Catler 9010 dual bojler kávégép bemutató

Nyomtatás
Catler 9010 dual bojler kávégép bemutató dobozAz automata szegmensben induló Catler ES 8012-es gép tesztje után izgatottan vártam mivel rukkol elő, mit nyújt a nagy testvér, az ES 9010-es dual bojleres gép. Kicsomagolásakor a megszokott átláthatóság és rendezettség fogadott, pillanatok alatt üzembe helyezhető a masina, a jól ismert szűrőpatron behelyezése után feltöltöttem a tartályt és már következett is a bekapcsolás.

A tesztre ezúttal meglehetősen hosszú időt, mintegy fél évet adott a forgalmazó, ezalatt napi szinten 6-8 kávét biztosan készítettem vele.

Catler 9010 dual bojler teszt kicsomagolásCatler 9010 dual bojler teszt kibontás

Miután a készülék feltöltötte magát vízzel és felfűtött, kezdődhetett a" játék" ezzel a meglehetősen átgondolt konstrukcióval. Az egy literes HX bojler a forróvíz vételezés és a megfelelő gőz biztosításáért felel. Hőmérsékletének állíthatósága segít, hogy megtaláljuk számunkra annak legmegfelelőbb intenzitását. Ezen kívül feladata a kávéfőzéshez használt víz előmelegítése, ami ezen keresztül jut a 4 dl-es főző bojlerbe. Ez az egység PID vezérelt, nemkülönben a fejegység.

Az összehangolt dual PID szabályozás a főzőbojlerben és az aktív fűtött fejegységben /100W/, valamint hogy a víz nem közvetlenül a víztartályból érkezik, adja a konstrukció átlagon felüli hőstabilitását. A beállítások elvégzését egy LCD kijelzőn követhetjük nyomon, beállítható a szimpla és dupla csapolások időtartama, a kávéfőzési hőmérséklet /86-96C között/, az aktív előáztatás ideje és intenzitása, itt indítható a tisztítási ciklus, stb.

Természetesen rendelkezésre áll full manuális üzemmód is, amikor az indító gomb megnyomása után azt úgy tartva előáztat, míg a kívánt pillanatban elengedve a pumpa teljesítményét a normál üzemhez megfelelő értékre engedi, újbóli megnyomásával pedig leállíthatjuk a csapolást. A felépülő nyomást az OPV szabályozza 9,5 bar értékre, melyet analóg műszer indikál számunkra. A Catlerrel egymás után szinte bármeddig készíthetőek a teljesen egyforma eszpresszók, hőingadozása minimális lehet, szerettem volna megmérni a pogácsára érkező víz hőmérsékletét, de a forgalmazó nyitott szűrőkart jelenleg nem árul a géphez. Viszont ami jó hír, ígéretük szerint nemsokára elérhető lesz ez az alkatrész is!  Az italok kinézete és íze mindenesetre azt mutatta, ez a konstrukció telitalálat az általam eddig használt kávéfőzőkhöz képest.

További okos megoldás, hogy a készülék bekapcsolása időzíthető, így reggel a bemelegedett gép vár minket igény esetén. Erre egyébként amúgy sem kell sokat várni, hisz az aktív fejfűtés miatt a bekapcsolástól számítva 10 perc után már használható a masina. Ha bekapcsolva felejtük, egy idő után energiatakarékos üzemmódba vált, majd kikapcsol. Ez a funkció a menüből deaktiválható.

Catler 9010 dual bojler teszt fejCatler 9010 dual bojler teszt kávégép

A víztartály és a csepptálca hatalmas, természetesen mindkettő jelzi ha töltési/ürítési tennivaló akad vele. A tisztítást is kéri a gép a kijelzőn felgyulladó "clean me" felirattal és a folyamatot annak indítása után saját maga elvégzi, nekünk csak annyi a dolgunk hogy a vakszűrő adatpert és a mellékelt tablettát a karba helyezzük. Ügyesen megoldották a vízkőmentesítés lehetőségét, mindkét bojler egy csavar elfordításával leereszthető a csepptálcába, a készüléken semmit sem kell ehhez megbontani.

Catler 9010 dual bojler teszt alsó részCatler 9010 dual bojler teszt víztartály

Külön tetszett hogy a víz betöltése a készülék tetején elöl is elvégezhető, mivel a tartály hátra húzható ki, ha ott akadályozott vagy kényelmetlen a hozzáférés, ez nagy segítség. A csepptálca alatti kar elforgatásával aktiválhatjuk a gép alján elhelyezett görgőket, így az könnyedén mozgathatóvá válik. Szintén jó ötlet a HX bojler külön pumpája, így annak automatikus utántöltése nem zavarja az épp esetlegesen zajló kávéfőzési folyamatot. Természetesen mint az a sima hőcserélős gépeknél is lehetséges, gőzölhetünk akár a kávé készítése közben is, így a gép ha épp úgy adódik kisebb büfékben és kis forgalmú kávézókban is használható.

Catler 9010 dual bojler teszt kifolyásCatler 9010 dual bojler teszt csapolásCatler 9010 dual bojler teszt végeredmény

A Catler csúcsgépe valóban biztosítja amit a forgalmazó ígért, nem találtam fogást rajta, nem tudtam semmibe belekötni. Minden kézre esik, a gőz egy kar fel-le mozgásával indítható illetve itt is állítható az intenzitás a hőfokkal előzőleg beállított maximum értékig. Az ipari gömbcsuklón mozgó kar végén található három lyukú végződéssel tökéletesen selymes, latte art-ra is alkalmas mikrohab készíthető. Meg kell jegyeznem, ez az első olyan gép, ahol nem kezdtem azonnal azon gondolkozni, hogy a három lyukból miként csináljak egyet. :-)

Catler 9010 dual bijler teszt szűrőtartó karAmennyiben a kényelmet tovább szeretnénk fokozni, egy dologra lehet szükségünk, egy plusz karra ami megvásárolható a forgalmazótól. Így megmenekülhetünk a szűrők csereberélésétől és tényleg semmi másra nem kell koncentrálnunk, csak élvezni a kávékészítés folyamatát és magát az italt.

Az ES 9010 Dual Boiler kávéfőző 369990ft-ért vásárolható meg ajándék CG8010-es kávéőrlővel és 3 év garanciával.