KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Tejhabteszt: brutális rajt-cél győzelem

tejhabtesztSzerettünk volna tejhab-tesztet csinálni, vagyis megnézni, melyik tej mennyire habosítható. Talán nem tűnik túl nagy kérdésnek, de egyre többen vagyunk, akik szeretjük otthon egy kis tejhabbal megfejelni a kávét, és sokszor kellett csalódnunk, mert ez vagy az a tej nem volt hajlandó közreműködni. A Divány.hu cikke következik.


Szokásos szerkesztőségi vaktesztünktől eltérően most két barista segítségével szermrevételeztük a tejeket hab szempontjából. A Madal kávézóba költöztünk be egy délelőttre, és számos, mindenhol elérthető tejjel kezdtünk kisérletezni, plusz megtoldottuk a felhozatalt néhány extrával.

A tejeket a két szakember vakon tesztelte, volt amit vissza is kóstoltattunk velük. Első felismerés, hogy egy jó barista azonnal felismeri, hogy a tej nyers, ESL vagy UHT technológiával tartósított. A második, hogy a hab minősége nem követi sem az árat sem a zsírtartalmat.

A baristák profi gépet használtak, de házilag is teljesen jó tejhabot lehet készíteni, ha az ember beruház egy 2000 forintos french pressre, de ha van gőzőlő a kávéfőzőn, az is tökéletes. A Madalban Etyeki tejet használnak, hosszas próbálkozás után választották ki ezt a termelőt. Az állandó minőség miatt döntöttek mellettük, de lelkesen vágtunk bele a tesztbe.
 

Tejek és tartósításuk - egy kis elmélet

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint létezik nyers tej, pasztőrözött tej, magas hőmérsékleten hőkezelt tej (ESL) és ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) egyaránt.

A pasztörözés során 71,7 Celsius hőmérsékleten 15 másodpercig vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet–idő kombináció szerint hőkezelik a tejet, majd a legrövidebb időn belül legalább 6 °C-ra hűtik le azt.

A magas hőmérsékleten való hőkezelés során legfeljebb 100 °C hőmérsékletre melegítik a tejet, majd lehűtik azt.

Az UHT tej gyártása során legalább 135 °C hőmérsékleten legalább 1 másodpercig hőkezelik a tejet, majd szobahőmérsékletre hűtve aszeptikusan csomagoltak. Létezik sterilezett tej is  amelyet hermetikusan zárt, megfelelően hőállócsomagolásban 115 °C hőmérsékleten 15-30 perces hőntartással hőkezelnek, majd szobahőmérsékletre hűtenek.

Lássuk az eredményeket!

A leggyengébbtől a legjobbig rendeztünk, ha pedig nem érdekli a szöveg, alul találja a végeredményt.

1 pontosak klubja

Milk - Szlovákia

A Milk nevű tejnek még gyártója sem igen van, a vonalkód alapján Szlovákiában csomagolták, az ára pedig igen baráti, 200 forint volt a kisboltban.

"Egyszerűen felejtős. Tejhabja szétesik, alkalmatlan habkészítésre, furcsán viselkedett, és az íze sem jó" - vélte a profi, így mindössze 1 pontot kapott.

Lactel Mleko - Lactel

A Lactel cég terméke nagyon vékony, nagyon híg, nagyon semmilyen - ezért mindössze 1 pont járt neki.

Fuchs tej - Fuchs Imre őstermelő

Sikerült nyers tejet szerezni, amin 4-5 cm vastagon állt a tejszín, és ízre is fantasztikus volt. Sokat várunk tőle, mivel a Fuchs ivójoghurtoknál például kevés jobbat kóstoltunk valaha. A szakértők mégsem voltak elájulva tőle - legalábbis a habképzési lehetőségtől. Mepróbálták szobahőmérsékleten és hidegen is, ennek ellenére nem voltak belőle képes habot csinálni, amit ők is fájlaltak, hiszen ízre szerintük is nagyon jó volt a tej. Ezért kapott mindössze 1 pontot, de ha valaki nem habnak akarja, akkor rohanjon vásárolni.

tejhabteszt, gőzölés

A 2 pontosok klubja

Riska tej - Alföldi tej - ESL

Az első két pontot kapott tejről nem sok jót lehet mondani. Nem zsíros, nincs íze, a habja átlagosan semmilyen, mint a nők kabátja tavasszal.

Riska tej - Alföldi tej- UHT

Riskáéktól kettő is bekerült a kosárba, az UHT verzió magasabb zsírtartalommal bír. Túl sok a buborék benne - ez sem jó, nehéz gőzőlni, szétesik, viszont ízre nem olyan rossz, mint a hab alapján gondolná az ember.

Naszálytej

"Brrr, nagyon édes, ráadásul UHT minőség" - vélte Pócsi Dávid, ezért mindössze 2 pontot söpört be a versenyző.

Magyar tej - Alföldi tej

Az Alföldi ezen terméke sem ért el túl sok pontot, a PR-ja viszont jó lehet, mert a kávézó vendégeit főleg ennek a tejnek az eredménye érdekelte. Pócsi szerint viszont az UHT íz dominál, a habja pedig nem az igazi, ezért nem is váltják le a megszokott tejüket erre.

Farmer tej - Sole-Mizo

"Újraéleszthető kategória, túl sok buborék, gazdaságos íz" - részletezték, miért is kapott 2 pontot mindössze a 179 forintba kerülő tej.

Bio Alpesi tej - Berchtesgadener Land

Személy szerint nagyon drukkoltam az aranyárú alpesi tehenek tőgyéből származó tejnek, de a semmiről nem tudó baristák nem voltak elájulva tőle. Maximum utólag az árán. "Kevésbé édes, nem zsíros, a habja szétesik, ebből sosem lesz jó capuccino" - keseregtek, és bemondták a 2 pontot.

A 3 pontosok klubja, ez már a középmezőny!

Parmalat - Alföldi tej

Bár a Parmalat cég már réges rég csődbe ment, az Alföldi tej ezen a néven forgalmazza nem is olcsó (339.-) tejét. "UHT!" - kiálltottak fel a fiúk, én pedig kénytelen voltam igazat adni nekik. " Szép a tejhabja, kicsit édes, de nem is rossz" - vélték és 3 pontot adtak erre.

Mizo tej - Sole-Mizo

A Csodaframról származó 3,5 % zsírtartalmú tej sem vitt mindent. " A tejhab furcsa, nem az igazi, kicsit buborékos, nem is szép, nem selymes, rááadásul kicsit UHT ízű." Ennek ellenére kapott 3 pontot.

Biofarm tej - Mizo

Újabb tej a biotermékek piacáról, jó drágán. "Maghalni nem fogok érte, de átlagos kategóriába sorolható. Lesz habja, nem is rossz, de az igazitól távol van." - kesergett a szakember és 3 pontot adott.

Falusi tej - Tolnatej

Annyira falusi mint én, na jó, nagyvárosban ritkán tartanak teheneket a panelban, mindenesetre reklámnak nem rossz a régi idők ízével való kampányolás. A Falusi tej középkategóriába került. "Kevéssé zsíros, semmilyen ízű, habja lesz és kész. Átlagos munkanap-érzet" - vélték, így kapott 3 pontot.

tejhabteszt vizsgálat

A három és fél pont már majdnem négyes alá

Spar laktózmentes

Mindössze 2,9 százalék a fehérjetartalma, ráadásul laktózmentes is. Kiváncsi voltam, hogy a tejcukorérzékenyek is élvezhetik-e a jó capuccinót. A jó hírünk az, hogy igen. Bár a tesztelőknek feltünt, hogy valami nem stimmel, ennek ellenére azt mondták, nagyon vastag habot lehet vele készíteni, ami szép volt. Be is söpört 3,5 pontot.

Auchan - UHT

Sajátmárkás és UHT? Mi lesz itt kérem? A tesztelők lepődtek meg leginkább, amikor kiderült, miből készítették a habot. " Sikerült szépre megcsinálni, enyhén édes lecsengés, de nem gejl,  - mondták, és 3,5 pontot adtak. "Nemár, hogy ez sajátmárkás!" - lepődtek meg, amikor azt is megtudták, mire adtak ennyit.

Ez innentől már a 4 pontos kategória!

Zöldfarm Biotej

Ismét egy bio következett a sorban, amit nagyon szerettek a baristák. "Krémes, nem esik össze, szép a habja, teljesen rendben van, egy kis plusz hiányzik, de így is négy pont" - magyarázták.

Auchan - UHT - madárral

A két Auchan tejet alig lehetett megkülönböztetni egymástól, az egyik mégis fél ponttal többet kapott. "Szép hab, jó íz, nem túl tömör, ez jó" - mondták.

Spar Bio

A Spar saját márkás bioteje nem is olyan drága, ráadásul nagyon jó eredményt ért el a teszten. "Hűűű, ennek farm illata van, ez teljes tej? Nem tudok rá rosszat mondani, minden klappol, ott van, csak egy egész picit rosszabb, mint az eddigi legjobb" - vázolták, és 4 pontot adtak a biotejnek.

És a mindent vivő nyertes, amit még vissza is teszteltettünk

Cserpes

A Cserpest gonosz módon kétszer is leteszteltettük a baristákkal. "Zsíros és fehérjedús, finom, tuti teljes tej, nagyon ott van, szép a hab, ez tökéletes" Másodszorra pedig " Szép ez, igen, hasonlít az elsőre ( az volt a Cserpes szintén), ez jó, nem tudok belekötni" - mondta Pócsi Dávid. Ezzel a Cserpes rajt-cél győzelmet aratott a tejhabteszten, ha a legjobbat keresik, hát a szakemberek szerint ez az.

Név Gyártó ár/liter Zsírtartalom Fehérje tartalom Tartósítás értékelés
Cserpes Cserpes 339,- 3,5-3,6% 3,10 homogenizált 5
Spar Bio Spar 329.- 2,8%   3 ESL 4
Auchan Auchan kéz 259,- 2,8%   3 UHT 4
Zöldfarm Biotej Naszálytej 331,- 2,8%   3 UHT 4
Auchan Auchan madár 265,- 2,8%   3 UHT 3,5
Spar laktózmentes Spar 339,- 2,8% 2,9   ESL 3,5
Falusi tej Tolnatej 289,- 2,8%   3   ESL 3
Biofarm tej Mizo 407,- 2,8% 3 UHT 3
Mizo tej Mizo 389,- 3,5% 3   UHT 3
Parmalat Alföldi Tej  339,-  1,5%  3,1 UHT 3
Bio Alpesi tej Berchtesgadener Land 690,- 2,8% 3,4 UHT 2
Farmer tej Sole-Mizo  179,- 1,5% 3 UHT 2
Magyar tej Alföldi Tej  299.- 2,8%  3 UHT 2
Naszálytej Naszálytej  199.- 2,8 2,9 ESL 2
Riska tej Alföldi Tej 199.-  3,5% 3 UHT 2
Riska tej Alföldi Tej 199,- 2,8% 3 ESL 2
Fuchs tej Fuchs Imre őstermelő  200.- 3,6% 4,3 nyers 1
Lactel Mleko Lactel 200.- 1,5% 3,2 UHT 1
Milk Szlovákia 200.- 1,5% 3,3 UHT 1

Forrás: Dívány