Bazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica - izgalom, minőség, stílus

Nyomtatás
Bazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt A Dodici Gran Cru a kiváló Bazzara kávék között is a legjobb minőséget képviseli. A trieszti cég 1966 óta válogatja odaadással a legjobb kávészemeket, és állítja össze a kávékeverékeket, hogy az igazi olasz életérzésből adjanak egy kis kóstolót. Minden egyes csésze kávé egy igazi történet, mely 4 kontinens külölnbözõ ültetvényén kezdődik, majd egy hosszú utazással folytatódik, melynek végén a kávészemek elérkeznek Triesztbe, az eszpresszó fõvárosába.

A Dodici Gran Cru jelképezi mindazt, amit a Made in Italy jelent; kifinomult, de egyben hagyománytisztelő és mindazok számára tökéletes választás, akik értékelik a gourmet termékeket. Pörkölő mestereink értékes tapasztalatának köszönhetően, a kávékeveréket rendkívül lassan, nagy odafigyeléssel pörkölik. Így a gondosan kiválogatott kizárólag arabika kávészemek – megfelelően pörkölve- átmennek mindazokon a kémiai változásokon, melyek során magukba zárják a legkitűnőbb aromákat, hogy később a teljes ízviláguk egyesüljön a Dodici Gran Cruban, mely ìgy egy igazán teljes és könnyű krémű kávévá válik. Ugyanez a pörkölés ajándékozza meg a kávészemeket az összetéveszthetetlen
cappuccino színnel.

A bárok szakértőinek: a világ 12 legjobb “Arabika Kávé Gran Cru-ját” egyesítettük és pörköltük különleges odafigyeléssel és szakértelemmel. A Dodici Gran Cru: egyetlen csészében benne van minden amitől egy kávé igazán jó lesz. A virágos ízvilág harmónikusan olvad ki az enyhén likőrös ízekben. Egy egyedülállóan aromás esszencia, ahol a pörkölt mandula íz ötvöződik a karib rum illatával és a dohány kellemes jegyeivel. A fűszeres utóíz az étcsokoládéval bevont, kandírozott narancshéjra emlékeztet - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bazzara kávékat közvetlenül a gyártótól ( Bazzara S.r.l.) kaptuk tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Bazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Bazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.01.20, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 11.000 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A minta már első blikkre is igen magasra tette a mércét, ha ehhez hasonló kávék érkeznek az idén tesztre, nem lehet okunk panaszra! A zacskó tartalma szembeötlően különböző méretű és formájú, közepesen sötétre pörkölt arabika szemeket tartalmazott, hibamentes, egységes, szép pörkölés, helyenként csupán jelzés értékkel megcsillanó olajfoltokkal. Az új késekkel ellátott Mazzer Jolly darálómat a jokertől lehelletnyit finomabb álláshoz tekerve hamar meglett az optimum, ezek után már csak az ízlelőbimbók kényeztetése volt a feladat. A mintaszerűen csapolható, szögegyenes lefolyással bíró, vastag, minden esetben tigrismintás cremával koronázott nedü bizony levett a lábamról. A minta friss, tökéletesen pörkölt és nagyon szépen megkomponált, rendkívül komplex ízhatást nyújtott, mely kiemelkedően harmónikus volt egyben. Klasszikus alap ízvilág, csokoládé, madula és barackmag, enyhe fanyarság, hosszan csengő utóíz enyhe dohány aromával, pici aszalt gyümölcsös vibrálás, ez a kávé tényleg kényezteti a fogyasztóját. Készítése sem okozott különösebb bonyodalmat, hőfokkal a 92-93 fok körüli középtartományban stabilan hozta a formáját. Koffeintartalmát éreztem ugyan, de ez betudható annak is, hogy egy nekifutással minimum hármat megittam belőle, gyorsan el is fogyott. Emiatt öregedési hajlamáról nem nagyon tudok nyilatkozni, talán utólsó napra már halványodott picit, de még így is bőven a nagyon jó kategóriában maradt. A készítőnek ezúton üzenem: congratulation!!!

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 28

 

Monyesz:

Egy közepes pörkölésű mintát küldött a Bazzara cég, melyhez ugyan nem kaptunk csészét logisztikai probléma miatt, viszont egy nagyon szép és informatív prospektus volt mellékelve. Bár a minta bontása után nem volt erőteljes a kávé illata, az első próbánál már kiderült, hogy a minta friss, a lefolyás szépen beáll. Az átlagosnál picivel finomabb őrlés megfelelőnek bizonyult, egy picikét kellett az egy hét alatt utána állítani. A hőfokot a közepes szint fölé vittem, ott kezdtem a próbálkozást. Kis játék megmutatta, hogy nem nagyon lehet eltérni az ideális hőfoktól, felfelé elmozdulva az amúgy kellemesen mandulás ízvonal átfordul keserűbe. A mandula mellett a mogyoró is jelen van, a csokis íz csak alap, nem igazán dominál. Nálam cukor nélkül a gyümölcsös vonal nem adta ki magát, kevés cukor előhozott egy pici savat és szőlőmagos fanyarságot. Cukorral egyébként egy kicsit a mézes édesség is érezhető, érdemes ezt a kávét cukorral is kipróbálni. A testesség jó, az utóíz tarthatna egy kicsit tovább. A crema vastag, a feltisztulás után is bőven fedi a kávét, szépen tapad a csésze falára, a cukrot viszont nem tartja. Tejes italnak nekem nem jött be, szerintem élvezetesebb eszpresszó vonalon fogyasztani.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Toobee:

Az idei első mintában nem találtunk robusztát. Nyitás után az édes illat dominál, ami őrlés után tovább erősödik és egy enyhe, mokkás illat húzódik meg a háttérben. A szemek mérete nem egységes, biztosan blendről beszélünk, méghozzá kimondottan sok variánsból összerakott keverékről. A pörkölés sem egységes, néhány szemnél már olajkiválással is találkoztam, de nincs benne égett, pöttyös kávébab. A zacskóban sajnos nem csak elvétve találkoztam törött szemekkel, majd ha megtudjuk az árát, akkor kiderül, hogy belefér-e a limitbe. Az őrlőm joker állásánál túl gyors volt a lefolyás, finomabb irányba kellett elmozdulnom. A 14 grammos (névleges) VST szűrőmmel készítettem a kávét, nyitott karral. A legjobb arcát 16,5 gramm szitált őrleményből leengedett, 20 gramm ital esetén mutatta, 83,7 fokos fejhőmérő állással és 0,4 gramm barnacukorral. Itt kellemes kakaóporos ízzel nyitott, majd a második kortytól kezdve egyre erősödő, édeskés barackíz kezdett el dominálni és az utolsó korty végén finom must ízzel köszönt le. Nagyon jól eltalálták ezt a kávét, a csoki-sav egyensúly is rendben van, a crema még az utolsó kortynál is jelen van, gyönyörű, tigrismintával folyik le, bár viszonylag nehezen állt össze a nyitott karban a lefolyás. Hőfokra és őrleményre érzékeny, könnyű megégetni. Remek desszertkávé, én nagyon szerettem. Szívesen megkóstolnám fél-egy perccel hamarabb leállított pörköléssel is.

Kávégép: Grimac La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

Szép, egészséges, selymes fényű, közepesen sötét, egyenletes pörkölésű arabika szemek, épp csak néhányon látszik olajkicsapódás kezdeti nyoma. Az őrlőn a joker beállítás környékén működött, hőigénye pedig megfelelt az átlagos arabika keverékeknek. A minta minden szempontból friss volt, így lefolyása is szép egyenletes, úgy, ahogy a tankönyvek írják. Krémje enyhén mintázódik, mennyisége egészen bőséges, és a szerkezete is van annyira jó, hogy a jobban sikerült lefolyások esetében egy rövid ideig a cukrot is megtartsa. Elegáns észak-olasz ízvilágra számítsunk, finom kakaós-csokoládés, mogyorós, diós jegyekkel, a gyümölcsösség alsó határát még épp nem elérő, decens savakkal. Tejes italban is tetszett, bár a tej kissé elkente erényeit. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Közepesen sötét pörkölésű, egészséges kávészemek jellemezték a mintát. Látszott, hogy többféle kávébabból áll a blend, mert vegyes méretűek voltak a szemek. Némelyik felületén enyhén olajos csillogás látható. Az átlagos őrlési beállítástól picit finomabbra állítva sikerült megtalálni a megfelelő beállítást. Hőfok tekintetében nagyjából az átlagos, vagy annál picit magasabb hőmérsékleten volt a legjobb. A minta frissességéhez kétség sem férhet, mert a lefolyása parádés, bőséges krémmel, amely szépen mintázódik. A krém állaga és olajossága is nagyon jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízében is kiemelkedően teljesített. A csokoládés-kakaós alapot kellemesen szinesítették a mandulás, barackmagvas, mogyorós aromák, amiket szépen egyensúlyozott ki a gyümölcsösség. A háttérben némi fűszeresség, és dohányos ízjegyek is felfedezhetőek. Nagyon komplex, és szépen megkomponált blend, amit végig élvezettel fogyasztottam. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, és hosszan tart. Izgalmas, nagyon szerethető kávé. Leginkább risztrettónak, és eszpresszónak fogyasztottam, de nagyon finom volt tejes italokban is. Egy igazi desszertkávé, amire rájár az ember.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 27

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 10 5 8 28
Monyesz 4 8 4 8 24
Toobee 4,5 8,5 4,5 8 25,5
Lorien 4,5 8 4 7,5 24
Weinmaker 5 9 5 8 27

Bazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt kávébabokBazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt shotBazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt csapolás
Bazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt cukorBazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt kifolyásBazzara Dodici Gran Cru 100% Arabica szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű, szép, egészséges szemekből álló kávébabok. Némelyik felületén enyhe olajkicsapódás tapasztalható. A legjobb eredmény érdekében az őrlési beállítást az átlagosnál picit finomabbra érdemes venni, míg hőmérséklet tekintetében pedig a közepes hőmérséklet fölött hozza a legjobb formáját. Nagyon magas hőmérsékleten nem érdemes készíteni, mert megég, ennek ellenére egy barátságos, könnyen elkészíthető blend. A lefolyása tökéletes, a krém mennyisége bőséges, és mintázódásra hajlamos. Olajossága és állaga is nagyon jó, kitart a fogyasztás végéig, és szépen megfesti a csészét. Ízvilága rendkívül komplex. Kakaós-étcsokoládés alapon mandula, barackmag, mogyoró aromák fedezhetők fel benne, kiegyensúlyozott gyümölcsösségel. Barackos, aszalt gyümölcsös ízjegyek, némi fűszeresség, és egy csipet dohány teszi teljesen kerekké. Igazán érdekes, és élvezettel fogyasztható desszertkávé. Testessége nyagyon jó, utóíze kellemes, hosszantartó. Leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is jól megállja a helyét. Érdemes kipróbálni!

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!