KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Essse Selezione Essse - olasz válogatott

Essse Selezione Essse szemeskávé teszt Az Essse kávé 1979-ben kezdte el a kávéi forgalmazását, ekkor lépett a siker útjára. Még mielőtt az Essse Caffé Spa. elkezdte volna a kávék gyártását és forgalmazását (akkori nevén P.A.C.S. di F.Segafreddo & C. Spa.), már rég hagyatkozhatott az alapítók családi tradícióira és tudására a szakmában, továbbá a Bolognai Egyetem Mezőgazdasági szakának a közreműködésére, tudományos kutatásaira. Ezekkel az alapokkal, akkortól- napjainkig, tökéletesítette a nyers kávéból való feldolgozást egészen a csészében lévő eredménnyel, a pörköléstől kezdve, a csomagoláson át , a végső felhasználásig. Termékei magas minőségét jelzi 1996 óta az UNI EN ISO 9002 , majd 2002-től az ISO 9001:2000 tanúsítvány. Ez a keverék a legmagasabb minőségű arabika és robuszta kávékból áll. Testes, jól kiegyensúlyozott, csokoládés utóízzel. Ideális a tipikus olasz klasszikus kávé elkészítéséhez. A három 'S' jelentése és a cég filozófiája: olaszul: „Scienza Sapienza Specializzazione” azaz : „Tudomány Tudás' Specializáció” az eszpresszó világában. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Essse kávék hazai forgalmazójától, a Momenti Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Essse Selezione Essse szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Essse - Selezione Essse

Pörkölés ideje: 2014.09.29, Lejárat ideje: 2016.09.28, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.990 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A minta vegyes méretű arabika és robuszta szemekből áll, sötét de egyáltalán nem olajos pörkölés, töredezett babokkal tűzdelve. Itt is jokertől finomabb állásban őrölve lett meg az optimum, a hőmérséklettel inkább az alsó tartományban kalandozva. Bőséges cremával érkezik ez a klasszikus ízvilágú kávé a csészébe, a múlt heti mintához hasonló, de szerencsére nem keserű jegyek mögé bújva, hanem az előtérben. Kiugró érdekességet nem leltem az italban, az efféle blendeknél megszokott egyszerű kakós, enyhén rumos-csokis világot hozta, megfelelő élénkítő hatással. Tejes italban átlagosnak mondható, itt is inkább risztrettó vonalon mozogjunk, akár kis cukorral ízesítve.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

Ránézésre a minta átlagos pörkölésű, de találhatók benne világosabb és sötétebb szemek is. Az átlagos őrlésnél kicsit gyors lefolyást produkált, kevéssel alatta lett ideális. Az egyenes lefolyás kitartott a tesztidőszakban, ahogy egy robusztás keveréknél ez elvárható. Hőigénye a közepesnél alacsonyabb, a crema szépen mintázódott, a cukrot megtartotta, és keverés után is bőségesen maradt. A pörkölt szemek illata és lefőzött italé sem jellegzetes. Ízében alulmúlta a várakozásaimat. Egy visszafogottan kakaós, utóízében nugátosba hajló csokiszelet éreztem ki. A robuszta nem ütközik ki markánsan, finoman a háttérben marad a jellegzetes ízvonala. De semmi egyediség nem jött át a kávéból, egy jó munkásember kategóriába sorolnám. Tejes italként is csak átlagosat nyújtott. Pozitívum, hogy könnyű elkészíteni, stabilan hozza, amit tud, így például kezdőknek egy jó választás.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18

 

Toobee:

E heti tesztmintánk az "E" fedőnévre hallgat. Színre és állapotra biztató, kevés benne a hibás vagy törött szem. A babok illata pörköltmagvas, csokis kekszre emlékeztető. Őrlés után nyílik az illat, még intenzívebb lesz, és a háttérben gyümölcscukros édesség is kíséri a szippantást. Az őrleményt a szokásoshoz képest finomabb irányba vittem el, így kaptam meg a kellemes ízhez szükséges 16,4 gramm őrlemény/29 gramm kávé/30 mp-es lefolyást. A hőt egészen jól tűrte, a feltételezhető robuszta ellenére is, nekem 84,5 fokos fejhőmérőről indítva, fél mokkáskanálnyi cukorral hozta a kakaóporos édességet a nyitó kortyban. A "középvíz" felejthető, nekem úgy volt a legjobb az élmény, ha ezt a mosogatóba löttyintettem, majd a fogyasztás végén, az illatban érezhető gyümölcsösség halványan felsejlett, egy kis narancs formájában. A túl sok cukor szétcsapta ezt az ízt, cukor nélkül pedig nem jött elő. A crema bőséges, a cukrot remekül tartja és az ital végéig ki is tart. Az öregedést jól tűri, egy egész hétvégére nyitva maradt a zacskó, de még így sem változott számottevően az íze, sem a crema mennyisége.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Átlagosan közepes, de nem kissé vegyes pörkölésű, selymes fényű, többnyire ép szemek, jelentős robuszta tartalommal. Az átlagosnál finomabb őrléssel működik, és – természetesen – alacsony hőfokkal csapolandó. A lefolyás szép, egyenletes és vaskos krémfolyam dől a csészébe. A krém enyhén mintázódik, mennyisége bőséges. Állaga és szerkezete kiváló, nemcsak a cukrot tartja, hanem a kanalat is, kis túlzással szinte át kell szakítani a “krémfedőt”, hogy némi kávéhoz jussunk. Ízeiben igazi, őszinte robusztás keverékre számítsunk, amely nincs túlbonyolítva, de hibája sincs. Nugátos, csokoládés, pörkölt gabonás-malátás ízek uralkodnak, földimogyoróval, szolidan édeskés-vaníliás fűszerességgel karöltve, enyhén fanyarkás lecsengéssel. Egy kanálnyi hozzáadott cukor némi marcipánt is felhoz, azonban igazi pluszt nem ad hozzá. Valójában ez nem probléma, a blend természetes édessége eleve megfelelő. Tejes italban hozza az elvárhatót, kapucsínónak és macchiátónak egyaránt jó alapanyag. Koffeintartalma érezhető, ezért inkább reggeli ébresztőnek ajánlom.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Közepesen sötét, nem teljesen egységes pörkölésű kávébabok jellemzik a mintát. A legtöbb kávészem egészséges. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett eltekernem, hogy megfelelő lefolyást kapjak, és ne legyen túl gyors. Készítéskor a krém mennyisége bőséges, szépen mintázódik, állaga, olajossága jó, a cukrot könnyedén tartja, és kitart a fogyasztás végéig. A hőmérséklet viszonylatában inkább az alsóbb tartomány lett a befutó. Ízében a már sokszor ismételt klasszikus olaszos ízvilágot hozza. Kakaós alapon, nugátos, rumos-csokis, gabonás, malátás aromák köszönnek vissza, hátérben egy csipet vaníliával. Jól összerakott blend, kiugró hibák nélkül. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínónak is hozta a kötelező szintet.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 6,5 4 6 21
Monyesz 4 6 4 4 18
Toobee 5 6,5 4 5 20,5
Lorien 5 5,5 5 5 20,5
Weinmaker 4 6,5 4 6 20,5

Essse Selezione Essse szemeskávé teszt kávébabokEssse Selezione Essse szemeskávé teszt shotEssse Selezione Essse szemeskávé teszt csapolás
Essse Selezione Essse szemeskávé teszt cukorEssse Selezione Essse szemeskávé teszt krémEssse Selezione Essse szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egészséges, nem teljesen egységes pörkölésű szemekből álló keverék. Akadnak benne sötétebb és világosabb szemek is. A legjobb eredmény érdekébe az őrlési beállítást érdemes az átlagosnál finomabbra állítani, míg hőmérséklet tekintetében az alsóbb hőfoktartományban érdemes kísérletezni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, mintázódásra hajlamos. Állaga, olajossága nagyon jó. A cukrot könnyedén tartja, kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze falát. Ízében a tipikus olasz iskolát idézi, mindenféle hiba nélkül. Étcsokoládés-kakaós alapon, gabonás, malátás, rumos, nugátos aromák jellemzik, egy kis vaníliás fűszerességgel kiegészítve. Testessége nagyon jó, koffeintartalma érezhető. Leginkább eszpresszó és risztrettó vonalon ajánljuk, de tejes italok alapjaként is hozza az elvárható szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!