KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Red Baggies Columbia Supremo - érdemes rá odafigyelni

Red Baggies Columbia Supremo teszt Red Baggies: az elnevezés Piros Rövidnadrágot akar jelenteni, ami még bartender koromból maradt, amikor is az utolsó, két évemet egy ilyen nadrágban dolgoztam le. Miért? Poénból, mert nem szeretek beállni a sorba. Persze kaptam a megjegyzéseket a kollégáktól, de az ilyesmi sosem zavart (mindenki más valami sötét cuccban tolta). Azon kívül, meg amikor elhatároztam, hogy szeretnék saját márkát, nem akartam semmilyen hangzatos olasz nevet kitalálni, mert szerintem nekik kevésbé van közük a mai kávés trendhez, meg amúgy is tele van a piac az ilyen nevekkel. Nekem a kávé élvezete a fontos és nem az, hogy mi a márkája, de mivel kellett egy név így lett Red Baggies. Sokszor voltam versenyző barista versenyeken, és idővel a legfőbb gondom a megfelelő kávé és pörkölés lett, mivel Magyarországon nagyon gyorsan fejlődött a versenyzés és ami vele jár. Nagyon sokat köszönhetek a Semiramisnak, akik elindítottak ezen a pályán 2007-ben. Mint versenyző voltam pár megmérettetésen, kaptam mindenféle okleveleket és elismeréseket, de a legjobb eredményem az volt, hogy kétszer megnyertem a Magyar Brewers Cup versenyt, és a Világbajnokságon a számomra, és mindenki máséra is akkor a nagyon meglepő 5. helyezést értem el. Igazából itt kezdtem el érdeklődni a világos pörkölésű kávé iránt, ugyanis addig csak cappuccinot ittam leginkább. Az alapanyagokat a Semiramistól szerzem be, akikkel továbbra is nagyon jó kapcsolatot ápolok, sőt tavaly felkértek, hogy dolgozzak náluk, mint pörkölő. A Red Baggies akkor pörkölődik, amikor a benti munka véget ér. Ez a kávé a Popayan régió, Colombia egyik legnagyobb becsben tartott területéről származik, tökéletes összhangban van a talaj minősége, a napsütés és a felhősebb napok száma. A Supremo pedig a legmagasabban jegyzett minőség Colombián belül, ami a szemek egységes méretét illeti. Kiegyensúlyozott, ami a savasságot és a testességet illeti. Nem túl tolakodóak a savai, ami itthon az átlagos fogyasztó számára is élvezhetővé teszi, vagy az eszpresszóval éppen ismerkedőnek is. Tejes italokhoz is ajánlom, mivel megvan benne az a testesség, ami egy cappuccinon is átjön, bár én azt ajánlom, hogy hanyagoljuk a tejet, ha jó minőségű arabikához jutunk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Red Baggies kávé hivatalos forgalmazójától, az Gál Miklós -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Red Baggies Columbia Supremo

Pörkölés ideje: 2014.03.14, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 10.160- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A mostanság divatos papír külsejű alutasak szép, nagyszemű és viszonylag világosra pörkölt arabika babokat rejtett. Darálót úgy állítsuk be, hogy normál lefolyást kapjunk, a csöpögős lassúságúra vett extrakció nem áll jól ennek a kávénak. Hőfok tekintetében gépünk közepes tartományának alsó felét célozzuk meg, tapasztalatom szerint így kapjuk a legjobb eredményt. A kávé szépen csapolható, crema bőséges, akár mintázódásra is hajlamos. Ízekben bogyós gyümölcs és csokoládé kombót kapunk, ha viszont hőfokkal feljebb kalandozunk, kellemetlen keserűség tolakodhat az előtérbe, ami semmiképp sem kívánatos. Ha figyelünk, akkor egy mind kapucsínónak, mind eszpresszónak igen jól teljesítő italt kapunk. Érdemes kis cukor hozzáadásával is kóstolni, így egy határozott meggyes íz mutatja meg magát. Néhány alkalommal, ahogy a hőfokkal játszottam, diós-mogyorós jegyek is érzékelhetőek voltak. Koffeintartalma nem vészes.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

Az e heti tesztkávé minden igényt kielégítő csomagolásban érkezett, máris egy plusz pont! A pörkölés világos, a kávé illata friss, üde. Joker állású darálásnál a lefolyás a tankönyvinél gyorsabb volt, így finomítani kellett rajta. A hőfokot szinte elsőre sikerült eltalálni. Bár egy arabica kávéval van dolgunk, nem kell túl magasra emelni a hőt. Én még így is az átlagosnál kicsivel sötétebb cremát kaptam, aminek színe enyhén vöröses beütésű lett. A crema keverésre vékonyodott, de azért kitartott a fogyasztás végéig, igaz a csésze falára már nem jutott belőle. A kávé ízében a pörkölt kávé illatának folytatását adta: üde gyümölcsösség, kellemes meggyes-málnás ízt kaptam, enyhe savassággal. Kevés barnacukorral nekem még jobban ízlett, így egészen kikerekedett a kávé, a testesség is javult. Kiváló tejes italnak, ilyenkor az elsődleges ízjegyek ugyan visszahúzódnak, de az üde ízt visszakapjuk.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

Március hónap utolsó teszt mintája simítózáras, de szelep nélküli zacskóban érkezett. Bontáskor keserű csokoládé illat fogad, a minta pörkölési szintje az újhullámos kávénál picit sötétebb, egyenletesnek mondható. Őrlése a "joker" fokozatnál finomabb állásban jó, de én úgy észleltem, hogy nem kell csepegős, szaggatósra venni a lefolyást, sőt... Ne ragaszkodjunk a tankönyvi értékekhez, a kissé gyorsabb lefolyás ennek a kávénak nem áll rosszul. A crema bőséges, nagyon szép mintázatú, a cukrot is tartja. A kapott ital érezhetően csokoládés, ezen ül egy kellemes bogyós gyümölcsös íz, nagyon enyhén fanyarkásan, a háttérben marcipán aroma cseng le. Egy pici cukor hozzáadásával nálam egyértelműen meggy, meggy kompót íz jött, a csokis-marcipános aromákat kissé tompítva. Közepesen savas kávé, enyhe koffein tartalommal. Tejes italként is rendben van. Figyeljünk oda a hőfokra, mert viszonylag kis tartományban hozza a fentieket, nem szereti a magas hőt. Kellemes, jó kávét ismerhettem meg ebben a Red Baggies anyagban, szívesen fogyasztottam eszpresszónak!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22,5

 

Lorien:

A csomag nyitásakor friss, intenzív, nagyon kellemes illatot áraszt. A zacskóban ép, egészséges, közepes pörkölésű szemeket fogadnak. Az ideális beállításokat nagyon nehéz eltalálni, embert próbáló feladat. Összefoglalva: akkor a legjobb, ha az átlagosnál finomabb őrléssel vékony lefolyást produkálva, nem túl magas hőfokkal próbálkozunk. A krém sem volt igazán segítségemre, amikor már szépen mintázódott, szinte biztos volt, hogy megégettem, inkább az “alulexponált” csapolások voltak jobbak. A krémre visszatérve, igencsak vékony, amikor szélesebb csészében, nagyobb felületen terült el, nem is mindig záródott tökéletesen. Értelemszerűen így a cukorpróbán sem ment át, de azért az állaga nem volt rossz, a csésze falára feltapadt. Ha mindezen nehézségeken sikeresen túljutunk, egy nagyon finom, gyümölcsös kávé lesz a jutalmunk. Leginkább a meggy, továbbá bogyós gyümölcsök dominánsak, amelyet mandulás, mogyorós, étcsokoládés jegyek egészítenek ki. Utóízében időnként felvillan egy kis citrushéj is. Cukor hozzáadásával a meggy újabb pozíciókat foghat, néha már-már a meggylé illúzióját adhatja, illetve egy kis marcipánt is előcsalogathat. Amikor pörkölt magvas, kesernyés ízek ízek jelennek meg, az a biztos jele, hogy túl magas hőfokon készítettük. Tejes italban is jól vizsgázott.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

A Red Baggies mintája egyenletes, közepesen sötét kávészemekből állt. Nagyon nagy kíváncsisággal vártam a tesztet, mert ezt a kávét volt szerencsém kóstolni a X. Magyar Barista Bajnokságon, ahol nagyon ízlett. Bontáskor csodás illat fogadott. Az első pár próbálkozás sajnos nem hozta a várva várt eredményt, de aztán sikerült megtalálni a számomra leginkább tetsző arcát ennek a kávénak. Az őrlést úgy kell beállítani, hogy a lefolyás ne csöpögős, hanem normál legyen, ami valahol az átlagosnál finomabb őrlési beállítást jelent. Hőfok tekintetében is folyamatosan mennem kellett lefelé, mire megtaláltam az alsó tartományban a megfelelőt. A minta érezhetően nagyon friss volt, lefolyása szép, és arabikához mérten a krém mennyisége nagyon bőséges, amely szépen mintázódott is. Állaga és olajossága is tökéletes. Ha sikerül jól elkapni, akkor meggyes, marcipános, csokoládé harmónia fogadja a kóstolót, nagyon szép egyensúlyban. Be kell valljam, hogy nekem nagyon bejött ez az íz kombináció, ami nem csak eszpresszónak, de tejes italnak is nagyon finom eredményt adott.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 8 4 6 22
Monyesz 3 7 4 6 21
Blaze 5 7,5 4 6 22,5
Lorien 3 8 3,5 6 20,5
Weinmaker 4 8,5 4 7 23,5

Red Baggies Columbia Supremo teszt zsákRed Baggies Columbia Supremo teszt kávébabokRed Baggies Columbia Supremo teszt kifolyás
Red Baggies Columbia Supremo teszt krémRed Baggies Columbia Supremo teszt kávéRed Baggies Columbia Supremo teszt eszpresszó

Összegzés: Közepes, egyenletes pörkölésű kávébabok, friss, intenzív illattal. A tökéletes elkészítéshez a beállításokal el kell játszani egy darabig, de nem lehetetlen feladat. Az őrlési beállítások az átlagosnál picit finomabb irányban keresendőek, a víz hőmérsékletét tekintve pedig az alsó tartományban érdemes keresgélni. A lefolyást érdemes "normál"-ra venni, mert a csöpögős, szaggatott lefolyás kevésbé áll jól ennek a kávénak. A lefolyás szép, a krém mintázódásra hajlamos, mennyisége, minősége, és olajossága is nagyon jó. Ízében akkor tudjuk, hogy jó úton járunk, ha nem érzünk benne keserűséget, mert sajnos elég könnyen megégethető magasabb hőmérsékleten. Ha mindent jól csináltunk akkor egy meggyes, bogyós gyümölcsös, csokoládés kávét kapunk, és háttérben feltűnik némi marcipán is. Korrekt, kiegyensúlyozott, szerethető kávé, amely gyakorlatilag minden területen megállja a helyét. Nagyon finom eszpresszónak, de tejes italokban is szépen "muzsikál".

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!