy hetet, amit együtt töltöttem velük Melbourne-ben!

Ez volt az első világbajnokságod. Elégedett vagy az elért helyezéseddel?

Kántor Enikő barista bajnok versenybenTermészetesen. Ennyit szerettem volna elsőre. 53 kiváló barista mérettette meg magát az idén Melbourne-ben megrendezett barista világbajnokságon. Ha figyelembe veszünk minden tényezőt, szerintem szép eredmény elsőre 26. helyen landolni a világ legjobb baristái között. Molnár Attila négyszeres magyar barista bajnok, akit mélységesen szeretek és tisztelek, tavaly ugyan ezen a helyen végzett Bécsben, az évről évre erősödő mezőnyben. Természetesen róla tudjuk, hogy Ő az egyetlen magyar barista bajnok idáig (és az egyetlen négyszeres), aki a legjobb hat közé bekerült a világbajnokságon, s hogy mennyi mindent tett a magyar kávékultúráért. Idén ismét feltűntek a „régi” nagy versenyzők, mint például Pete Licata, John Gordon, Collin Harmon, Matthew Perger és a többi. Terveim szerint annyit szerettem volna elérni a világbajnokságon, hogy megszeressenek és megjegyezzenek maguknak a bírák, amit hála égnek sikerült megvalósítanom. Plusz a bíráim elmondása szerint enyém volt az egyik legmagasabb technikai pontszám az idén megrendezett WBC-n, aminek azért örülök, mert technikai pontszámokkal nyerni nem lehet, de már sokan vesztettek vele. Így könnyebb dolgom lesz legközelebb. :)

Hogy érezted magad a világbajnokságon? Kikkel találkoztál? Milyen élményekkel gazdagodtál?

Jó volt nagyon minden, imádtam! A szervezés zseniális volt a WBC-n! Christopher Short (Managing Director, Cafetto) biztosította részünkre a Barista Buddy program keretén belül, hogy kétszer egy óra gyakorlásunk legyen WBC körülmények között. Itt ki tudtuk próbálni a Simonelli T3 Aurelia kávégépeket, és le tudtuk kóstolni a versenykávénkat WBC-s körülmények között. Jörg Krahl (Marketing Manager, Mahlkönig GmbH & Co. KG) Hajcsunk Tibor (Mahlköenig Distributor, Hungary) közbenjárásával tulajdonképpen a nulladik napon rendelkezésemre bocsájtotta a WBC-s Mahlköenig K30 őrlőket, amivel már a Barista Buddy-ban gyakorolhattam. Pete Licata (Barista Champion 2013) személyisége totális örök élményt fog hagyni bennünk, nagyon megszerettük. De ugyan így említhetném Francesco Sanapo-t és Andrea Lattuada-t, Thanasis Nicolis-t és Tassos Delichristos-t és a többi, és a többi. Mégis a legnagyobb élményt nekem valójában a magyar csapat okozta Hajcsunk Tibor, Várady Tibor, Győrffy Árpád.

Mi okozta a legnagyobb nehézséget (kihívást) a felkészülésben és a versenyen?

Kántor Enikő barista bajnok munka közbenFelkészülésben nyílván jól jött volna egy szakmai tréner, a jobb eredmény elérése érdekében, de mivel erre nem volt mód, hát készültem egyedül. Valamint a szponzor cégek megtalálása is fejtörést okozott, hogy ne legyek egyedül a világbajnokságon, és legyen egy segítőm. Itthoni készülésem során azért például Richard Vid (Fekete) egy héten négyszer tuti hogy megjelent nálam a Tátra utcában, hogy segítsen, amiben csak tud. Az Espresso Embassy és Casino Mocca csapata is rengeteget segített például kóstolásban, és Molnár Attila is tiszteletét tette párszor a Tátra utcában. Mivel ez volt életem első világbajnoksága, nem tudtam sehogyan sem elképzelni, hogyan mikor mire lesz időm és lehetőségem a világbajnokságon. Az ismeretlen mindig nehézségekkel kecsegtet természetesen, de most már tudom mi vár rám, ha legközelebb indulok.

Kik azok, akik támogattak és segítettek téged, hogy kijuthass a világbajnokságra?

Az Orgware Kft. amely Magyarország egyik vezető HR szoftverfejlesztő cége adta a legmagasabb anyagi hozzájárulást ahhoz, hogy ne egyedül kelljen kiutaznom a világbajnokságra, hanem hogy legyen segítő velem a WBC-n Győrffy Árpád személyében. Az AG FOODS Group a.s. vállalkozás, amely 1990-től specializálódott porított termékek fejlesztésére, gyártására és forgalmazására szintén jelentős összeggel járult hozzá, hogy a segítőm kint lehessen velem, és ne legyek egyedül. A METRO Vevőakadémia, amely a METRO ügyfelek szakmai továbbképző és fejlesztő központja biztosította számomra a tejet és szemes kávét, hogy gyakorolni tudjak a versenyre, valamint indukciós lapot, tálcákat, kötényeket is tőlük kaptam. A Barista Hungary-tól is számos eszközt kaptam támogatásként. Filterező eszközöket, stoppert stb. A MKE (Magyar Kávé Egyesület) a szabályzatban leírtak szerint vállalta a repülőjegyem és a szállásom költségeit. Magda Atilla (Pascucci) biztosított számomra egy Nouva Simonelli Appia kávégépet, hogy gyakorolhassak. Őrlőt, számos eszközt és egy komplett „szerelő” csapatot, Hajcsunk Tibor-tól kaptam (PASCO Kft.). Ezúton is hálásan köszönöm a segítségüket! Nélkülük nem ment volna.

Mi volt a koncepciód a világbajnoksággal kapcsolatban?

Mivel előzetesen értesültünk róla, hogy ugyan csak kemény dió Melbourne-be bevinni az alapanyagokat a versenyhez, így okozott némi fejtörést a kávé kiválasztása és a kreatív ital összetétele is. Olyan kávét kellett találni a versenyre (az alap követelményeken túl), amelynek az ízjegyeihez passzoló alapanyagot tutira meg tudok vásárolni Melbourne-ben. Valamint az eszközöket is minimalizálni kellett az utazás miatt. Az Union Roaters Ethiop Yrgacheffe Konga kávéjára esett a választásom végül, amely gyönyörű áfonyás savasságot, szárított epres édességet, és kakaós keserű ízt hozott. Úgy gondoltam szárított epret és király datolyát csak kapok a világ másik végén is. Az a fránya szárított eper. Kemény dió volt beszerezni Melbourne-ben, az már biztos! Vagy ötven üzletben voltunk, mire végre rátaláltunk, ráment egy napunk.

Utólag visszatekintve van-e valami, amit változtatnál a prezentációdon, összetevőkön?

Nem hinném, hogy változtatnék a koncepciómon. Az italaim finomak és jók voltak. Maximum a prezentáción. Az kicsit kellemetlen volt, hogy az időmérő órám nem indult el, így nem tudtam, mennyi időm maradt a végén, hogy beszéljek még a kreatív italomról, vagy átnézzem a pályámat. Ez probléma is volt a bírák felé, hiszen nem értették a hirtelen váltást a vége felé, hogy egy olyan espresso-ból, amelynek alapvetően áfonyás savassága, szárított epres édessége, és kakaós kesernyéje van, hogyan lesz egyik pillanatról a másikra érezhetően cseresznye ízű a kreatív italban. Pedig csupán királydatolya és szárított eper forrázatát adtam hozzá, majd lehűtöttem. Ráadásul meg is szagoltattam velük az infúziót, amelyből dőlt az eper illat. A király datolya különösebb ízt nem adott az italnak, csak a cukrot, illetve a testet növelte benne. Szóval erről jó lett volna még jócskán beszélni. .

Hol érhetnek el téged az emberek manapság? Mivel foglalkozol most?

Kávé AkadémiaJelenleg a Kávé Akadémiát vezetem, amelynek egyben a barista trénere is vagyok. Ottlétem óta teljesen átreformáltam a Bols Mixer Akadémia korábbi barista képzéseit.

Mit értesz ez alatt? Mitől másabbak, különlegesebbek az óráid?

Kántor Enikő barista bajnok kávé akadémiai oktatásNagyon nagy hangsúlyt fektetek mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésre, amelyet minden esetben visszaigazolok empirikus tapasztalatokkal is a növendékeim részére. Így valóban értelmet nyer minden mondat amit az elméleti órán hallottak és tanultak a termőterületekről, a különféle feldolgozási eljárásokról, a pörkölés fontosságáról és a speciality kávék világáról.

Mit értesz empirikus visszaigazolás alatt?

Az órákon is kóstoltatok a növendékekkel kávékat, és bevett módszer nálam az is, hogy elviszem a növendékeimet órák után kávézni az Espresso Embassy-ba, a Tamp&Pull-ba, vagy a Feketébe, hogy ily módon megismertessem velük, hogy mi is a barista világ, a kávézás kultúrája, mi a kávéházi érzés. Szeretek pozitív változást hozni az emberek életébe, ez fontos nekem. Volt jó néhány olyan növendékem, akik úgy érkeztek, hogy egyáltalán semmilyen kávét nem ittak az oktatást megelőzőleg, ma meg espresso-t és filter technológiával készített kávékat kortyolgatnak nap mint nap a fentebb megemlített kávézókban (természetesen cukor nélkül).

Csak alap Barista képzést tartasz a Kávé Akadémián?

Kántor Enikő barista bajnok filter szakkörTermészetesen nem. Az alap barista tanfolyamon kívül megtalálható iskolánkban a haladó barista képzés és a latte art oktatás is. Morafcsik Péterrel a Bols Mixer Akadémia vezetőjével és tulajdonosával azon dolgozunk, hogy a szakma szerelmesei minél nagyobb tudásra tehessenek szert a Kávé Akadémia által.

Mit tartalmaz nálad a haladó barista tanfolyam, és mit a latte art?

Ha valaki ma külföldön szeretne dolgozni baristaként, annak elengedhetetlen feltétele, hogy az espresso technológián túl, ismerje a speciality kávék világát és a filter technológiát. Ezt oktatom a haladó barista tanfolyamon. A haladó barista képzésben a résztvevő növendékek 8-12 féle speciality kávét cupping-olnak, majd ezt követően megtanulják a filter technológiát a karlsbadi kannától az aeropressig. Az elő órán cupping-olt kávékat összekóstoljuk négyszer négyféle alkohollal, hogy megtanulják, milyen ízjegyekkel érdemes összetársítani az adott kávéjukat. Továbbá rendszeresen tarunk filter kávé szakköröket is. A latte art pedig hozzátartozója a barista szakmának, amelytől sokkal inkább eladható lesz a kávénk, de nem a latte art-tól lesz valaki jó barista. A latte art képzések a négyfős csoportlétszám ellenére is inkább személyre szabottak. Tehát ha valaki már úgy érkezik tanfolyamra, hogy tud szívecskét vagy rosetta-t önteni, azzal haladunk tovább a bonyolultabb mintákkal, és tökéletesítjük a technikáját. Aki úgy érkezik hozzánk, hogy még nem tud önteni, azzal haladunk szépen sorban. Először standard cappuccino, majd alma, szívecske, tulipán majd rosetta.

Milyen gyakorisággal indulnak nálatok a Kávé Akadémián a képzések?

Tulajdonképpen négyfős létszámmal indítjuk a képzéseket minden képzési szinten, kivéve a Master Class-t. Így nagyon sűrűn vannak tanfolyamok, és sokkal precízebb munkára van lehetőség, mintha több emberrel tartanánk ezeket az oktatásokat, például 6-8 fő. A lényeg a minőség. Master Class-ban egy-, kivételes esetekben kétfős a létszám. Ezt a képzési szintet általában azok az emberek választják, akik versenyre szeretnének felkészülni. De nálunk szintén lehetőség van például csak a helyszín bérlésére is. Tehát a Kávé Akadémia biztosítani tudja a versenyfeltételeknek megfelelő helyszínt is többek között, ha valaki ezt szeretné igénybe venni.

Mik a terveid a jövőre nézve? Ismét indulsz a Magyar Barista Bajnokságon?

Természetesen indulok a következő bajnokságon. Szeretnék ismét nyerni, mert Rimini-ben nagyon szeretnék előrébb jutni a világ legjobb baristái között a mezőnyben. De a magyar bajnokság sem lesz piskóta, számításaim szerint. Rengeteg jó barista fogja megmérettetni magát idehaza a magyar bajnokságon, aminek egyrészt azért örülök, mert ez azt jelenti, hogy szépen halad a szakma előre, másrészt pedig kihívás és izgalom lesz ez mindannyiunk számára.

Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánok a céljaid elérésében!