KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Essse Masini - olaszos eszpresszó

Essse Masini szemeskávé teszt Az Essse kávé 1979-ben kezdte el a kávéi forgalmazását, ekkor lépett a siker útjára. Még mielőtt az Essse Caffé Spa. elkezdte volna a kávék gyártását és forgalmazását (akkori nevén P.A.C.S. di F.Segafreddo & C. Spa.), már rég hagyatkozhatott az alapítók családi tradícióira és tudására a szakmában, továbbá a Bolognai Egyetem Mezőgazdasági szakának a közreműködésére, tudományos kutatásaira. Ezekkel az alapokkal, akkortól- napjainkig, tökéletesítette a nyers kávéból való feldolgozást egészen a csészében lévő eredménnyel, a pörköléstől kezdve, a csomagoláson át , a végső felhasználásig. Termékei magas minőségét jelzi 1996 óta az UNI EN ISO 9002 , majd 2002-től az ISO 9001:2000 tanúsítvány. Ez a blend a legmagasabb minőségű arabika és robuszta kávékból áll. A végeredmény egy aromás, bársonyos eszpresszó, nagyon kellemes testtel. Minőségi csokoládé, gyümölcs és virágos ízjegyek jellemzik. A Masini a legmagasabb fogyasztói igényeknek is megfelelő keverék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Essse kávék hazai forgalmazójától, a Momenti Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Essse Masini szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Essse Masini

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.12.01, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.990 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Ismét egy sötét pörkölésű kávé került tesztelésre hozzánk, a babok méretre és színre is vegyes képet mutatnak, vannak köztük sötétebb és világosabb szemek, olajkiválás még nem, vagy alig tapasztalható. A blend viselkedése és már az őrlemény édeskés illata alapján is robusztát tartalmaz. Átlagosnál finomabb őrlést igényel, PID 87 fokon állt. Ilyenkor szinte vörösesbarna, bőséges cremával érkezik ez a klasszikus vonalhoz sorolható ital a csészébe. Szerencsére a sötét pörkölés ellenére ezúttal nem kellett hosszasan bűvészkedni a keserű íz háttérbe szorításáért, akár normál 25 mp-es, de picit szaggatósabbra vett extrakció esetén is rendben voltak a készült kávék. Bár cukor nélkül is vígan fogyasztottam, de egy kis édesítés határozottan jól állt neki. Az efféle blendektől megszokott ízjegyeken kívül ilyenkor vaníliát és szárított almahéjra emlékeztető kellemesen fanyarkás vonalat is sikerült érzékelni. Tejes italként is megállta helyét, de inkább igazi, olaszos eszpressó alapanyagnak tartanám. Koffein tartalma érezhető.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Monyesz:

Ránézésre a minta átlagosnál kicsivel sötétebb pörkölésű, így alacsony hővel próbálkoztam. Kis igazítással ez megfelelőnek is mutatkozott. Az őrlést a joker állásnál találtam jónak 17g őrlemény mellett. A teszt végére a lefolyás gyorsult, a crema szőkült, úgyhogy utánállításra volt szükség. A crema alapján legalább 20% robusztát tartalmaz ez a blend. Szép mogyoróbarna színt és kis mintázódást produkált. A lassú lefolyást nem találtam ideálisnak, mert erőteljesen kiütközött a keserűmandulás jelleg, igaz, a crema a cukrot ekkor jobban tartotta. Tehát maradva az átlagos lefolyásnál, egy kellemes, jó testességű bar-keverékre akadtam, amely alapvetően a csokis-nugátos ízvonalat követi, utóízében mogyorós, lecsengésében viszont már inkább kakaós jellegű. Igaz semmi kiugrót nem produkált a blend, ugyanakkor jól eltalált beállításokkal egy kellemes és stabil eredményt lehet elérni.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Toobee:

A mostani mintánkba kotorva változatos minőségű, méretű és fajtájú babokat találtunk. Sajnos nem csak elvétve van köztük törött, vagy pöttyösen megégett. Az illata talán még nem kellemetlen, de már érződik rajta, hogy sötétebb pörköléssel van dolgunk. Őrlés után mokkás illat terjeng a daráló körül, olasz stílusú kávéval van dolgunk. Ezért úgy döntöttem, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vízzel próbálkozom, ezt 83,4 fokra lőttem be, az őrlemény esetén pedig a túltöltés választottam, a 14 grammos VST szűrőbe 16,5 gramm kávét passzíroztam bele, egy kicsit durvább őrléssel. Így kaptam 23-25 mp körüli lefolyást és 23 gramm kávét. 1 gramm barna cukorral fogyasztva hozta a kakaóporos, étcsokis ízvilágot, az utolsó kortyban nugátos lecsengéssel. A crema mennyisége és minősége megfelelő, a cukrot tartja. Koffeinben bővelkedett, valószínűleg a robuszta miatt. Nem egy világbajnok kávé, de reggeli ébresztőnek tökéletes választás.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk majdnem egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű, fényes, de még olajkiválástól mentes szemekből áll. Töredezett kávébabokból sincs hiány. Az átlagosnál kissé finomabb őrlést igényelt, majd szinte nap mint nap kissé finomabb állásba kellett “finomhangolni” a darálót. A robuszta tartalom miatt az alacsonyabb hőmérsékleti tartományt érdemes becélozni. Lefolyása cérnavékonyból fokozatosan felvastagodó volt, nem teljesen egyenletes, és a csapolás második félidejében erősen szőkült. Krémje bőséges, olajossága és szerkezete nagyon jó, elég erős ahhoz, hogy a cukrot is tartsa. Klasszikus észak-olasz ízek jellemzik, bársonyosan rumos-kakaós, trüffeles, csokoládés alapokon pörkölt magvas, napraforgós, tökmagos, keserűmandulás, karamellás, robusztás fűszeres jegyekkel, amit szolid szőlős-zöldalmás gyümölcsösség kísér a korty végén. Ahogy risztrettóra szűkítjük a mennyiséget, az ízspektrum szintén szűkül, jobbára csak a csokoládés, kakaós és pirított-karamellás jegyek maradnak, igaz így is finom a végeredmény, különösen egy mokkáskanál barnacukorral. Tejes italban is tetszett, de a legtöbbet egy eszpresszó hozta ki belőle. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

Nem teljesen egyenletes, sötét pörkölésű, és vegyes méretű kávébabok jellemzik a mintát. A darálással az átlagosnál picit finomabb irányba kellett elmennem, hogy a megfelelő lefolyást kapjak, és a hőfok is az alsóbb tartományban volt jó. Lefolyása szép, a krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága jó, és enyhén mintázódik. A cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olasz stílus köszön vissza. Étcsokoládés-kakaós, nugátos, mogyorós, vaníliás, marcipános aromák a meghatározók, jó természetes édességgel. Jól összerakott, hibáktól mentes blend. Aki kedveli ezt az ízvilágot, annak biztosan nem okoz csalódást. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam. Igazi olaszos bárkeverék.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 7 5 7 24
Monyesz 4 7 4 7 22
Toobee 4 6 4 5 19
Lorien 5 7,5 4 6,5 23
Weinmaker 5 7 5 7 24

Essse Masini szemeskávé teszt kávébabokEssse Masini szemeskávé teszt shotEssse Masini szemeskávé teszt csapolás
Essse Masini szemeskávé teszt krémEssse Masini szemeskávé teszt cukorEssse Masini szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét, nem teljesen egyenletes pörkölésű, vegyes méretű kávébabok. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabbra érdemes eltekerni, míg vízhőmérséklet tekintetében a közepesnél alacsonyabb tartományt kell megcélozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges. Sem a mennyiségre, sem pedig a minőségre nem lehet panaszunk. Mintázódásra hajlamos, a cukrot könnyedén tartja, kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágában a sokszor hangoztatott klasszikus olaszos stílust képviseli: kakaós-étcsokoládés alapon, mogyorós, nugátos, malátás, vaníliás aromák, némi marcipánnal a háttérben. Jól összerakott, szerethető, hibáktól mentes blend.Testessége nagyon jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is hozza az elvárható szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 90% arabika - 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!