HTS Premium Vending Espresso kávékóstolás

Nyomtatás

HTS Premium Vending Espresso teszt Válogatott, jellemzően nagy szemű, dél- és közép amerikai kávé pörkölésével készül. Kifinomult illata után, a magas minőségérzetet a kávé ízében fellelhető tömény étcsokoládé- és mogyoróíz erősíti meg. Fűszeressége és nemes fanyarsága a legjobb arabika kávék jellemzőivel bír. Eszpresszó- és risztrettó készítésen kívül, tejes készítményekhez is tökéletesen alkalmas. Minőségi összetétele miatt, karos kávégépekhez is kifejezetten ajánlott ! A „prémium” szegmens talán legjobb ár-érték arányú keveréke! - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A HTS kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávésbolt Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


HTS Premium Vending Espresso csomagolásKávé típusa: HTS Premium Vending Espresso

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.09.11, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.445 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Triesztben tudnak valamit. :-) Erre a megállapításra már több ízben eljutottam nyaralások, gyár és pörkölőüzem látogatások alkalmával éppúgy, mint onnan származó kávékat itthon kóstolva. Jelen esetben a heti tesztmintánál ez utóbbi helyzet aktuális épp. A keveréket különböző árnyalatra pörkölt, de alapjában sötét arabika és robuszta babok alkotják, némelyiken olaj is megcsillan, de találtam viszonylag világosabb szemeket és töredezetteket is. Ideális őrlést a joker állástól jóval finomabb irányban kell keresni hogy elérjük a normál, vagy akár picit csöpögősebb lefolyást. Hőfok terén alacsony tartományt célozzuk, a beszűkítőzött E61 gépen is kellett jócskán hűtőcsapolni, míg az épp teszten nálam tartózkodó masinán 88 fokra állítottam a PID-et. Az eredmény parádés cremával ellátott igazi klasszikus olasz eszpresszó lett, tényleg olyan, mint amit pár hónapja Trieszt külvárosában a reggeliért lesétálva naponta ittunk egy kis talponállóban a sarki buszmegállónál. Ízvilága a kakaós, pörkölt magvas, mandulás klasszik vonalat öleli fel egy csipet vaníliával megfűszerezve. Ez utóbbi előbb cukorral, de kicsit több ízlelgetés után már anélkül is megmutatta magát. Koffein tartalma igencsak érezhető, testessége kitűnő, az utóbbi idők egyik legjobbja volt a hagyományos vonalról. Kapucsínónak is ízlett, de rövidre fogott eszpresszóként az igazi.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Monyesz:

Ennek a mintának a pörkölése nem egységes, egy közepes pörkölést, és egy sötétebb, már olajos kiválást mutatót találtam. A babok illatából már sejtettem, hogy egy robusztás keverékkel lesz dolgom. A hőfokot ehhez igazítva, az alsó hőtartományban kell keresni az ideális értéket. A lefolyási idő beállítása hosszabb daráló állítás után sikerült, mert jóval az átalgosnál finomabbra kellett állítani az őrlőt, mire a vékony sugarú lefolyást sikerült elérni. A vékony megindulás után a sugár még vastagodott, leginkább az erőteljes cremának köszönhetően. A crema vastag, mintázódik, szépen tapad a csésze falára, a cukrot jól tartja. Az ízek igazolták a robusztás sejtést: dominált a kakaó, mellette napraforgót, valamint rumos-mogyorós ízeket leltem. Cukorral is kellemes. Azért nem egy bonyolult kávé, ez az, amit a hagyományos olasz vonalként szokás említeni. Ebben a kategóriában egy jó versenyző! Testessége kiváló, az utóíz hosszan megmarad.Tejes italnak kicsit egysíkú, a csokis tejre emlékeztet leginkább.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Blaze:

Az érkezett minta sötétbe hajló pörkölésű, fényes szemekből áll masszív kakaó illatot árasztva. Őrlést tekintve igen finomra kellett venni a tankönyvi lefolyáshoz, noha ennek a keveréknek a csepegős, szaggatott lefolyás sem áll rosszul. Azonban víz hőfok tekintetében igencsak az alsó fertályon dolgozzunk, a kávé hajlamos megégni. Ebben a crema jó indikátor, hamar bőröződést mutat ha túllőttünk a célon. (forró a víz) A krém egyébként bőséges, megfelelően olajos. A cukrot meggyőzően tartja, mintázódásra nem hajlamos. A keverék uralkodó aromája a kakaó-étcsokoládé, hőfoktól-lefolyástól függően ez kakaós nápolyiba, csokis kekszbe megy át, melyet halovány vanília aroma lenghet be még. Utóíze kakaós, enyhén mokkás. Tippem az, hogy 25% körüli robuszta lehet ebben a kávéban, testessége és egyéb tulajdonságai alapján. Legszívesebben risztrettónak és eszpresszónak fogyasztottam, behunyva a szemem trieszti kávézásaim jutottak eszembe. Ez a keverék egy igen korrekt, robusztásabb bárkeverék benyomását keltette bennem. Finom, ízlett!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám:

 

Lorien:

Kissé vegyes, sötétbe hajló pörkölésű, fényesen csillogó szemek, közülük néhány törött, illetve némelyiken olajkicsapódás nyomai láthatóak. Akár 30-40 százaléknyi robuszta is lehet a keverékben. Az átlagosnál finomabb őrlés mellett normál, illetve alacsonyabb hőmérsékleti tartományban érdemes csapolni, noha nem olyan könnyű megégetni sem. Szép egyenletes, olajfesték-szerűen sűrű lefolyást adott, a végén enyhe szőküléssel. Krémje bőséges, mintázódik, a cukrot hosszasan megtartja, állaga kifogástalan. Igazi jóféle, őszinte robusztás keverék, kakaós, nugátos vezérvonalon, kakaós nápolyis, kekszes, földimogyorós ízekkel, a háttérben szolid vaníliás fűszerességgel, marcipánnal. A tesztidőszak elején még egy nagyon halvány, nehezen beazonosítható gyümölcsös lecsengést is kiérezni véltem a korty végén. Tejes italban szintén jó formát mutatott. A magas robuszta tartalom ellenére koffeintartalmát nem éreztem kiugróan magasnak, mindenesetre délután már csak óvatosan fogyasszák az erre érzékenyek.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Nem teljesen egységes, sötétbe hajló pörkölés jellemzi a mintát, melynél a kávébabok mérete is igen változatos, és előfordul pár sérült szem is. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett eltekernem, hogy a lefolyás megfelelő legyen. Vízhőfok terén pedig az alsóbb hőmérsékleti tartományok váltak be leginkább. A robuszta tartalom szokás szerint jótékonyan hat a krémképződésre, így a lefolyás szinte festékszerű. Állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot könnyedén tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében leginkább a kakaós-étcsokoládés vonal az uralkodó, megtámogatva némi pörköltmagvas, mandulás-marcipános, vaníliás aromával, vagyis a klasszikus olasz vonal köszön vissza kóstoláskor. Testessége szintén nagyon jó, és utóíze hosszan tart. Ebben a stílusban, egy nagyon kellemes, barátságos kávé, amely hozza az ilyen keverékek összes jó tulajdonságát, bárminenű hiba nélkül. Egy vérbeli olasz BAR keverék. Kellemes risztrettókat, és eszpresszókat készítettem belőle, ugyanakkor elég jól működött tejes italok alapjaként is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám:

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 7,5 5 8 25,5
Monyesz 5 7 5 8 25
Blaze 4,5 7,5 4,5 8 24,5
Lorien 5 7 4,5 7,5 24
Weinmaker 5 7 5 8 25

HTS Premium Vending Espresso kávébabokHTS Premium Vending Espresso kifolyásHTS Premium Vending Espresso csapolás
HTS Premium Vending Espresso cukorHTS Premium Vending Espresso csészeHTS Premium Vending Espresso eszpresszó

Összegzés: Kissé vegyes, sötétbe hajló, nem teljesen egységes pörkölésű kávészemek jellemzik. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési beállítást érdemes alkalmazni. A vízhőmérsékletnek pedig az átlagos alatti értéket érdemes megcélozni. Ha mindent jól sikerült beállítani, akkor a lefolyás szép, a krém olajfestékszerűen érkezik a csészébe, nem bőrösödik, állaga, és olajossága jó. Mintázódásra nem hajlamos. A cukrot stabilan tartja, akár hosszabb időn keresztül is, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében extra meglepetéseket nem tartogat, viszont amit tud, azt nagyszerűen hozza. A klasszikus olasz stílus köszön vissza, kakaós-étcsokoládés alapon, mandulás, marcipános, mogyorós, pörköltmagvas aromák, némi vaníliával megfűszerezve. Összességében nagyon kellemes benyomást kelt. Testessége is nagyon jó. Ráadásul igazi Jolly-Jokerként viselkedik, mivel akár risztrettó-eszpresszó, akár tejes ital alapjaként is kellemes végeredményt ad.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötétbe hajló pörkölésű
Összetétel: 80% arabika 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!