KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lucky Cap Etiop Yirgacheffe Top - SO van a kalapomban

Lucky Cap Etiop Yirgacheffe Top szemeskávé teszt A kávé jellemzésébe szándékosan nem kívánok belemenni, ezt a tesztelők úgyis megteszik, ezért inkább némi ismertetőt adnék magáról a "kávéról": farm: Karengera, tengerszint feletti magasság: 1700 - 2000 méter, elhelyezkedés: Sidamo - Yirgacheffe. Feldolgozás: mosott, napon szárított, fajta: harar, farm: szövetkezeti tagok. Certifikáció: Speciality (tanúsított) és tanúsítvány nélküli tradicionálisan organikus. Szüret ideje: 2013. Ami tény: a Lucky Cap kávéinkhoz kivétel nélkül speciality minősítésű és 88 pont feletti kávékat használunk. Nem sznobizmusból, hanem azért, mert az első pörkölésünktől eltel másfél esztendő alatt beláttuk, hogy a tapasztalat hiányából adódóan a hibalehetőséget a legcsekélyebbre kell szorítsuk. Bizonyára vannak pörkölők, akik egy alacsonyabb minőségű alapanyagból is tudnak kiváló kávét pörkölni, mi ezt a kockázatot nem vállalhatjuk be. Kezd kialakulni a stílusunk, amin belül egy-egy kávéról akár többféle elképzelésünk is van. Erről a Yirgáról is, melyet a teszthez egy trükkös profillal hőkezeltünk. Egy dolgot igazán sajnálunk. A 2013-as készlet elfogyott, illetve azt a keveset ami van már csak magunknak tartogatjuk, de májusban érkezik az új szüretből, reméljük legalább ilyen zseniális képességekkel.- tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lucky Cap kávé hivatalos forgalmazójától, Tóth Sándor-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lucky Cap Etiop Yirgacheffe Top

Pörkölés ideje: 2014.04.14, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 11.200 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Lucky Cap minta szép, minőségi, vastag, szelepes zacskóban érkezett. Bontásakor nekem illatra a gyerekkoromból ismerős Traubisoda aromája ugrott be. A pörkölés szép, egyenletes, világos. Őrlést jokertől picit durvábbra vettem a Mazzeren, hőfokkal pedig a 92-94 fok közötti tartományban kaptam a legjobb eredményt. Normál lefolyás mellett szép, mintás, megfelelő cremával koronázott ital került a pörkölő logojával ellátott csészébe. A kávé ízspektruma nálam a következő jegyeket mutatta: citrushéj, szőlő, mandula, csoki és pici epres/meggyes vonal. Az ízek intenzitása a felsorolás sorrendjében a meghatározótól a jelzés értékűig terjed. Összességében kellemes, megfelelő testesség jellemezte, a mandulás utóíz hosszan megmaradt. Tejben is jól megtalálta a helyét, finom kapucsínókat ittam belőle. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Monyesz:

A minta csomagolása most elárulta a pörkölőjét, ennek ellenére csak dícsérni lehet az igényességet! Szelepes, visszazárható, vastag zacskó, melynek fekete színe passzol a cég imázsához. A belbecs felmérését nagy várakozással kezdtem el ezek után. A babok aprók, a pörkölés szép egyenletes és világos, az illat üde, enyhén fanyar, a bogyós gyümölcsök jutottak egyből eszembe róla. Magas hőfokon álltam neki a próbáknak, ez a kávé ebben a tartományban érzi jól magát, a crema itt a mogyoró illetve annál kicsit sötétebb árnyalatát adta. A crema mennyisége jó volt, a cukrot süppedősen nyelte, ugyanakkor keverés után elvékonyodott, és csak vékonyka réteg jutott a csésze falára. A hőfok apró változásait is észre lehetett venni a kávén, mert az ízek eltolódása a hőfok függvényében érezhető volt. A lefolyási időt próbálgatva a tankönyvinél épp csak kicsit hosszabbnál maradtam, a nagyon csöpögős és a tankönyvinél gyorsabb nálam ízvesztéshez és a testesség csökkenéséhez vezetett. A testességre nem lehet panasz, a tészt végéig jól tartotta magát a kávé. Nálam a fő íz a meggyes vonalat hozta, mely átváltott lágy citrusosba, az utóízbe pedig a citrus héjának íze is becsatlakozott, valójában ez így összességében már a lime-ra emlékeztetett. A meggy mellett érezhető volt a karamell édessége és egy kis kakaós vonal, ami harmonikussá és egyben komplexé tette az ízeket. Bevallom, hogy bár kóstoltam tejes italként - és nem is volt rossz -, mindig visszatértem az eszpresszóhoz, épp az előbb említett harmonikusság miatt. Ezt a kávét kortyolva nem egy gyümölcsbombát éreztem, hanem többféle íz kellemes összhangját, és ezt nagyon pozitívnak tartom..

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Blaze:

A fekete, simítózáras, szelepes zacskóba beleszagolva olyan illat csapta meg orromat, mint amikor kitöltik a pezsgőt, és a szénsav buborékok fölé hajol az ember. Egyértelműen pezsgős illatot éreztem. Ez őrléskor már nem olyan élénk. A pörkölés világos, a mostanság divatos újhullámosnak mondanám, szép, egészséges babok alkotják. Őrlése, csakúgy mint hőfok igénye is teljesen átlagos a kávénak. A crema megfelelően vastag SO-hoz (single origin) mérten, mintázódásra hajlamos, a cukrot picit tompítja. A normál lefolyás vált be nálam, a nagyon lassú, csepegős nekem nem tetszett. A kávéban a fő ízjegy egy lime héj, mellette érezhető némi kakaó, karamell és hőfoktól függően előcsalható némi mandula is. Vibráló gyümölcsösség itt nem volt, de a fentieket stabilan hozta, mely tejben elég kellemesen jött. Testességére sem lehet panasz, az is teljesen megfelelő volt. Koffein tartalmát egyáltalán nem éreztem magasnak. Eszpresszónak, illetve tejes italnak ajánlom, macchiátó kiváló belőle.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

A minta a Lucky Cap megszokott fekete, simítózáras, szelepes zacskójában érkezett, bontáskor kellemes, intenzív illatot áraszt. Csak ép, egészséges, nem teljesen egyenletes, általában közepes pörkölésű szemeket tartalmaz. Őrlés tekintetében nálam a joker beállítás környékén vagy árnyalatnyival durvább fokozaton, és normál vagy ennél picit hűvösebb hőmérséklettel csapolva volt megfelelő. Általában a standard vagy ennél rövidebb lefolyások kevésbé tetszettek. Az őrléssel és a tömörítéssel játszva egészen más és más profilt tudtam előhozni, és ebbe még az extrém hosszú, 45 másodperces csapolások is beleértendők. Hőfok tekintetében viszonylag kevés mozgásteret hagyott, nagyjából 1 fokos kezdőintervallumon belül működött jól. Akárhogy trükköztem, a krémet igen szűken mérte, így a cukorpróbának nem volt értelme, állaga és olajossága azonban rendben volt. Amikor legjobban ízlett, a crema sárgás-okkerbarnás volt, enyhén mintázódva. A lime vagy inkább limehéj, a kakaó, és a karamell minden esetben meghatározó ízkomponens volt, a hosszabb ideig csapolt italokban megjelent a sült szamóca és a frissen sült kalács, amelyek már 30-35 mp alá menve teljesen eltűntek, helyette enyhe bogyósgyümölcsös jelleget kapott (ribizli, szeder). Egy kis cukor hozzáadásával a meggy is felsejlett, összességében azonban cukor nélkül mégis jobban ízlett. Tejes italok alapjának is jól működött.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

A szelepes csomagolást felbontva, nagyon kellemes illat fogadott. A szemek szépek, egészségesek, egyenletes pörkölésűek. Az őrlés már "joker" álláson is megfelelőnek bizonyult, de a hőfokkal lentebb kellett mennem, mert elsőre túl meleg géppel próbálkoztam. Hőfok tekintetében nagyjából az átlagos hőmérsékleti tartományban "működött" legjobban a kávé. Magasabb hőfokon erőteljesen csökkent a gyümölcsösség, alacsony hőfokon pedig kicsit kiüresedett. A krém mennyisége és minősége jó, mintázódásra hajlamos. Ízében a gyümölcsösséget, amely leginkább meggy, eper, és bogyós gyümölcsök formájában öltött testett, szépen egészítetette ki a karamelles, kakaós vonal, némi citrushéjjal megfűszerezve. Nekem nagyon ízlett ez az SO (amúgy is az yirgacheffe az egyik kedvencem), mert szépen egységben volt minden. Irtó gyorsan sikerült elfogyasztanom a rendelkezésre álló mintát. Testessége is teljesen rendben volt. Leginkább dupla risztrettó, és eszpresszó formájában fogyasztottam, de nagyon jó volt tejes italok alapjaként is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 8 4 7,5 23,5
Monyesz 3 8 4 8 23
Blaze 4 7 4 7 22
Lorien 3 8 3,5 8 22,5
Weinmaker 4 8,5 4 8 24,5

veronesi edizione rossa szemeskávé teszt kávébabokLucky Cap Etiop Yirgacheffe Top szemeskávé teszt kifolyásLucky Cap Etiop Yirgacheffe Top szemeskávé teszt csapolás
Lucky Cap Etiop Yirgacheffe Top szemeskávé teszt shotLucky Cap Etiop Yirgacheffe Top szemeskávé teszt eszpresszóLucky Cap Etiop Yirgacheffe Top szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Egészséges szemekből álló, egységes, világos pörkölésű kávébabok jellemzik a mintát, bontáskor kellemes illatot árasztva. A legjobb eredmény érdekében nagyjából átlagos őrlési, és hőmérséklet beállításokat érdemes használni. Természetesen lehet próbálkozni lassabb lefolyással is, amellyel más ízeket csalogathatunk elő. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége és olajossága jó, szépen mintázódik. Ízében leginkább a meggy, szamóca-eper, bogyós gyümölcsök alkotnak kerek egységet a karamelles, kakaós, mandulás jegyekkel, amit némi limehéj, citrushéj fűszerez meg. Testessége jó. Ajánljuk eszpresszónak, risztrettónak, de bátran lehet próbálkozni tejes italokkal is, mert abban is nagyon finom. Érdemes megkóstolni!

 

Jellemzők
Pörkölés: világos pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!