KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Igyon két csésze kávét, és nem lesz öngyilkos

kávéLegalábbis amerikai kutatók ezt állítják, akik 200 ezer ember életvitelét hat éven keresztül követték nyomon. Az amerikai Harvard Egyetem kutató egy tanulmányban azt állítják, hogy két csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkosság kockázatát.

Mind a férfiak, mind a nők mezőnyében ugyanazt az eredményt kapták: azok, akik naponta 2-4 csésze kávét isznak, 50 százalékkal kevésbé lesznek öngyilkosok, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy alig isznak kávét, vagy koffeinmenteset szürcsölgetnek. A vizsgálatban a kutatók számoltak más koffeintartalmú italok fogyasztásával is, így teával, koffeines üdítőkkel és csokoládéval, ám a kávé mindegyiknél eredményesebbnek bizonyult. Enyhe antidepresszánsként stimulálja a központi idegrendszert, valamint a jó közérzetet biztosító hormonokat termel.

A kutatók azonban nem javasolják, hogy a letargiába zuhantak rögtön egymás után öntsenek magukba egy-egy csésze feketét, mivel a megnövelt koffeinbevitel nemkívánatos mellékhatásokkal járhat. Meglátásuk szerint napi 2-3 csésze kávénál (körülbelül 400 milligramm koffein) több amúgy sem javít érzékelhetőn a kedélyen. Ezt az állítást arra alapozzák, hogy a napi 4 csészénél is több kávét ivók körében nem volt kevesebb az öngyilkosság, mint a 2-3 csészés mezőnybe – adta hírül a Daily Mail.

Forrás: Mosaic