KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cagliari Superoro kávékóstoló

Cagliari Superoro szemeskávé teszt A Caffé Cagliari története 1909-ben kezdődött. Ambrogio Cagliari több éves Brazíliai tartózkodásából hazatérve megnyitotta első kávépörkölő/kóstoló üzletét Modena belvárosában. A család több, mint egy évszázada őrzi a hagyományt, a beszerzés, a termelés és az értékesítés mindmáig családi irányítás alatt áll. A kávé és a kávézás iránti szenvedély által vezérelve a Caffé Cagliari a folyamatosan legmagasabb minőséget biztosítja vásárlói számára. A világ legkiválóbb termelőitől származó nyersanyagokat generációkról generációkra szálló tapasztalat és szaktudás, továbbá a legfejlettebb technológiai megoldások alakítják a kávéfogyasztók számára egyedülálló élménnyé. A Caffé Cagliari jelenleg 35 országban van jelen, és évente 150 millió csésze kávé élteti Ambrogio Cagliari évszázados örökségét. A család a világon egyedülálló kávégép gyűjteménnyel rendelkezik, a gyűjtemény 2012. óta a nyilvánosság számára is megtekinthető. A Superoro a Caffé Cagliari csúcs keveréke. 90% arabica, 10% robusta kávét tartalmaz. Az egyes kávéfajták egyedileg kerülnek pörkölésre, ezután kerül a keverék különleges védőgázas csomagolásba - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cagliari kávé hivatalos forgalmazójától, az Oxygen Solutions Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cagliari Superoro szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Cagliari Superoro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.01.31, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 11.990 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Heti mintánk egy viszonylag sötétre pörkölt, robusztát is tartalmazó blend, a babok fényes felületűek, de nem még nem olajosak. Bontáskor az illatát nem éreztem kifejezetten kellemesnek. Átlagnál kicsit finomabb őrlést igényel, de úgy kalkuláljunk, hogy semmiképp ne szaggatós, csepegős lefolyást kapjunk. Sokkal jobban áll a blendnek a tankönyvi 25 mp-es, vagy akár picit annál is gyorsabb kivonatolás.
Szépen csapolható, bőséges cremával, bár vége hajlamos volt a szőkülésre. Ha a fentieket betartjuk és alacsony készítési hőmérséklettel párosítjuk, egy klasszikus, kakaóporos, nugátos ízvilágú ital lesz jutalmunk, amely kis cukor hozzáadásával nyújtja talán legjobb formáját. Amennyiben viszont lassú lefolyással és magasabb hőfokkal dolgozunk, könnyen ráül egy kellemetlen keserű vonal az ízspektrumra. Kapucsínóban átlagosat nyújtott, inkább normál eszpresszóként érdemes fogyasztani. Koffeintartalma érezhető volt.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Monyesz:

Egy szépen pörkölt, enyhén fénylő, de nem egységes pörkölésű keveréket teszteltünk ez alkalommal. A közepes hővel próbálkozásról gyorsan lejjebb tekertem a termosztátot, csaknem a legalacsonyabb értékre. A darálás a közepes finomságnál adta 17-17.5 gramm mellett az ideális lefolyást. Kissé elégedetlen voltam ekkor, egy érezhetően robusztás jellegű keverék volt, és bár a crema azt mutatta, hogy eltaláltam a paramétereket, az ízek nem úgy alakultak, ahogy vártam. A nugátos alapon pörkölt gabonás, malátás ízek nem álltak össze. Tesztelő társak tippje alapján a gyorsabb lefolyást próbáltam meg, és máris jobb lett az eredmény! Becsatlakozott a karamellás és pörkölt mogyorós ízvonal, mely kapott egy kis édeskés, fűszeres, nektáros jelleget. Mindjárt komplexebb lett az eredmény, teltebbek az ízek, már a cukrot sem kívánta az ital, igaz a crema árnyalata a világos irányba tolódott el, és kissé lazább lett, de megérte! Számomra így egy bármikor fogyasztható keveréket fedeztem fel, amely szerintem az automata főzőkben is megállja a helyét.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Toobee:

Az e heti tesztmintánk az elmúlt hetekhez képest biztatóbb, világosabb pörköléssel készült. A szemek között találni törött, hibás példányokat is, de összességében jó benyomást keltett a negyed kiló kávé. Illata mentes volt a kellemetlen szagoktól, citromfüves, édeskés illat szabadult fel a zacskóból. Az őrlőmben ez az első kávé a késcsere óta, nem is tudom, hogy meg tudott-e volna birkózni vele a használt kés, mert szinte összeérésig kellett közelítenem egymáshoz a késpárt. Így kaptam a normálnál kicsit gyorsabb lefolyással, a legjobb végeredményt. A VST szűrőmbe 15,9 gramm kávét töltöttem és 84,6 fokig hűtöttem vissza a fejet. Ezekkel a beállításokkal 21,4 gramm italt engedtem le 24 mp alatt. A crema színe szép, nem minden beállítással, de itt képes mintázódni is és a cukrot is jól tartja. Szíven nem ütött, gond nélkül fogyasztottam este 9 után is, kevés cukorral. Az íze korrelált az illatával: kakaóporos, nugátos édességet kísért a végén egy enyhe narancsos íz, de az utolsó kortyban az ásványosság dominált, amit csak ezekkel az értékekkel tudtam előcsalni.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Sötétbe hajló, nem teljesen egységes, valószínűleg fajtánként pörkölt kávészemekből álló minta. A babok általában épek, bár találni néhány töredezettet. Ránézésre kb. 20% körüli robuszta tartalmat tippelek. Illata nem túl bizalomgerjesztő, szerencsére ennek nincs további „következménye”. Valahol a joker környékén működik az ideális őrlési beállítás, és érdemes viszonylag alacsony hőmérséklettel csapolni. Lefolyása szép, egyenletes, bár könnyű elrontani: tulajdonképpen ez volt a szerencsém, mert a kísérletezések elején kissé szikár, kakaós, kesernyés eszpresszókat csapoltam, amit igazából cukorral lehetett élvezni, de amikor 20-22 másodperc alatt lejött a kívánt mennyiség, hirtelen egészen más, sokkal komplexebb és nagyon finom, klasszikus olasz ízvilág tárult fel előttem. A krém viszonylag bőséges, enyhén mintázódik, de a szerkezete, olajossága lehetne jobb is, a cukrot épp csap tarja, de jobbára csak süppedősen alámerül a csészében. Kakaós-csokoládés, pörkölt magvas, nugátos-mogyorós, marcipános, enyhén virágos-fűszeres jegyek jellemzik, és a korty végén halványan felsejlik egy kis nehezen definiálható gyümölcsösség is. Tejes italban is jól vizsgázott, de mégis eszpresszóként élveztem a legjobban. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A közepesnél sötétebb pörkölésű, általában egészséges szemekből áll a minta, csak kevés töredezett szem látható. Az őrlési beállítás akkor volt a legjobb, amikor normál vagy annál picit gyorsabb lefolyással érkezett az ital a csészébe. Ennek a blendnek nem áll jól a lassú, csepegős elkészítés. A krém mennyisége jó, mintázódásra hajlamos, csakúgy mint a csapolás végén némi szőkülésre. Állaga, olajossága viszont teljesen rendben van, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Hőmérsékletben az átlagosnál alacsonyabb hőfok vált be. Ízében leginkább egy kellemes kakaós-csokoládés alapon nugátos, nektáros, mogyorós aromák jellemzik, halvány gyümölcsösséggel a háttérben. Kellemesen megkomponált, szerethető ízvilágú blend. Némi cukor hozzáadásával tovább javítható az összkép, nem fog a hátrányára válni. Testessége jó, utóíze kellemes. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínónak is kellemes volt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7 4,5 6 21,5
Monyesz 4 7 4 7 22
Toobee 4 8 4 6 22
Lorien 4 8 4 7 23
Weinmaker 4 7,5 4 6 21,5

Cagliari Superoro szemeskávé teszt kávébabokCagliari Superoro szemeskávé teszt shotCagliari Superoro szemeskávé teszt csapolás
Cagliari Superoro szemeskávé teszt krémCagliari Superoro szemeskávé teszt cukorCagliari Superoro szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét pörkölésbe hajló egyenletes színű, leginkább egészséges szemekből áll a Cagliari mintája. A legjobb eredmény érdekében az őrlési beállítást az átlagos szint környékén érdemes keresni, de a legjobb támpontot az adja, ha a normál 25 másodperces, vagy picit gyorsabb lefolyást lőjük be. A csepegős, lassú lefolyásnál könnyen keserűvé válik a kapott ital. Hőfok tekintetében az átlagos alatti hőmérséklettel érdemes kísérletezni. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, állaga és olajossága jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízvilág tekintetében csokoládés-kakaós alapon, mogyorós, nugátos, marcipános ízjegyeket fedezhetünk fel némi nektáros édességgel és halvány gyümölcsösséggel a háttérben. Kellő odafigyeléssel egy nagyon kellemes ízvilágú, jól megkomponált italt kapunk. Testessége jó. Utóíze kellemes, és hosszan tart. Koffeintartalma nem vészes, így délután is bevállalható. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de bátran ki lehet próbálni tejes italnak is, nem fog csalódást okozni.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 90% arabika - 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!