Marketinggel minden eladható a magyaroknak?

Nyomtatás
valódi olasz eszpreszó?Mostanában megszaporodtak a kávés témájú reklámok a televízióban. Ezzel önmagában nem is lenne baj. A baj az, hogy olyan szinten rombolják a kávézási kultúrát, hogy az már fáj. Ráadásul ezek széles réteg által ismert, és közkedvelt termékek, amelyek képesek elhitetni egy hozzá nem értő fogyasztóval, hogy ilyennek kell egy jó kávénak lenni.

Azzal sincs bajom, hogy valaki ezeket a termékeket fogyasztja (mert ezt szereti, szokta meg, ismeri – a megfelelő szó behelyettesítendő), mert az ő dolga. A baj azzal van amikor a reklámnak már félreinformáló hatása van. Ráadásul ezek a termékek, ha a minőséget is figyelembe vesszük nagyon drágák, de ugye a tv-s reklámidő sem olcsó, és azt valakinek ki kell fizetni. Naná, hogy a kedves fogyasztó fogja.

Az egyik ilyen nagy kedvencem a valódi olasz eszpresszó, pillanatok alatt, krémes habbal a tetején, amit autentikusan 2dl-es bögrében kell szervírozni. Ha egy ilyet kivinnének Olaszországban mondjuk Giovanni Trattorini állampolgárnak nagy valószínűséggel úgy a fejére borítaná a kedves pincérnek, hogy a fal adná a másikat.

Itthon sajnos nem ez a helyzet. Itt mindent lehet. Lehet 2dl-es kávé kinézetű italra azt mondani, hogy valódi olasz eszpresszó, amire a kedves hozzáértő és rajongó is elismeréssel csettint.
A probléma viszont itt kezdődik, hogyha valaki bemegy egy „valódi” kávézóba és kivisznek neki egy „valódi” eszpresszót, a maga 25-35ml-es mennyiségével, akkor fel fog háborodni, hogy őt ne csapják be, rajta ne spóroljanak, tessék egy bögrét teletölteni, mert a tévében is ezt mutatják.

Persze a dolog picit sarkítva van, de ez a lényegen nem változtat. Ne dőljünk be ezeknek a reklámoknak. Tessék szépen elmenni egy jó kávézóba és megtapasztalni, hogy milyen egy jó eszpresszó, vagy kapucsínó. Ezután garantáltan más szemmel fog rátekinteni minden kedves kávéfogyasztó az ilyen sületlenségekre.

Talán előbb-utóbb arra is rájön, hogy sokkal olcsóbban, nagyságrendekkel jobb minőségű kávét tud vásárolni, ha egy picit utána olvas. Szerencsére bőségesen rendelkezésre áll a kellő mennyiségű információ az interneten, akár a Kávékorzó oldalt tekintve, de sok más fórumon is.

Ja és köszönöm, nem szeretnék azonnal egy újabb kávét meginni (bármennyire is szeretem a jó kávét), még George Clooney kedvéért sem. Inkább kikapcsolom a tévét, és elsétálok a kedvenc kávézómba.