KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Covim Gold Arabica kávékóstoló

Covim Gold Arabica kávé teszt Cégünk a JóKalmár-Coffee Kft. az olasz Covim kávépörkölő és kereskedelmi vállalat egyedüli magyarországi forgalmazója. Üzleti sikereinket többek között a kávé kiváló minőségének és a kimagasló ár/érték arányának köszönhetjük. A Covim kiváló minőségű nyersanyagokból, gondos pörköléssel készülő prémium kávé, amely az elmúlt 40 évben méltán vált közkedveltté a kávéfogyasztók körében. Termékeink 6-8 hetente érkeznek közvetlenül a gyárból, szavatosság csomagolástól számított 2 év. A Covim Gold Arabica, egy 100% arabika kávékból álló különleges minőségű keverék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Covim kávé hivatalos forgalmazójától, a JóKalmár-Coffee Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Covim Gold Arabica kávé teszt csomagolásKávé típusa: Covim Gold Arabica

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.12.03, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.000 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Az aktuális tesztminta közepesen sötét főképp arabika szemeket tartalmazott, melyek közt töredezett és sérült babok is voltak. Olajkiválás nem tapasztalható rajtuk, felületük matt.
Őrléssel a joker állásnál találtam meg az optimumot, míg hőfok terén a középtartományt célozva kaptam a legígéretesebb produktumot. Törekedjünk a nem túl sötét cremára, itt több izgalomban lesz részünk. Az alap csokis-mandulás vonalat helyes készítés esetén egy érdekes gyümölcsös fanyarság kíséri, mely a hőfok emelésével akár el is tűnhet. Crema az első napokban szépen mintázódott megfelelő vastagság mellett, de sajnos tapasztalatom szerint hamar öregedett a blend. Szép lefolyást is csak a tesztperiódus elején sikerült adni neki, ahogy telt az idő egyre hamarabb fordult az egérfarok ideges rángatódzásba. Friss pörkölkés esetén ez amúgy egy korrekt blend lehet, ami különösebb izgalmaktól mentes ugyan, de mind kapucsínónak, mind eszpresszónak megállja a helyét. Koffeintartalma mérsékelt, testessége megfelelő, pici cukorral és anélkül is ízlett.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5

 

Monyesz:

Egy közepes pörkölésű mintát adott a Covim, melynek több blendjét sikerült már kóstolni. Az babok illatában éreztem némi fanyarságot, kevés tört szemmel is találkoztam. A hőfokot a közepes szint fölé vittem, ott kezdtem a próbálkozást. Ez nagyjából megfelelő is volt, közepes darálásnál ez kissé világos cremát eredményezett normál lefolyási idő mellett. Sajnos már ekkor kiderült, hogy a minta nem a legfrissebb! Az eltáncoló lefolyás miatt nagyobb adagolással és egy picivel finomabb darálással próbáltam folytatni. Ez javított az eredményen, a crema egy átlagosan sötét színt kapott. Igaz nem volt vastag ekkor sem, a cukrot nem tartotta, de azért keverés után megmaradt. Ízében tükrözte az arabikás jelleget, visszafogott módon, egy fanyarkás bogyósgyümölcs volt érezhető, mellyel kézenfogva a mandulás-mogyorós, cukorral marcipános jellegű hagyományos olasz vonal is megmutatkozott, egyedül az utóízében érezhető kesernyés vonalat találtam oda nem illőnek. A testesség megfelelő volt. Kár hogy a minta fáradsága miatt nem tudott kiteljesedni a blend, az ízpontra 1-2 ponttal is többet kaphatott volna.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

A tesztelésre érkezett minta közepes pörkölésű, matt tejcsokoládé színű kávébabok alkotják, található benne világosabb pörkölés is, tippem, hogy fajtánként pörkölték, majd ezután blendelték. 100% arabica keveréknek sejtem, ezt az első próbák sem igen cáfolták meg. Őrlését tekintve finomra érdemes őrölni, víz hőkok igénye magas. Az első próbáknál normál lefolyással nagyon csúnya, feketén meginduló, majd azonnal táncoló, rángatózó lefolyást kaptam, jelezve, hogy öreg a minta. Finomabbra vett szemcsemérettel lassan, cseppenként meginduló csapolással már sokat javult a helyzet. A crema nem vastag, a cukrot éppen csak egy picit tompítja, majd elengedi. Mintázódás nem jellemzi, és ne sötét crema-t várjunk : okkersárga színben az ideális. A fenti ismertetett elkészítési móddal az uralkodó aroma gyümölcsös, egy fanyar gyümölcsös íz : engem legjobban a még picit éretlen egresre emlékeztetett. Mellé egy markáns nyers mandula, zöld dió aroma párost kapunk, utóíze is fanyarkás. Testessége rendben van, koffein tartalmát nem éreztem egyáltalán magasnak. Tejes italnak nekem annyira nem ízlett, espresso-ristretto között váltogatva kóstoltam. A kávéhoz kapott fehér cukorból egy picit téve bele a gyümölcsös jegyek felerősödnek, megnyílnak. Sajnos a bontástól fogva jelen volt, hogy a minta nem friss, elég öregecske volt már, ezt bizonyította a csúnyán, teljesen feketén meginduló folyam normál lefolyáskor, és az igen hamar elkezdődő szőkülés is. Egy desszertkávé lenne ez a keverék véleményem szerint. Biztos vagyok benne, hogy ebben a kávéban jóval több van, ha egy friss mintával kóstolhatom.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk mattos fényű, majdnem teljesen egyenletes pörkölésű szemekből áll, olajkicsapódás nem látható rajtuk, és aránylag sok a töredezett kávébab. Vélhetően tisztán arabika keverék. A jokernél valamivel finomabb őrlést érdemes becélozni, és közepesen magas hőfokra felfűtött géppel érdemes nekikezdeni a csapolásnak. A lefolyás alapján fáradtnak tűnik a minta, nagyon nehéz egyenletesre fogni, és az utolsó harmadban már erősen szőkül. A krém nagyon enyhén mintázódott, inkább homogén okkersárga. Mennyisége szűkös, a cukor esését épp csak tompítja. Állaga és olajossága azonban kiváló, ebből a kevés mennyiségből is megvan a csésze falán a klasszikus krémgyűrű. Ízvilága klasszikus kakaós-étcsokoládés alapokon nyugszik, mandulával, marcipánnal, grillázzsal, fanyarkás zölddiós-gyümölcsös lecsengéssel. Nem túl erős testessége ellenére egy kis cukor jól áll neki, amely szépen felerősíti a grillázsos-marcipános jegyeket. Tejes italnak is jó alapot ad. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, a nap bármely szakaszában bátran fogyaszthatjuk.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

Nem teljesen egyenletes, közepesen sötét kávébabok alkotják a mintát, felületükön olajkiválás nem tapasztalható, előfordul egy-egy sötétebb és világosabb szem is. Őrlés tekintetében az átlagonál finomabbra kellett állítanom a darálót, hogy megfelelő lefolyást kapjak. A vízhőmérséklet akkor a jó, ha a kapott crema nem túl sötét, világosbarna árnyalatú, ez közepes, vagy annál picit magasabb hőfokot jelent. A krém közepes vastagságú, a cukrot nem tartja meg, csak tompítja. Állaga, olajossága jó. Sajnos a minta hamar szőkült, és elég gyorsan öregedett. Ízében az étcsokoládés, kakaós alapot, mandulás-marcipános, grillázsos aromák egészítenek ki, fanyarkás gyümölcsösség kíséretében. Testessége egész jó volt. Valószínűleg egy teljesen friss minta, nagyobb izgalmakat tartogatott volna, de azért így sem kellett szégyenkeznie. Leginkább eszpresszónak, és kapucsínónak fogyasztottam. Koffeintartalmát nem éreztem vészesnek, így akár még késő délután is beleférhet, ha valaki nem érzékeny rá.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3,5 7 4 7 21,5
Monyesz 3 6 4 7 20
Blaze 3 6 3,5 8 20,5
Lorien 3 7 3,5 8 21,5
Weinmaker 3,5 7 4 7 21,5

Covim Gold Arabica kávé teszt kávébabokCovim Gold Arabica kávé teszt kifolyásCovim Gold Arabica kávé teszt csapolás
Covim Gold Arabica kávé teszt krémCovim Gold Arabica kávé teszt csészeCovim Gold Arabica kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, nem teljesen egyenletes pörkölésű, matt fényű kávébabok. A legjobb eredmény elérése érdekében az átlagosnál kicsit finomabb őrlési beállítással érdemes próbálkozni, hogy lassan szaggatottan induljon meg a lefolyás. Hőmérséklet tekintetében az átlagos vagy a fölötti tartományban érdemes próbálkozni. A crema jelen esetben is jó indikátor lehet. Törekedjünk a világosabb tónusú, világosbarna árnyalatra. A krém nem túl vastag, a cukrot csak tompítja, viszont állaga és olajossága jó, mintázódásra nem nagyon hajlamos. Ízében a Covim Gold Arabica blendje kakós, és étcsokoládés alapokon nyugszik, amit egy kis mandula, marcipán, grillázs aromákkal, és egy zölddiós fanyar gyümölcsösséggel tettek izgalmasabbá. Sajnos a minta kissé fáradtnak tűnt, és amúgy is elég gyorsan öregszik, amit táncoló lefolyással jelez. Testessége jó, koffeintartalma mérsékelt, ezért szinte egész nap fogyasztható. Leginkább risztrettónak, eszpresszónak ajánljuk, de tejes ital alapjaként is egészen jól működik.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!