KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Amit az eszpresszóról tudni érdemes

Eszpresszó Nem kétséges, hogy a kávé származása, minősége, összetevői és azok aránya mindennél döntőbben befolyásolják a készülő eszpresszó minőségét. Mielőtt azonban rátérnénk ezek részletes tárgyalására, vannak általános megfontolások is, amelyekkel meg...

Kávékészítési eszközök és használatuk

A kávékészítés különféle módozatai

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Interjú Szalczer Péterrel a 2014-es Magyar AeroPress Bajnokság győztesével

Interjú Szalczer Péterrel*Mikor és minek / kinek a hatására kerülték közelebbi kapcsolatba a kávéval?

Ezt a folyamatot több fázisra bontanám. Az első “bevezető” lépést talán az egyetemi évekre tenném, amikor is sokat jártunk Ráday utca környékén, és az egykori Sir Morik lett a törzshelyünk, ekkor találkoztam először olyan kávéval, ami nem a boltok polcokról került le, ezt akkor még nagy minőségi ugrásnak éreztem, gyakran vittem is a kotyogósba tőlük. Majd a következő lépés, ami igazán berántott az Szekszárdon történt 2007-2008 környékén. Szekszárdi származásom révén gyakran jártam / járok arra, így ott is kávéztam, kávézok, elkerülhetetlen volt, hogy összefussak Tóth Sanyival…A Kávé Háza ekkor még nem üzemelt, így egy olyan helyen kóstoltam a Don Cortezt, ahová Ő szállított. Beszélgettünk, kóstolgattunk és ekkor éreztem azt, hogy ilyen kávét szeretnék otthon is inni, de hogy is lehetséges ez? Kell egy jó gép, gondoltam. Nade ennél még fontosabb, hogy egy jó őrlő is kell (ezt akkor még nem értettem, hogy miért, de szerencsére elfogadtam). Megkezdődött a tájékozódási folyamat az index Kávéológia fórumon. Majd néhány héten belül meg is lett egy kis Gaggia Pure és Iberital őrlő. Innentől a folyamat visszafordíthatatlanná vált.

*Hogyan zajlott a folyamat, aminek következtében egy nagyon tapasztalt home barista lettél?

A folyamat folytatása abból állt, hogy idővel egyre több kávét kóstoltam, fejlesztettem az otthoni felszerelést, olvastam, tájékozódtam, tanultam a kávéfanatikus közösséggel. Úgy gondolom, pont jókor kezdtem tájékozódni, sokan “indultak” akkor, illetve sokaktól lehetett abban az időszakban tanulni. Úgy gondolom, hogy ez egy végtelen út, a “tapasztalt” jelző pedig erősen relatív, remélem még messze vagyok attól, amit mondjuk 5 év múlva fogok tudni a kávéról, kávézásról.

Milyen eszközöket használsz otthon és van-e olyan, amihez különleges élmény fűz?

Az espresso felszerelésem egy La Scala Butterflyból és egy Mazzer Majorból áll, emellett filter fronton jelenleg Aeropresst és V60-at használok. A filter kávé nagyjából 1 éve kezdett el érdekelni, így ezen a fronton bőven van még mit fejleszteni, például egy jó kis őrlő képében. Kicsit problémás a Major ugráltatása az espresso és filter között, a kézi őrlőt pedig otthon már nem szeretem használni. Mindegyik eszköz megszerzése különleges élmény volt, lépésről lépésre jutottam el eddig az eszközparkig, így minden váltás érdekes volt, hogy mekkorát sikerült ugrani, lépni az előzőhöz képest, de a legszebb momentum az volt, mikor a felszerelések is átköltöztek a menyasszonyomhoz. Ekkor éreztem, hogy összeköltöztünk :)

*Első AeroPress élmény?

Amikor először kóstoltam Aeropressel készült kávét, egy régi emlék jutott eszembe, amikor reggelente a kotyogós kávét hosszan kortyolgatva ittam a teraszon, miközben ébredeztem. A sok espresso után akkor épp ez az élmény tetszett meg benne, hogy hosszan kortyolgatva fogyasztható egy beszélgetés mellett. Nem sokkal ezután vettem is egyet, amit nagyon ritkán használtam, mert akkoriban még nem lehetett (legalábbis én nem tudtam) szerezni igazán jó kávét hozzá, és sose lett olyan, ami az íze miatt fogott volna meg. A kávé kínálat fejlődésével persze egyre inkább előtérbe került.

*Mi motivált, hogy elindulj a magyar bajnokságon és hogyan készültél? Mi volt a titkos recept?

A szórakozás. Nem volt különösebb motivációm, leginkább a móka kedvéért indultam. Igazából ez is Sanyi nevéhez fűződik, beszélgettünk, amikor megkérdezett, hogy nincs-e kedvem indulni…elsőre azt mondtam, hogy dehogy, úszok a sok munkában, és egyébként sem vagyok versenyzős típus. Majd másnapra megérett bennem a gondolat, hogy miért is ne, nincs vesztenivalóm, úgyis kint leszek a rendezvényen, akkor miért ne induljak.
A “titkos recept” lényege, hogy két kivonatot kevertem. a felhasznált kávémennyiséget, és vizet is feleztem, az egyikből 81c-on egy gőzölőedényben 2 perces áztatási idővel készítettem kávét, a másik felét pedig 96c-os vízzel öntöttem fel az aeropressben. Ezt követően rászűrtem a 2 perces kivonatot és presseltem. Az eredmény egy szép kiegyensúlyozott, kerek és stabil ital.
Az elmúlt hónapok tesztjei során a recept több kávénál működött kisebb-nagyobb módosításokkal.

*Számítottál a győzelemre?

Győzelemre legkevésbé sem. Úgy indultam, hogy ha az első körön túljutok, már elégedett vagyok. A kávémat ismerve úgy éreztem, ha ezt keresik a kávéban, akkor bármi lehet, ha nem, akkor az első körben kiesek. De az első helyre nem is gondoltam még a döntőben sem.

* Hogyan készülsz a világbajnokságra, kik segítik a munkádat, kik támogatnak?

A felkészülési stratégiám igen egyszerű: minél többféle kávét, minél több módon lekóstolni. A munkámból kifolyólag csak esténként tudok tesztelni, de igyekszem minden nap legalább egy, de inkább 2-3 kávét készíteni. A tapasztalatokat egy táblázatban rögzítem, ami reményeim szerint segíteni fog a helyszínen megtalálni az optimális beállítást a versenykávéhoz. Legtöbb segítséget Tóth Sanyitól kapom, aki a szakmai felkészülés mellett eszközökkel és kávéval is támogat, de szakmai szinten a teljes “kávés társadalomra” számíthatok, ami szintén jó érzés.

*Jártál-e már külföldi versenyen, vagy ez lesz az első? Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Nem jártam még külföldi versenyen nézőként sem, szóval nagyon lelkesen várom. Az alap elégedettséget az okozza, ha úgy fogom érezni, hogy sikerült megtalálnom a versenykávéban, azt amit szeretnék. Ha ez meglesz, akkor már nem leszek elégedetlen. Eredmény tekintetében ismét úgy indulok, ha az első körön túljutok, már elégedett vagyok. Minden, ami ezen túlmutat, már bónusz.

*Gondolkozol-e rajta, hogy a jövőben más kategóriába is elindulsz?

Ez leginkább a felkészülési lehetőségeimtől függ. Idén indultam versenyen kívül, pusztán gyakorlási szándékkal (hogy szokjam a versenykörülményeket) a brewers cup-on, ami nagyon szimpatikus versenyszám, de ahhoz, hogy éles körülmények között szálljak versenybe, több hónapos felkészülés szükséges. Legalábbis én csak ebben az esetben szeretnék indulni, ha úgy érzem, minden erőm és felkészültségem benne van.

*Kedvenc kávéid, kávézóid, kávés történeted?

Nehéz lenne manapság szerintem kedvenc kávét meghatározni. Az elérhető kávék köre hónapról hónapra változik, mikor épp minek van a “szezonja”, és számos olyan kávéval lehet találkozni, ami akár a kedvenced is lehetne, majd kóstolsz másnap valamit, ami egy másik kedvenced lesz. Arról nem is beszélve, hogy sok kávé erősen limitált mennyiségben érhető el, így mire kedvencé válhatna, elfogy, azt pedig előre nem látjuk (látom), hogy jövőre hozzájuthatok-e újra.
Az elmúlt néhány évben szerencsére a jó kávézók száma is megnőtt, amikor szüleimet látogatom szekszárdon, mindenképp betérek a Kávé Házába, Budapesten pedig legtöbbször az Espresso Embassy-ben fordulok meg, ami elég kézenfekvő, mert a szomszéd utcában dolgozom. A további listát a legtöbben szintén ismerik, mint Tamp&Pull, Fekete, My Little Melbourne, Madal, de betérek még a Sock’s-ba és a Király utcában található zenei antikváriumba is.
Mindezek ellenére a felkészülési időszakban keveset járok kávézóba, így is sokszor nyugtalanul alszom az esti tesztelések koffein adagja miatt, igyekszem kevésbé ráerősíteni erre nappal…szóval mostanság legtöbbször inkább beszélgetési szándékkal térek be a kávézókba.

Sok szerencsét és kívánuk a WAC-ra!

Forrás: AeroPress.hu