KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Covim Granbar - olasz stílus magyar áron

Covim Granbar szemeskávé teszt Cégünk a JóKalmár-Coffee Kft. az olasz COVIM kávépörkölő és kereskedelmi vállalat egyedüli magyarországi forgalmazója .Üzleti sikereinket többek között a kávé kiváló minőségének és a kimagasló ár/érték arányának köszönhetjük. A COVIM kiváló minőségű nyersanyagokból, gondos pörköléssel készülő prémium kávé, amely az elmúlt 40 évben méltán vált közkedveltté a kávéfogyasztók körében. Termékeink 6-8 hetente érkeznek közvetlenül a gyárból, szavatosság csomagolástól számított 2 év! A Covim Granbar, egy 15% arabika és 85% robuszta kávékból álló nagyszerű keverék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Covim kávé hivatalos forgalmazójától, a JóKalmár-Coffee Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Covim Granbar szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Covim Granbar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.01.30, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 2.500 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A csomag nyitásakor már illatban is intenzíven érzékelhető volt a robuszta jelenléte ennél a blendnél. Pörkölése közepesen sötét, néhány világosabb szemtől eltekintve viszonylag egyenletes, olajkiválás nem látható. Őrölni a jokertől lényegesen finomabb állásban kellett a normál, vagy kicsit szaggatós, lassabb lefolyáshoz, ez állt jól ennek a keveréknek. Hőfok tekintetében alacsony tartományban ügyködtem, ami jelen esetben 88 fokos PID beállítást jelentett. Hogy ne nagyon zökkenjünk ki az elmúlt hónapok teszt alanyainak ízvilágából, ezúttal is a klasszik vonal képviseltette magát. Nugátos, csokis, kakaós, marcipános ízvilág, vastag crema, sűrű, testes ital. A robuszta nem bántóan, de érezhetően jelen van. Tejes italnak átlagos, inkább eszpresszó/risztrettó vonalon ajánlott fogyasztani akár cukor hozzáadásával, amely érezhetően jól áll ennek a kávénak. Érdekes módon a múlt heti Covim arabika minta kis fanyar vonala ebben a robusztás blendben is felsejlett esetenként. Koffeintartalma érezhető, este már csak óvatosan!

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Monyesz:

Közepes pörkölésű, már első szippantásra érezhetően robusztás mintát kaptunk. Az babok nem egységes pörkölésűek, kevés tört szemet találtam. A lefolyás, a crema mennyisége igazolta az első benyomást: hömpölygő, vastagon cremás italt kaptam, ami keverés után a felére esett össze. Kicsit túl gyors is volt a lefolyás, így végül a több lépésben, az átlagosnál finomabb őrlés mellett - és közben a hőfokot visszább véve - értem el az optimumot. A lefolyás a vége felé minden esetben szőkült kicsit, ezt nem tudtam kiküszöbölni. A crema bőrösédesre hajlamos, vastag, a cukrot jól állta. Ízeiben a hagyományos vonalat követi, pörkölt gabonás és édeskés-malátás a fő ízvonal. Utóízében étcsokis, viszont cukorral inkább nugátos. A kevés cukrot feltétlenül meghálálja, ekkor egy mogyorós vonalat is felfedeztem a fő ízvonalban. A testességre egy ilyen keveréknél nem lehet panasz! Bár a blend nem nyújt ugyan semmi kiugrót, viszont teljesen vállalható, minden kellemetlen ízt nélkülöz. Leginkább eszpresszóként ajánlom fogyasztani, nálam tejjel kevésbé volt nyerő.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Blaze:

A második Covim minta az előzőhöz hasonló pörkölést mutat, illatában azonban édeskés, kakaós inkább. Őrlése nálam megegyezett elődjével, víz hőfokban azonban nagyon nem! Ez a keverék az igen alacsony hőfokon él igazán, láthatóan robusztás anyaggal van dolgunk. Kb. 30%-ra tippelném. Ennek megfelelően a crema bőséges, mintázódik, olajos és a cukrot órákig képes lenne tartani. Ennek a kávénak a krémje sötét színű, mogyoróbarna. Itt is az vált be, hogy vékony lefolyásra törekedtem, sőt a csepegős-szaggatóan induló sem árt neki. A blend az örök klasszikus bár keverék tulajdonságait hozza : kakaós, nugátos, karamellás íz jegyek uralják, hőfoktól-lefolyástól függően még grillázs, pici mandula jelenhet meg. Utóíze kakaós. Koffein tartalma határozott, az arra érzékenyek ezt már délután ne fogyasszák, ez egy tipikusan reggelt indító kávé! Tejben hozta az elvárt szintet, de risztrettónak volt az igazi! Semmi flanc, semmi kiugró izgalom, de a klasszik vonalon szépen muzsikál!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Lorien:

Újabb Covim mintát faggattunk a héten, pörkölése sötétbe hajló, majdnem egyenletes, a szemek többnyire épek, mattos fényűek, olajkicsapódás nyoma nem látható. Jelentős, legalább 30 százaléknyi robusztát tartalmazhat. Őrlését átlagosnál finomabbra kell venni, és az alacsonyobb hőtartományban érdemes elkészíteni, bár ez utóbbi egy kicsit csalóka, mert nekem akkor lett a legjobb, amikor a krém alapján már azt gondolnánk, hogy megégett. Lefolyását érdemes a szokottnál lassabbra venni – még ilyenkor is sűrű, vastag krémfolyam érkezik a csészébe. Krémje tehát bőséges, mintázódik, állaga is nagyon jó, a cukrot megtartja. Talán annyit lehet csak felróni neki, hogy hajlamos bőrösödni, de ez ebben a műfajban nem szokatlan. Klasszikus, de jófajta robusztás ízvilágra számítsunk, nugátos, étcsokoládés alapon grillázs, mandula, marcipán és édeskés-vaníliás fűszeresség fedezhető fel benne, egy kis kesernyés-mokkás lecsengéssel. Ez utóbbit sikerült egy kis hőfok emeléssel minimalizálni. Egy, sőt két mokkáskanál cukor nagyon jót tesz neki, nagyszerűen kiemeli a nugátos-grillázsos-marcipános jegyeket. Tejes italban is jól szerepelt, de nekem cukorral, eszpresszónak tetszett a legjobban. Koffeintartalma jelentősnek mondható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

Ez a Covim minta eléggé hasonlatos pörkölési jegyeket mutat az előző héten teszteltel. Közepesen sötét, matt fényű, nem teljesen egységes pörkölésű kávébabok jellemzik, viszont ebben szemmel látható a robuszta tartalom. Az átlagos beéllításhoz képest finomabbra kellett tekernem a darálót, hogy szép, lassú, szaggatott lefolyást kapjak, mert azt tapasztaltam, hogy ez áll a legjobban a kávénak. Hőfok tekintetében pedig igencsak lejjebb kell menni az átlagos hőmérséklethez képest, mert magasabb hőfokon megég. A krém nagyon jó, és bőséges mennyiségben érkezik a csészébe. A cukrot betonbiztosan tartja, állaga, olajossága jó, és mondanom sem kell, hogy könnyedén kitart a fogyasztás végéig. Ízvilág tekintetében semmi meglepőt ne várjunk. A "szokásos" klasszikus bár vonal. Kakós, étcsokoládés alap, mandula, marcipán, nugátos jegyekkel, némi pörköltmagvas, grillázsos beütéssel. Kellemes, hibáktól mentes kompozíció. Testessége jó, koffeintartalma már érezhető, így a késői fogyasztást érdemes mellőzni, kivéve ha pont az a cél, hogy ébren maradjunk. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is egészen jó volt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 6 4,5 9 24,5
Monyesz 4 7 5 7 23
Blaze 5 7 5 9 26
Lorien 5 7 4,5 9 25,5
Weinmaker 5 7 4,5 9 25,5

Covim Granbar szemeskávé teszt kávébabokCovim Granbar szemeskávé teszt shotCovim Granbar szemeskávé teszt csapolás
Covim Granbar szemeskávé teszt cukorCovim Granbar szemeskávé teszt csészeCovim Granbar szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, nem teljesen egységes pörkölésű, matt fényű szemekből álló keverék. Szemmel is jól érzékelhető robuszta tartalommal. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési beállítást célszerű alkalmazni, úgy, hogy a lefolyás lassan, csöpögősen induljon meg. Hőfok tekintetében pedig a robuszta tartalmat figyelembe véve az átlag alatti tartományban érdemes próbálkozni, mert magas hőmérsékleten megég. A krém vastagságára, és mennyiségére nem lehet panasz. A csészébe érkezve szépen mintázódik, és a cukrot könnyedén tartja hosszú ideig. Állaga, olajossága is nagyon jó, a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olasz vonal köszön vissza, meglepetések nélkül. Kakaós-étcsokoládés alap, mandulás-marcipános, nugátos, pörköltmagvas aromákkal kiegészítve, némi grillázs és vaníliás fűszeresség kíséretében. Barátságos, hibáktól mentes blend. Testessége nagyon jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejben is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 15% arabika 85% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!